Rīta Panorāma

Intervija ar Swedbank Finanšu institūta vadītāju Reini Jansonu

Rīta Panorāma

Karīna pie ZZ čempionāta uzvarētājiem

"Uzvarēt var tikai viens" jauns iestudējums Dailes teātrī

Izrāde «Uzvarēt var tikai viens» Dailes teātrī - par mums šodien

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Aktrise Dārta Daneviča kopā ar aktieriem Sarmīti Rubuli, Ivaru Auziņu un Juri Bartkeviču darbojas dramaturga Ivo Brieža oriģināllugā “Uzvarēt var tikai viens”, kuru iestudējis režisors Franks Hoiels no Vācijas.

“Izrāde “Uzvarēt var tikai viens” ir vairāk par mums šodien un to, kas notiks rīt. Mēs bieži nerunājam par to, kāpēc iznīcinām viens otru, varbūt ar mums kāds manipulē,” par jauno iestudējumu Dailes teātra Kamerzālē, kas pirmizrādi piedzīvoja 28. maijā, saka aktrise Dārta Daneviča. 

"Darba tēma ir karš. Karš ir tā galvenā tēma, uz kuras viss tiek uzbūvēts. Bet tas nav tikai karš ārpus mums, bet visapkārt,” stāsta aktieris Ivars Auziņš.

Pirmajās izrādes minūtēs skatītāji saņem pamatīgu revolūcijas vadoņa ČeGevaras citātu devu. Teiktais ir kā plakāts, lai paliktu atmiņā.

Tas nav tikai karš mūsdienu izpratnē, kādu to pasniedz žurnālisti, un tas, par ko runā ziņās, tas vairs nenotiek divās frontēs, kur cīņa notiek ar reāliem ieročiem. Tas ir karš, kas notiek visur – publiskajā telpā, medijos un mūsu apziņās, stāsta Danēviča.

Ivo Brieža lugu iestudē Franks Hoiels no Vācijas. Ideja tika attīstīta starptautiskajā nometnē, kur Briedis un Hoiels satikās.

“Šī ir īpaša luga vienā cēlienā. Tā stāsta par ilūzijām – ne tikai vienas personas, bet arī tām, kas valda sabiedrībā kopumā, tāpēc es izrādi veidoju kā multimediālu projektu, kur vienā laika sprīdī notiek dažādi notikumi,” stāsta režisors Franks Hoiels.

Daneviča norāda, ka video ir partneris šajā izrādē, ar kuru aktieri sadarbojas, nevis attiecas kā pret papildinājumu.

Režisors atgādina, ka šajā pasaulē pozīcijas nemainās gadiem ilgi un ierakumi kļūst par mājām. Bezdarbība un vēlēšanās neredzēt notiekošo ir norma, tāpēc ir jārada jauns ierocis, kas satrieks ienaidnieku.

Jau vēstīts, ka jauniestudējumā lomas atveido Ivars Auziņš, Sarmīte Rubule, Juris Bartkevičs un Dārta Daneviča. Radošajā komandā strādā arī scenogrāfe un kostīmu māksliniece Annika Lei no Vācijas, animāciju autors ir Ivo Briedis, komponists – Andris Indāns, video mākslinieki - Annika Lei un Pēteris Ķimelis, gaismu mākslinieks – Ronalds Kļaviņš.


 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti