Izrādē «Lattia» tās veidotāji atklāj Jāņa Cimzes cerības, ilgas un vājības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valmieras drāmas teātrī pirmizrādi piedzīvojis jauniestudējums - Laura Gundara luga "Lattia" Vara Braslas režijā. Tas ir stāsts par pirmajiem latviešu identitātes meklējumiem 19.gadsimta pirmajā pusē. Līdzās vācu muižkungiem un impēriskās Krievijas ierēdņiem savas darba gaitas sāk jaunais draudzes skolotājs Jānis Cimze.

Izrādes "Lattia" notikumi risinās kādā krogā, kura saimniekam Kārlim rodas ideja sapulcēt apkārtējos zemnieku vīrus, lai kopīgi dziedātu korī. Par kormeistaru Kārlis ieceļ jauno skolotāju Jāni Cimzi, kurš jau apstaigājis daudzas sētas, lai apkopotu latviskās dziesmas un dzīves gudrības.

"Viņa dzīves epizode šinī krogā ir tā pirmā dzirkstele, kas uzdzirkstī viņam un kas vēlāk pārvēršas par Dziesmu svētku ideju. Mēs skatāmies avota sākumu, kas ir tas pirmais brīdis, kad pirmo reizi latvieši sanāk kopā un kopā dzied," stāsta Jāņa Cimzes lomas atveidotājs aktieris Mārtiņš Meiers.

Taču teju ikviens kora dalībnieks ir gatavs precēt Kārļa meitu Ievu. Krogusmeitā ieskatījies arī jaunais skolotājs Jānis Cimze, kurš gan jaunajai meitenei neko daudz nespēj solīt, jo ir savu ideju pārņemts.

"Izrādē viņš ir iemīlējies Cimze, viņš ir līdz ausīm iemīlējies. Ir mīlestība pret sievieti un otra mīlestība pret ideju," saka Mārtiņš Meiers.

"Vienas dienas laikā viņai ir jādabū tas, ko viņai vajaga. Kad viņa saprot, ka viss sāk brukt un sašķobīties... Kas no tā sanāk, tas jums jāskatās izrādē," norāda Ievas lomas atveidotāja aktrise Alise Polačenko.

Izrādes režisors Varis Bralsa uzsver - par Jāņa Cimzes dzīvi šodien stāsta vairs tikai sausi vēstures fakti, taču viņš ir bijis cilvēks ar savām cerībām, ilgām un vājībām. Tāds viņš atklājas arī iestudējumā.

"Manuprāt, viņš nav ģimenes cilvēks un tāpēc arī tās kolīzijas ap to meiteni, bet tas ir tā - tīri tikai mūsu fantāzijas. Vēsturniekiem nebūs, kur piesieties - tajā un tajā lappusē ir rakstīts tā, jo tās ir mūsu fantāzijas," saka Varis Bralsa.

Izrādi "Lattia" caurvij gan mīlasstāsts, gan nevienlīdzīgā attieksme pret šķirām, gan arī alkas pēc brīvības un pirmās idejas par pašiem savu nāciju.

Kā jau esam vēstījuši, lugas autors Lauris Gundars to nosaucis par nacionālo detektīvu, jo tajā uzdoti vairāki jautājumi, uz kuriem svarīgi sev atbildēt, gatavojoties savas valsts simtgadei

Izrādes scenogrāfikso noformējumu veidojis Mārtiņš Vilkārsis, tērpus radījusi Anna Henirihsone, savukārt muizkālais konsultants ir Emīls Zilberts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti