Kultūras ziņas

Turgeņeva kaislības Krievu teātrī

Kultūras ziņas

Zināmi literatūras gada balvas nominanti

Asprātīga izrāde bērniem "Kaka un pavasaris"

Izrāde «Kaka un pavasaris» - gan rotaļīga un izklaidējoša, gan pamācoša un izzinoša

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Gandarīts par bērniem kā ļoti atsaucīgiem un radošiem skatītājiem, režisors Jānis Znotiņš galerijā "Istaba" iestudē jau trešo bērniem veltīto izrādi. Pirmās divas bija veidotas pēc Ivana Krilova fabulu motīviem, bet jaunākās izrādes pamatā ir Latvijā populārā igauņu rakstnieka Andrusa Kivirehka grāmata "Kaka un pavasaris". Lai arī pirmajā brīdī tā šķiet rotaļīga un izklaidējoša, tajā var atrast arī daudz pamācoša un izzinoša. Izrādē lomas atveido pats Jānis Znotiņš un aktrise Ance Muižniece.

Izrādā pirmklasnieks Rolands dzen pēdas Krītēdājam. Krītēdājs ir tikai viens no savdabīgās igauņu autora Andrusa Kivirehka tēlu galerijas - tajā iekļaujas arī Vientuļš Kartupelis, Trakā Jaka, Karote Pirāte, Zeķes Perētājas un citi bērnu literatūrā ne tik tradicionāli tēli. Līdzās viņiem negaidīta un neuzminama ir arī sižeta attīstība.

Jānis Znotiņš Andrusa Kivirehka stāstiņus bērniem vērtē kā asprātīgus, oriģinālus un arī neuzkrītošā veidā pamācošus, un to cenšas arī iedzīvināt izrādē.

"Mēs caur gudrības prizmu, kas mums bija fabulās, skatījāmies arī uz šo grāmatu. Tieši to arī gribējām parādīt, ka tā nav tikai provocējoša ar to nosaukumu, bet, ka tas saturs ir ļoti pamācošs, tikai šeit bērns zemapziņā paņem informāciju. Primāri tie stāsti ir izklaidējoši, bet katrā stāstā ir kāds teikums, kas kaut ko apliecina. Kaut vai to, ka krokodili ir ļoti viltīgi dzīvnieki, viņi izliekas par koka gabalu tad, kad uzglūn laupījumam. To mēs uzzinām. Tāpat svarīga lieta ir par paštaisītajām dāvanām. Tur ir stāsts, kā suns taisa savai mammai dāvanu - cep pats kotleti, tas notikums ir visai traks, bet mamma beigās ir ļoti laimīga, jo bērna paša gatavota dāvana mammai ir vismīļākā," stāsta Jānis Znotiņš.

Lai kaut ko iemācītos, vajag, lai ir interesanti un jautri - ir pārliecināta aktrise Ance Muižniece, kurai ir arī skolotājas pieredze. Viņasprāt, igauņu autors lieliski spēj iejusties bērnu domu gaitā un pasaules izjūtā, tādēļ arī bērni tik ļoti šo grāmatu ir iemīļojuši.

"Tas stāsts iet, iet, iet un pēkšņi beidzas ar pavisam negaidītu atrisinājumu, un uzreiz sākas nākamais. Līdzīgi kā bērni spēlējas - viņiem kaut kas ļoti interesē, bet pēc mirkļa viņi jau aizraujas ar kaut ko citu. Tas piešķir rotaļīgumu un to, ka no šiem stāstiem nenogurst. Nav smaga nobeiguma, tad atkal ilga iesākuma. Un mēs tā cenšamies darīt arī izrādē - ātri un rotaļīgi pārskriet no viena stāsta uz otru," norāda Ance Muižniece.

Šis ir jau trešais iestudējums, ko Jānis Znotiņš veido galerijā "Istaba" un kas domāts tieši bērniem. Viņš uzskata, ka tā joprojām ir vēl ļoti maz aizpildīta niša Latvijā, bet to piepildīt ir ļoti svarīgi.

Kā jau ziņots, Jāņa Znotiņa iestudējuma "Kaka un pavasaris" pirmizrāde galerijā "Istaba" būs skatāma sestdien, 19.martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti