Rīta Panorāma

Drošība uz ceļiem: pieklājība

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Izrāde "Cilvēki, lietas un vietas"- kliedziens pēc patiesības

Izrāde «Cilvēki, lietas un vietas» - kliedziens pēc patiesības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

7. decembrī Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos Dankana Makmillana “Cilvēki, lietas un vietas” Valtera Sīļa režijā.

"Es gribu teikt, ka šī izrāde par atkarību, es precizēšu - par narkotikām, ir vismazāk. Lai gan izrāde tā tiek pieteikta un lai gan ir runa par to, tā ir pēdējā atkarības sadaļa. Tur ir runa patiesībā par citām atkarībām. Par cilvēka atkarībām. Par to, kā mēs esam savā starpā sasieti un sasaistīti, kā mēs viens otru raustām," skaidro Maija Doveika.

Nacionālā teātra izrādi “Cilvēki, lietas un vietas” raksturo doma no lugas. Tā ir kā kliedziens, kas meklē muti. Smeldzīga drāma par jaunas sievietes attiecībām ar sevi un pasauli.

Dankana Makmillana uzrakstītajā lugā galvenā varone realizē sevi uz skatuves, bet ar teātri ir par maz.

"Tas bija darbs, kā man pietrūka. Kā notiek teātris. Kā tiek spēlēts klasisks reālistisks teātris, un kā ar to darbojas šajā lugā," saka režisors Valters Sīlis.

Dramaturgs lugā meistarīgi iekļāvis Čehova "Kaiju". Izrādē tās ir spēles ar realitāti, ar teātra pasaules neredzamo pusi. Tā esot izrādes grūtākā puse - pārstāvēt aktrisi, atklāj galvenās lomas Emmas atveidotāja Maija Doveika.

"Ir ļoti grūti kolēģu vidū spēlēt aktrisi," atzīst Doveika. "Man kolēģi teica - tu skaties, kad būs savējā publika, tai vajadzēs ar tevi saslēgties un piekrist taviem vārdiem, un tev jāspēj to izdarīt, ka jūs piekrītat viens otram, ka tas, ko tu no skatuves prezentē par aktrises dzīvi, ir visnotaļ harmoniski."

Mokošās atkarību murgu pasaules spriedzi izrādē uzbur scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Uģis Bērziņš, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš un komponists Toms Auniņš.

Lomās: Maija Doveika, Lāsma Kugrēna, Juris Lisners, Uldis Anže, Ivars Kļavinskis, Sanita Pušpure, Daiga Gaismiņa, Kaspars Aniņš, Kristians Kareļins, Ance Kukule, Sandija Dovgāne, Elizabete Skrastiņa, Elīna Bojarkina, Una Eglīte un Alīda Pērkone.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti