Kultūras ziņas

Paplašinās Latvijas dzelzceļa vēstures muzeju

Kultūras ziņas

Nākampavasar plāno sākt "Zuzeum" būvniecību

Indiešu klasiskās dejas valdzinājums

Indiešu deja kā garīga disciplīna un lūgšanu veids

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Neraugoties uz ģeogrāfisko un reliģisko attālumu, Indijas kultūra Latvijā ir populāra. Atmetot stereotipus par ziemeļniecisko mentalitāti, Latvijā indiešu klasiskās dejas tradīcijas tiek koptas jau vairāk nekā 15 gadus. 9.oktobrī izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” notika indiešu klasiskās dejas vakars “Aruna”, kurā dejotprasmi rādīja studijas “Bharata” dejotāji, bet kā goda viesis uzstājās Dienvidindijas dejas stila izpildītājs Dmitrijs Zmejevs no Krievijas.

Indiešu dejas vakara nosaukums “Aruna” tulkojumā no sanskrita nozīmē “līdzsvars”. Indiešu deja ir viena no senākajām un grūtākajām deju sistēmām pasaulē un tās saturu nosaka indiešu mitoloģijas bagātais mantojums. Kas iedvesmojis sarežģītajām un temperamenta ziņā atšķirīgajām indiešu dejām pievērsties Latvijā? 

 „Ar deju ir vienkārši!” saka indiešu kultūras centra “Bharata” vadītāja Larisa Podskočaja. „Tu nāc, dejo, izdejo visu, ko tu jūti, kā ir ar pasaules kārtību un cilvēkiem un dievišķo. Kā to visu var izjust un izprast un izlaist caur sevi. Un ir nenormāli liels gandarījums to darīt.”

„Kad man bija 15 gadi, es arī iepazinos ar Indijas kultūru, un man bija brīnumains un patīkams atklājums, ka Indijas tempļos dejoja. Man tas likās tik skaisti, ka deja var tikt izmantota, kā garīgas disciplīnas un  lūgšanas veids,” stāsta indiešu klasiskās dejas izpildītājs Aleksejs Furdaks

Indijā dejot māca no mazotnes un apmācības process ilgst gadiem. Katram žestam dejā ir sava nozīme un tos ielāgo līdzīgi kā dzejas pantus. Indijā, kur mūzikai ir pasaulē sarežģītākā ritma sistēma, katram dejotājam kustības ir jāmāk arī izdziedāt.

Vakara gaidītākais viesis Dmitrijs Zmejevs uzskatāms par profesionālu, Dienvidindijas klasiskās dejas izpildītāju un Latvijas dejotgribētājiem jau vairākus gadus pasniedz arī meistarklases. Deju vakarā viņš uzstājās ar deju, kurai horeogrāfiju veidojis pats.

„Ideja nāk no eposiem. Tur ir ļoti daudz sižetu, daudz dažādu Dievu. Ir ļoti daudz, no kā iedvesmoties,” uzsver indiešu klasiskās dejas izpildītājs Dmitrijs Zmejevs (Krievija). „Ne visas dejas par ko vēsta. Pastāv tehniskās, uz kustību estētiku balstītas dejas, līdzīgi kā baletā. Dejās ar pantomīmas elementiem pastāv dziļāka jēga un ir vēstījums.”

Indiešu mūzikas un dejotāju kāju zvārgulīšu sarežģītie ritmi aicina meklēt taciņu pasaulē, kurā principi un tēli nosaka savu lietu kārtību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti