«Homo Novus» noslēdz Austrijas programmu ar Filipa Gemahera viesizrādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar starptautiski atzītā horeogrāfa Filipa Gemahera viesizrādēm 21. un 22. oktobrī starptautiskais jaunā teātra festivāls “Homo Novus” noslēgs programmu “Uzmanību, Austrija!”.

Horeogrāfs Filips Gemahers Rīgā viesosies ar divām intelektuāli piesātinātām izrādēm.

Gemahers tiek uzskatīts gan par Eiropas laikmetīgās skatuves mākslas margināli, gan — vienu no tās ietekmīgākajām figūrām. Viņa darbi vienlaikus atrodas kustības, valodas un vizuālās mākslas teritorijās. Tie prasa iedziļināšanos, taču atalgo ar atbruņojošu trauslumu un atklātību.

Paralēli savai horeogrāfa un dejotāja darbībai Gemahers ir attīstījis profesionālu interesi par vizuālo mākslu. Viņš aizvien biežāk uzstājas mākslas biennālēs un galerijās un viņa interešu lokā ir objekti un lietas un to spēja, līdzīgi kā ķermenim, runāt “pašiem par sevi”.

Izrādē “manas formas, tavi vārdi, viņu pelēkais” 21. oktobrī 19 diziana fabrikā "D.Fab" Filips Gemahers ielūdz skatītājus aplūkot viņa radītos mākslas darbus un izmanto savu īpatnējo, ekspresīvo un žestiem bagāto ķermeņa valodu, lai radītu īpašas noskaņas telpu. Formas, teksts, kustības un talantīgā franču mūziķa Žeralda Kurdiana skaņu ainavas savijas, uzburot dīvaini iedarbīgu aizmirstības stāvokli.

Savukārt, izrāde “walk+talk” (staigā+runā) 22. oktobrī plkst. 19 Ģertrūdes ielas teātrī ir Gemahera solo no dejas pasaulē popularitāti ieguvušā tāda paša nosaukuma izrāžu-lekciju cikla, ko mākslinieks aizsāka 2008. gadā pēc Vīnes dejas centra "Tanzquartier Wien" ielūguma. Šo izrāžu-lekciju pamatā ir vēlme ļaut pašiem māksliniekiem runāt par savu darbu un izteikt to komplekso, aizraujošo un brīžam absurdo domu daudzveidību, kas saistīta ar nepieciešamību artikulēt ķermeni, īpaši – kad tas atrodas kustībā.

Gemahera radītais „walk+talk” formāts izrādījās tik saistošs, ka izrāžu sērija laikā no 2008. līdz 2016. gadam ir tikusi iestudēta četrās pilsētās, iesaistot 27 māksliniekus. Filips Gemahers solo formātā šo izrādi ir spēlējis visdažādākajās pasaules vietās, katrai izrādīšanas reizē piešķirot jaunu numuru. Rīgā tiks spēlēta „walk+talk” izrāde nr. 20.

Pēc izrādes 22. oktobrī plkst. 20 turpat Ģertrūdes ielas teātrī visi interesenti ir aicināti uz tikšanos ar Filipu Gemaheru, ko vadīs festivāla rīkotāji.

Jau vēstīts, ka festivālu "Homo Novus" tika atklāts 13. septembrī ar britu rakstnieka un režisora Anta Hemptona darba “Statisti” iestudējumu Rīgas Latviešu biedrības namā.

Līdz šim "Homo Novus" notika reizi divos gados, bet, sākot ar šo gadu, festivāls kļūs par ikgadēju pasākumu, izmēģinot jaunu formātu – izrāžu sēriju visa rudens garumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti