Kultūra

Projektam "Gadsimta albums" aicina iesūtīt gadsimta garumā uzņemtus foto

Kultūra

Izcilais grafiķis Gunārs Krollis 85. jubileju atzīmē ar vairākām izstādēm

Dailes teātrī notiks Džilindžera jauniestudējums "Art"

Džilindžera iestudējums «Art» - asprātīgs un precīzs skatījums uz vīriešu pasauli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Asprātīgs un precīzs skatījums uz vīriešu pasauli un jūtu dabu – tā par franču autores Jasmīnas Rezā lugu „Art” saka aktieris Juris Žagars, kurš ir viens no lomu tēlotājiem šīs lugas iestudējumā Dailes teātrī. Līdz ar viņu izrādē darbojas Artūrs Skrastiņš un Ģirts Ķesteris. Viņi atveido trīs nešķiramus draugus, kuru draudzība pēkšņi tiek pakļauta pārbaudījumam diezgan dīvaina iemesla dēļ, proti, viens no draugiem ir iegādājies gleznu par 200 000 eiro. Dž.Dž.Džilindžera veidotā iestudējuma pirmizrāde Dailes teātrī būs skatāma rīt, un īpašu franču šarmu tai piešķirs dziedātājas Marijas Naumovas piedalīšanās.

Jasmīnas Rezā pirms 20 gadiem sarakstītā luga „Art” jeb „Māksla” tās autorei ļoti strauji atnesa slavu. Lugu novērtēja ar vairākām nozīmīgām dramaturģijas balvām, sāka iestudēt daudzviet pasaulē, un nu jau vismaz Eiropā būs grūti atrast valsti, kur tā vēl nav interpretēta.

Arī Latvijā bijuši vairāki iestudējumi, un šobrīd atkal divi teātri pievērsušies šim Rezā darbam – Nacionālajā teātrī pirmizrāde būs janvārī, bet Dailes teātrī – jau šonedēļ.

Marks, Seržs un Ivans ir bijuši uzticami draugi 15 gadu garumā, līdz sprādzienam līdzīgu efektu viņu attiecībās izraisa tas, ka Seržs nopērk viņa finansiālajām iespējām neadekvāti dārgu gleznu, pie tam Marks apšauba arī šīs teju pilnīgi baltās gleznas māksliniecisko vērtību.

Taču kopumā stāsts lugā nav par moderno mākslu, bet gan par cilvēku attiecībām, kas turklāt atklātas intelektuālas komēdijas formā – stāsta Serža lomas tēlotājs Juris Žagars: „Protams, laba dramaturģija ir laba dramaturģija. Šajā gadījumā te ir diezgan precīzi šo trīs vīriešu attiecības šifrētas, un ne tikai attiecības savā starpā, bet attiecības arī ar viņu sievietēm un attiecības arī ar pasauli. Bet es domāju, ka tur ļoti uz to nevajag iespringt, tas būs kvalitatīvs izklaides gabals ar zināmām popkultūras klišejām. Ar to Džilis mēģina asprātīgi spēlēties un izskatās, ka tas varētu interesanti sasieties."

Ģirts Ķesteris izrādē atveido Ivanu, kurš cenšas būt draugu samierinātājs, bet tieši tādēļ pār viņu gāžas jo īpaši spēcīga draugu neiecietības lavīna.

Ja Jasmīnas Rezā lugas personāži ir tikai trīs vīrieši, tad režisors Dž.Dž.Džilindžers savā izrādē ieviesis arī Sievietes tēlu, ko atveidos dziedātāja Marija Naumova. Viņa izrādi krāšņos gan ar franču mūziku, gan izteiksmīgu vizuālo tēlu un, galvenais, savu sievišķo enerģiju.

Marija Naumova: „Programmiņā rakstīts, ka mana loma ir Sieviete, un tā arī ir, es ielieku to sieviešu enerģiju tajā visā „burbulī”, tajās emocijās, kas ir vīriešiem. Francūži ne par velti saka – meklējiet sievieti!, - jo šī pasaule sastāv no vīrišķās un sievišķās enerģijas. Austrumu filozofijā teikts, ka vīrietis ir zināšanas un sieviete ir enerģija, kas nozīmē, ka vīrietis bez sievietes – tātad zināšanas bez enerģijas – nevar eksistēt, kamēr sieviete kā enerģija var eksistēt arī pati par sevi. Varbūt šeit arī tā doma ir ielikta."

Dž.Dž. Džilindžera iestudējuma „Art” pirmizrāde, kurā lomās redzēsim trīs lieliskus aktierus – Artūru Skrastiņu, Juri Žagaru un Ģirtu Ķesteri – notiks piektdien Dailes teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti