Kultūras ziņas

"Auļi" un "Tautumeitas" Latgales vēstniecībā "Gors"

Kultūras ziņas

Paukošana kā māksla īsfilmā "En Garde!"

Nodibināts augstākais apbalvojums dejas mākslā

Dejotāji: Aiziešana no «Spēlmaņu nakts» nozīmē kļūšanu patstāvīgiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas profesionālās dejas nozare nolēmusi aiziet no gadskārtējās “Spēlmaņu nakts” un pasniegt savu, tikai profesionālai dejai veltītu balvu. Šo iniciatīvu ir atbalstījusi arī Kultūras ministrija, tāpēc šī gada “Spēlmaņu nakts” 23. novembrī būs pēdējā reize, kad kategoriju sarakstā būs arī sadaļas “Gada sasniegums baleta mākslā” un “Gada sasniegums laikmetīgajā dejā”. Pirmo Latvijas augstāko apbalvojumu profesionālajā dejas mākslā iecerēts pasniegt 2019. gadā.

Šis būs pēdējais gads, kad “Spēlmaņu naktī” jeb teātru balvas pasniegšanas ceremonijā apbalvos arī labākos uzvedumus dejas nozarē.

“Spēlmaņu naktī” tai bija atvēlētas divas kategorijas - “Gada sasniegums baleta mākslā” un “Gada sasniegums laikmetīgajā dejā”. Norises dejas jomā vēroja speciāla žūrija - Laikmetīgās dejas horeogrāfu asociācija Latvijā un  Latvijas Profesionālā baleta asociācija.

Dejas speciālisti jau sen sprieduši, ka šādā veidā netiek apskatīta ne puse nozīmīgu notikumu dejas jomā. Tāpēc abas asociācijas kopā ar “Latvijas dejas informācijas centru” nolēmušas iedibināt atsevišķu, tieši profesionālo dejas nozari vērtējošu apbalvojumu. “Mēs visur bijām kā smuks piekariņš, kā smuka brošiņa, bet šī būs patstāvība. Tas ir arī sarežģīti un atbildīgi (..) tas impulss, lai mēs sāktu darboties pie balvas nodibināšanas no baleta asociācijas un it īpaši Ineta Kasarenoka. Nu tad ņemiet un dariet kaut ko,” saka “Dejas balvas” žūrijas priekšsēdētāja Regīna Kaupuža.

“Spēlmaņu nakts” rīkotāji dejotāju lēmumu saprot un atbalsta. “Es domāju ka tas ir pareizs lēmums. Jo mūsu žūrijas locekļi jau nebija dejas speciālisti (..) viss ir pareizi kā atsevišķam mākslas žanram tam jābūt atsevišķi novērtētam gan apvieno nozares specialistus, gan nu jā man liekās tas būs labi,” norāda Kaupuža.

Balvas pasniegs klasiskajā jeb baleta dejā, laikmetīgajā dejā, mūsdienu dejā un skatuviskajā tautas dejā. Apbalvos arī par pedagoģiskiem panākumiem un pētniecību. Rīkotāju prāt, dejas apbalvojums nozari apvienos un stiprinās. Balvas dibinātāji darbu pie šīs ieceres sāka jau 2015. gadā. 12 cilvēku žūrijas sastāvs jau nokomplektēts un zināms, ka dejas nozares apbalvošanas ceremonija notiks reizi divos gados.

“Pirmā apbalvošanas ceremonija mums ir paredzēta 2019. gada aprīlī. Jādomā, ka tas būs 29. aprīlis – tieši dejas dienā. Es domāju, ka tas būs liels notikums un interesants sabiedrībai jo mums patiesi ir daudz talantīgu cilvēku, daži darbi jau ir noskatīti un tas apliecina ka mums patiesi ir lieli talanti,” skaidro Kaupuža.

“Dejas balvas” kategoriju sarakstu papildina arī “Pārsteigums dejā” un  “Mūža ieguldījums dejā”. Katrs balvas laureāts saņems īpaši veidotu mākslas darbu un naudas balvu tūkstoš eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti