Rīta Panorāma

Intervija ar Eiropas parlamenta deputāti Inesi Vaideri

Rīta Panorāma

Džeza saksofonists Toms Rudzinskis koncertē un sāk vinila plates ierakstu

Andrejs Žagars iestudē Čehova "Trīs māsas"

Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos «Trīs māsas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dailes teātrī savu interpretāciju slavenajai Antona Čehova lugai "Trīs māsas" veido režisors Andrejs Žagars. Šī luga Dailes teātrī pēdējo reizi iestudēta pagājušā gadsimta 50.gados, un tolaik galvenās lomas atveidoja teātra primadonnas, kurām jau bija pāri 50 gadiem. Šoreiz trīs māsu lomā redzēsim spilgtas jaunākās paaudzes aktrises - Kristīni Nevarausku, Ievu Segliņu un Dārtu Daneviču. Andrejs Žagars iestudējumu veido klasiskā stilā, tā darbība norit 19. un 20.gadismta mijā kādā Krievijas provinces pilsētā. Pirmizrāde būs skatāma ceturtdien, 24.martā.

Lugu "Trīs māsas" Antons Čehovs sarakstījis pirms 115 gadiem, un tā joprojām bauda lielu popularitāti uz visas pasaules teātru skatuvēm.

Andrejs Žagars uzskata, ka darba ģenialitāte slēpjas autora ārkārtīgi smalkajā un precīzajā dzīves vērojumā, krāšņajā tēlu galerijā un interesantajā žanrā, kas balansē kaut kur pa vidu starp absurdu, komēdiju un drāmu. Tam visam klāt ir pauzes un daudzpunkti, kas izrādes veidotājiem dod iespēju likt klāt savas asociācijas un iztēli.

Andrejs Žagars pauž, ka gadsimta laikā būtiski mainījusies attieksme pret diviem lugā bieži pieminētiem jēdzieniem - armija un Maskava, bet pārējais ir gluži kā no šodienas dzīves norakstīts.

"Luga ir par to, ka dzīves nav izdevušās. Diemžēl tāpēc, ka bija visi apstākļi, lai varētu izdoties. Luga ir ļoti mūsdienīga. Šie sieviešu un vīriešu tipi ir mums visapkārt - mēs varam viņos sevi uzpazīt, arī mūsu līdzcilvēkus. Mērķis, ko es sev uzliku - nevis pārsteigt ar neparastu formu, interpretāciju un lugas dekonstruēšanu, izliekoties pārākam par Čehovu, bet - analizējot un mēģinot visas šīs vērtības, kas ir šajā dramaturģijā, izcelt. Joprojām nekas nav mainījies pa šiem simt gadiem - tas, kas sāp, kas uztrauc, ko vēlas, ko zaudē, ko iegūst, kā sapņi konfliktē ar realitāti, - tas ir ļoti mūsdienīgi," stāsta Andrejs Žagars.

Vecākās māsas Olgas lomu izrādē atveidos Kristīne Nevarauska, Marija būs Ieva Segliņa, bet jaunākā māsa Irina - Dārta Daneviča.

Dārta Daneviča dalās pārdomās, ka viņai personiski viens no svarīgākajiem lugas jautājumiem ir, kas īsti ir dzīve - vai tā ir skaista dāvana, vai bīstamas lamatas: "Vai mūsu dzīve ir process, kas mūs dara stiprākus ar visiem pārdzīvojumiem un nelaimēm - tas viss ir uz labu, un mēs no katra posma iznākam labāki, spēcīgāki; vai gluži otrādi - tas viss, kas ar mums notiek, ir lielas lamatas, no kurām mēs nespējam izkļūt. Luga, manuprāt, uzdod tieši šos jautājumus, un režisora uzdevums ir kaut kādā ziņā nedaudz atbildēt vai ieskicēt, kāds ir viņa izvēlētais virziens."

Jautāta, ko ietilpina šajā teicienā, kas ir tik raksturīgs lugai - "Uz Maskavu" un kāds simbols tas pašai ir, Dārta Daneviča norāda: "Manuprāt, katram ir sava Maskava, tā ir vieta vai mērķis - taustāms vai netaustāms - kur mēs vēlamies nokļūt.

Mēs bieži vien gaidām - kad es būšu tur, tad gan dzīve sāksies un būs labi. Un tā mēs dzīvojam kaut kādos sapņos, ilūzijās par nākotni vai par pagātni, kā nu kurš, un bieži vien palaižam garām to labāko, kas mums ir dotajā brīdī."

Oriģinālmūziku izrādei komponējis Arturs Maskats, cenšoties arī mūzikā iedzīvināt lugas vidi un laiku - 19. un 20.gadsimta miju kādā Krievijas provinces pilsētā.

"Tas laika gars, tā enerģija, kas valdīja pirmsrevolūcijas Krievijā, kurā neviens nezina tā īsti, kur likties un ko darīt, un saprot, ka būs kaut kādas pārmaiņas, vētras un varbūt viss savādāk pēkšņi pavērsīsies. Un neviens nezina, uz kuru pusi tas ies un kā tas pavērsīsies, un visi ir tādi meklējoši, apjukuši un pie tam iemīlējušies. Bet iemīlējušies bez pretmīlestības lielākoties. Es centos to arī mūzikā pateikt," stāsta Arturs Maskats.

Andreja Žagara iestudētās Čehova lugas "Trīs māsas" pirmizrāde Dailes teātrī skatāma ceturtdien, 24.martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti