Kultūra

Tuvojas grandiozais "Kurzemes gredzens"

Kultūra

Latvija Leļļu teātrī top novatorisks Raiņa "Zelta zirga" iestudējums pieaugušajiem

Piektdien notiks baleta jauniestudējuma "Dons Žuans" pirmizrāde

Baleta «Dons Žuans» jauniestudējumam pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Uz Nacionālās operas skatuves top jauna versija par slavenā dzīves baudītāja un pavedinātāja Dona Žuana tēmu. Baleta veidolā to iestudē horeogrāfs Hulio Arosarena no slavenā Lozannas Bežāra baleta, un pirmizrāde būs skatāma piektdien. Iestudējums veidots neoklasikas stilistikā, tajā skanēs Mocarta un Šopēna mūzika, titullomu dejos Raimonds Martinovs vai Arturs Sokolovs.

Latvijas publikai patīk pilnmetrāžas stāstoši baleti ar atpazīstamiem nosaukumiem – un šis bijis viens no iemesliem kā pirmo šīs sezonas baleta jauniestudējumu veidot „Donu Žuanu” – atklāj baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

Pie tā strādā ļoti interesanta radošā komanda ar pasaules elpu – režisors ir bijusī Bežāra baleta zvaigzne, tagad horeogrāfs Bežāra trupā – Hulio Arosarena, dramaturģe - Valentīna Turku, kas Latvijas skatītājiem pazīstama kā iemīļotā baleta „Romeo un Džuljeta” horeogrāfe, kostīmu mākslinieks – Alans Hraņiteļs, kas sadarbojies ar slaveno Saules cirku, arī scenogrāfija un gaismas ir ārvalstu viesu pārziņā.

Muzikālais vadītājs savukārt ir Mārtiņš Ozoliņš, kurš stāsta, ka baleta muzikālā partitūra veidota romantiskās noskaņās, apvienojot Mocarta operas fragmentus ar epizodēm no Šopēna variācijām.

Lai arī baleta iestudējumā pamatā saglabāts oriģinālais stāsts ar visiem tā slavenajiem tēliem un dramatiskajām epizodēm, tomēr kopumā tā ir visai atšķirīga Dona Žuana interpretācija.

Dramaturģe Valentīna Turku, piemēram, ieviesusi jaunu tēlu, vārdā Viņa, kas ir sievietes tēls no citas dimensijas - ilgojams, bet zemes dzīvē neaizsniedzams skaistums, tāpat jauns tēls ir Astoņas tumšas ēnas, kas arī pavada donu Žuanu, pārstāvot tumšo enerģiju, kas valda pār viņu.

Savā ziņā izrāde – kā atklāj Valentīna Turku – skatītājiem ļaus ielūkoties slavenā siržu lauzēja zemapziņas spoguļos.

Valentīna Turku: „Kad mēs ķērāmies klāt šim interesantajam un provokatīvajam materiālam, mums jau sākumā bija skaidrs, ka gribam to pacelt jaunā līmenī, lai tas būtu saprotams mūsdienu skatītājiem. Arī šī tumšā matērija, kas ir pat ļoti klātesoša mūsdienu pasaulē, arī tai mēs esam pieskārušies šajā iestudējumā, taču vienlaikus vēlamies raudzīties pāri tai, arī uz to absolūto gaismas un mīlestības pusi. Es teiktu, ka šis ir solis tumsā un arī drosmīgs solis no tumsas ārā uz gaismu, un mēs aicinām publiku mums sekot šajā ceļojumā."

Kubiešu izcelsmes horeogrāfs Hulio Arosarena horeogrāfisko valodu veido ļoti ciešā kopsadarbībā ar lomu tēlotājiem, lai raksturu atklāsme būtu organiska un pārliecinoša, jo tieši raksturu spilgtums ir ļoti pateicīga viela baletam.

Hulio Arosarena: „Es gribētu nākt ar pretenziju, ka tas ir klasiskais balets, tomēr man ir grūti to apgalvot, jo tas ir jaundarbs, kas top tieši šajā brīdī, un pat „Gulbju ezeru” šodien vairs nedejo tā, kā pirms 20 gadiem. Es teiktu – mēs balstāmies uz klasiskajām tradīcijām, bet notiek attīstība un veidojas kaut kas pavisam jauns."

Titullomu jauniestudējumā atveidos Arturs Sokolovs vai Raimonds Martinovs, kuri abi apgalvo – ļoti interesanti ir tieši tādēļ, ka viņiem jāizdejo pretstats savai būtībai.

Skatītāju vērtējumam jaunais iestudējums „Dons Žuans” tiks nodots piektdien, 10.novembrī, un tā būs mūsu baleta pirmā pirmizrāde šajā sezonā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti