Aizsaulē devies dramaturgs Pauls Putniņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pazīstamais dramaturgs Pauls Putniņš miris 81 gada vecumā, Latvijas Radio sestdien apstiprināja Latvijas Teātra darbinieku savienībā.

Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados Putniņš bija viens no populārākajiem teātros iestudētajiem autoriem. Profesionālajā karjerā Putniņš sarakstījis vairāk nekā 30 lugu, un 25 no tām iestudētas profesionālos un amatieru teātros. 

Teātra zinātniece Edīte Tišheizere par Paula Putniņa mūža veikumu
00:00 / 01:19
Lejuplādēt

Daudzi viņa darbi izpelnījušies plašu rezonansi un skatītāju mīlestību, piemēram „Ar būdu uz baznīcu”, „Gaidīšanas svētki”, „Pusdūša” un citi. Putniņš ir dramatizējis arī tādu Latvijas literatūras klasiku kā Reiņa un Matīsa Kaudzīšu "Mērnieku laikus" un Andreja Upīša "Laikmeta griežos". 

Latvijas neatkarības atjaunošanas laikā Putniņš iesaistījās politikā un bija 5. un 6. Saeimas deputāts. Putniņu 2001.gadā ievēlēja Rīgas domē, bet pēc pilnvaru beigām pašvaldībā viņš tika ievēlēts arī 9.Saeimā. 2010.gadā Putniņš paziņoja lēmumu pamest politiku. 

Taču teātra vēsturē Putniņš paliks ar savu izcilo spēju atainot cilvēku raksturus, Latvijas Radio teica teātra zinātniece Edīte Tišheizere. Putniņš ienāca latviešu teātrī 60.-70.gadu mijā, apmēram tajā laikā, kad britu dramaturģijā ienāca tā sauktie „jaunie un niknie”. Putniņš, varētu teikt, bija Latvijas „jaunais un niknais”, tikai viņa niknums bija vērsts pret absurdu, kurā mēs tolaik dzīvojām, paskaidroja teātra zinātniece.

"Vienā no viņa [Putniņa] pirmajām lugām „Muļķis un pletētāji”, to „muļķi”, kurš negrib dzīvot tā, kā pārējie „pletētāji” – paklausieties, kāda valoda! – spēlēja Uldis Pūcītis, cilvēks, kurš arī bija „niknais” mūsu kultūrā," uzsvēra Tišheizere. "Paula Putniņa spēks bija viņa dzīves zināšanā un cilvēku raksturu pazīšanā. Viņš bija šī vārda labākajā nozīmē tautas dramaturgs. Ne tikai tāpēc, ka tas bija domāts tautai, bet arī tāpēc, ka viņš brīnišķīgi izzīmēja šos tautas raksturus. „Ar būdu uz baznīcu”, „Paši pūta, paši dega” – tās ir izrādes, kas Nacionālā teātra vēsturē ir ar nepārejošu nozīmi. „Ar būdu uz baznīcu” bija viena no pirmajām pirmsatmodas izrādēm, kas runāja par to, cik ļoti mums ir vajadzīgas garīgās vērtības. Un es domāju, ka tā ir tā nepārejošā nozīme, kas vienmēr saistīsies ar Paula Putniņa vārdu.”

Atvadīšanās no Paula Putniņa būs sestdien, 8.decembrī, plkst.13 Vecpiebalgas baznīcā, sociālajos medijos pavēstīja nelaiķa ģimene.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti