Kultūras ziņas

Uz Rīgu atvesti Tapio Virkalas slavenākie darbi

Kultūras ziņas

Nastavševa refleksija par Čehova "Trīs māsām"

Zigmara Liepiņa autorkoncerts operā

Zigmars Liepiņš nosvinējis jubileju ar koncertu operā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks, viens no Atmodas laika iedvesmotājiem un šobrīd mūsu Baltā nama vadītājs – komponists Zigmars Liepiņš šo sestdien, 14.oktobrī, svinēs 65 gadu jubileju, taču operas namā ar stāvovācijām tā jau nosvinēta 11.oktobrī, kad uz Latvijas Nacionālās operas skatuves mākslinieka autorkoncertā klausītāji atkal varēja līdzpārdzīvot smeldzīgajam Esmeraldas un Kvazimodo mīlasstāstam un līdz šim tikai vienu reizi atskaņotajai Transcendentālajai oratorijai.

Komponista Zigmara Liepiņa dzimšanas dienas datums ir 14. oktobris, taču tas šoreiz iekrīt brīvdienā, kad operas vadītājs nebūšot darbā. Viņš pajoko, ka viņam arī zināms teiciens par apsveikumu pieņemšanu pirms dzimšanas dienas, un šoreiz sava talanta cienītājiem 65. svecīšu tortes vietā komponists sarūpēja autorkoncertu.

"Ir tas brīdis, kad kaut kādi komatiņi jāpieliek dzīvē ir un tā viņš arī sanācis ir," saka komponists.

Programmu skaņradis esot izraudzījies pragmatiski – tādu, kas ļoti saviļņo klausītājus, un vairāk nekā 90 reižu nospēlētā opera “Parīzes Dievmātes katedrāle” šajā ziņā komentārus neprasa.

"Man pašai bija tā laime nodziedāt šo Esmeraldas lomu Nacionālajā teātrī, un atmiņu plūdi man šobrīd nav ļoti, ļoti daudz, bet īstenībā pat pirms es biju kaut ko dziedājusi teātrī vai pat dziedājusi, man likās visiem latviešiem ir iekšā Zigmara Liepiņa mūzika," uzskata koncerta apmeklētāja Beāte Zviedre.

Tai līdzās Transcendentālā oratorija, kas ir pirmā satikšanās ar komponista mūziku Latvijā nemaz tik bieži nesastopamajai operdziedātājai Ingai Kalnai.

"Tā ir ļoti godīga mūzika, tā ir mūzika, kas ir rakstīta no sirds un, es domāju, ka tieši tāpēc tā arī aizsniedz skatītāju tik tieši un sasniedz tā sirdi," norāda operdziedātāja Inga Kalna.

Taču ne pirmo reizi pie diriģenta pults sava tēva mūzikas koncertā – Jānis Liepiņš, kurš teic, ka allaž jau pirmajām skaņām to atpazīst.

"Tieši tas, ka es esmu audzis ar viņu un dzirdējis viņu nepārtraukti vai arī, kā visa tā mūzika ir tapusi tajā komponēšanas stadijā. Man tā sajūta ir tā kā atgriezties mājās," saka Jānis Liepiņš.

"Viss tas, ko viņš ir radījis, man liekas – tas ir ļoti pieņemams, jo tas ir muzikāls, tas ir baudāms un tas nav varbūt īpaši domāts mūzikas gardēžiem, bet tas ir domāts ikvienam cilvēkam, kuram vispār patīk mūzika," norāda koncerta apmeklētāja Daina Kļaviņa.

"Es operas neesmu daudz klausījies, bet viņa koncertus apmeklējis, un es domāju – šī bija ļoti skaista programma," atzīst koncerta apmeklētājs Zigfrīds Rudzāts, bet koncerta apmeklētāja Māra Rudzāte  uzskata, ka "Zigmars Liepiņš ir viens no mūsu zelta fonda cilvēkiem".

"Es arī domāju, ka sakarā ar viņa darbību operā, opera ir ieguvusi tādu, manuprāt, ļoti labu skanējumu un viss, kas te notiek, man ļoti patīk," - tā Rudzāte.

"Es atļaušos teikt, ka es tomēr neemocionālu mūziku vispār nemaz neesmu rakstījis, tā kā jautājums vairāk no dažādām romantiski emocionālām, iespējams, melanholiskām, iespējams, sentimentālām lietām – es nevairos no tā, man nav bail," atklāj Zigmars Liepiņš.

Dzimšanas dienā komponists sev vislabprātāk vēl veselību, un tā lielās un labās devās būs nepieciešama, divus gadus vēl stūrējot operas kuģi un pēc tam jaunas operas idejas īstenošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti