Kultūra

Tuvojas Aika Karapetjana filmas "Pirmdzimtais" pirmizrāde

Kultūra

Ceturtdien gaidāma operas "Turaidas Roze" pirmizrāde

Grupa "Vintāža" gatavojas koncertiem

«Vintāžas» jaunā programma sola ne vienu vien pārsteigumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pagājušā gadsimta latviešu estrādes mūzika ir muzikālās apvienības „Vintāža” lielā mīlestība. Grupa darbojas jau piecus gadus, veidojot restaurācijas spilgtām padomju laika dziesmām, daļa no kurām klausītājiem jau piemirsušās. Līdz šim grupa vairāk uzstājusies mūzikas klubos un kuplinājusi dažādus tematiskus pasākumus, bet nu tā sasparojusies arī saviem pirmajiem lielajiem koncertiem, solot daudzus pārsteigumus.

Aļņa Zaķa 70.gados sarakstītā dziesma „Maijs miera nedod” bija pirmā kompozīcija, ar ko sevi pirms pieciem gadiem pieteica muzikālā apvienība „Vintāža”. Savulaik Aijas Kukules izpildīto dziesmu iedziedāja Rūta Dūduma, kas bija viena no grupas izveidotājām. Bet pats galvenais „vaininieks” bija Rihards Bērziņš, dedzīgs latviešu estrādes mūzikas cienītājs kopš bērnības, kuru īpaši piesaista 70. un 80.gados tapušās mūzikas kvalitāte.

Rihards Bērziņš: „Protams, tad tika izmantota tikai saturīga dzeja, bet mani visvairāk piesaista aranžēšanas lieta, kad visam bija jāiet cauri oficiālam ceļam un beigu beigās par labu esam tika atzītas un pieņemtas tikai kvalitatīvas dziesmas. Līdz ar to mani tie aranžējumi ļoti uzrunā, un tāpēc mēs tādā esences formā mēģinām atcerēties, kā tas bija."

1977.gadā tapusī Gunāra Freidenfelda „Ceļavēja dziesma” ir grupas „Vintāža” viens no jaunākajiem ieskaņojumiem, savulaik tas skanēja Jāņa Sildega vadītā vokālā ansambļa „4+4” sniegumā.

Grupas dalībniece Ginta Krievkalna šajā mūzikā jūtas ļoti organiski un dabiski, jo jau no mazotnes viņas mīļākā nodarbošanās bija klausīties tēva plašu atskaņotāju un pie spoguļa dziedāt līdzi ar matu lakas flakonu rokā, iztēlojoties to par mikrofonu:

„Man bija mājās ārkārtīgi daudz plašu, es tās klausījos krustu šķērsu, visas dziesmas zināju no galvas. Protams, Pauls, Kalniņš un vēl daudz un dažādas latviešu grupas. Protams, tagad jau Rihards restaurē daudzas dziesmas, kas tolaik platēs plaši pieejamas nebija, man piemēram mājās nebija Zigmunda Lorenca vai vecās „Eolikas” ieskaņoto dziesmu, un tāpēc ļoti daudzas no tām dziesmām, kuras mēs arī izpildīsim šajā programmā, man ir jaunatklājums, un tas ir lielais ieguvums caur „Vintāžu”, ka es varu atklāt sev arvien ko jaunu."

Ne vienu vien jaunatklājumu arī klausītājiem sola „Vintāžas” jaunā programma, piemēram, tajā skanēs restaurācija Aļņa Zaķa „Optimistu dziesmiņai”, Igora Jakovļeva „Šofera dziesmiņai”, kā arī Raimonda Paula kompozīcijai „Mūžīgie remontētāji”, kas, kā stāsta Rihards Bērziņš, tapusi 60.gadu nogalē, bet ir nemainīgi aktuāla.

„Dziedāja to tolaik populārais dziedātājs Zigfrīds Račiņš. Tā skan ļoti komiski, jo tur tiešām tiek apspēlēta šī ceļu remontēšanas tēma, kas tagad ir ļoti aktuāla Rīgā. Līdz ar to mēs šo dziesmu noteikti iekļāvām. No Paula jau mēs zinām visus tos populāros skaņdarbus, bet šis ir tāds viņa mazāk zināms šedevrs," stāsta Rihards Bērziņš.

„Mūžīgie remontētāji” skanēs „Vintāžas” koncertā, bet jaunās versijas ieraksta grupai vēl nav, tāpēc mazs fragments no pirmavota – Zigfrīda Račiņa izpildījumā.

Rūtai Dūdumai un Gintai Krievkalnai jaunajā koncertprogrammā kā vadošie solisti piepulcējušies dziedošais aktieris Ainārs Ančevskis un tautā mīlētais dziedātājs Normunds Rutulis.

„Daudz skaistu melodiju, un tas viss kopā ar blici, kopā ar solistiem, ar stīgām. Tas viss ir tik forši, man gribas teikt – grūvīgi. Es esmu tādas aktīvas, akcentētas, sinkopētas mūzikas piekritējs, un te tas viss iekšā ir, tāda forša profesionāla pieeja tam visam, tāpēc es arī esmu ļoti priecīgs, ka mani te uzaicināja piedalīties," saka Normunds Rutulis.

"Droši vien kāds teiks, ka padomju laikā ir daudz visādu kreņķu bijis… protams, bet ir arī daudz visādu foršu lietu, un es domāju, ka dziesma iet cauri visiem laikiem, un varbūt nevajag tieši uzsvērt kaut kādas neforšās lietiņas, no tā posma mēs taisni varam pacelt augšā tādas labi aizmirstas un nedaudz uzfrišinātas dziesmiņas," norāda Ainārs Ančevskis. "Man gribētos teikt, ka tas varētu būt tāds ļoti mīļš koncerts."

Muzikālās apvienības „Vintāža” jaunās programmas „Smaidiet, un labi būs!” koncerttūre sāksies 30.septembrī Madonas kultūras namā, pēc tam grupa sniegs koncertus arī Liepājā, Cēsīs, Tukumā, Jelgavā un Krustpilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti