Rīta Panorāma

Rudens velte - ķirbis. Kā pagatavot?

Rīta Panorāma

Intervija ar Andri Piebalgu

Pētera Vaska alta koncerta pirmatskaņojums Latvijā

Vaska idejas par pasauli izskan Alta koncerta pirmatskaņojumā Lielajā ģildē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Komponista Pētera Vaska Alta koncerts, kas komponēts „Grammy” balvas nominantam, vijolniekam Maksimam Risanovam, pirmatskaņojumu piedzīvos piektdien, 21.oktobrī, Lielajā ģildē. Skaņdarbs ir piepildīts ar komponista idejām par pasauli, un tajā ir jūtams, cik daudz emociju komponists ir ielicis, pirms koncerta ir pārliecināts Risanovs.

Komponista Vaska un altista Risanova, orķestra „Sinfonietta Rīga” un diriģenta Normunda Šnē kopdarbs mēģinājumā, lai Vaska Alta koncerta pirmatskaņojums iegūtu skanējuma pilnību, ir piestrāvots ar milzu radošo enerģiju. Orķestrim un solistam tā ir milzu laime, ja komponists piedalās mēģinājumos.

„Te ir īstais diriģents un orķestris, kurš reaģē, beigu beigās dzīvo līdzi katram. Viņi nenāk kā uz darbu. Tas nav darbs, bet tā ir tiešām kopīga muzicēšana. Skaņām jau dvēsele parādās,” gandarīts par mūziķu darbu ir komponists Vasks.

Diriģents Šnē veido savu interpretāciju Vaska jaundarbam. Ar komponistu viņu saista radoša draudzība jau daudzus gadus.

„Tā gandrīz ir tāda simfonija, kur paužam vienu domu, kur orķestris ir ārkārtīgi svarīgs partneris, līdz ar to mūsu darbs nenorit viegli un ceļš nav rozēm kaisīts. Mums ir sajūta, ka top kaut kas ļoti vērtīgs,” atzīst diriģents Šnē.

Šī gada maijā klausītāji pirmatskaņoto Alta koncertu dzirdēja festivālā Velsā. Tas komponēts aizrautīgajam „Grammy” balvas laureātam Risanovam.

„Kad komponists uzrakstīja skaņdarbu, mēs to piedāvājām dažādiem orķestriem un Vaska koncertu altam visi ķēra kā traki. To var salīdzināt ar brīdi, kad izcep pīrādziņus –  viņi vēl ir karsti, bet tik skaisti izskatās, ka tūlīt ir vēlēšanās tajos iekosties. Tāda arī bija dažādu orķestru reakcija. Orķestriem patīk Vaska mūzikas dziļums, jo tas ir īpašs un tikai viņam raksturīgs" stāsta Risanovs.

"Darbs ir piepildīts ar komponista idejām par pasauli, par cilvēku šajā pasaulē. Tajā pašā laikā skaņdarbā ir jautri brīži, pat dejiski, ar neticamu virtuozitāti īpaši altam,” uzsver mūziķis.

Koncerts izskanēs piektdien, 21.oktobrī, Lielajā ģildē, bet sestdien, 22.oktobrī, Rēzeknē "Gorā".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti