Valmiermuižā uzstāsies japāņu muzikants Oki Kano

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valmiermuižas alus virtuvē 4. novembrī plkst. 20.00 ar bezmaksas koncertu uzstāsies ainu tautas muzikants no Japānas – Oki Kano. Ar šo koncertu tiks aizsākta „Sviesta kulšanas” sērija, kas ar dažādu pašmāju un ārvalstu etnomūziķu uzstāšanos uzsāks laika atskaiti etnofestivālam „Sviests 2018”. Festivāls pie Valmiermuižas alus darītavas norisināsies 2018. gada jūnijā.

Oki Kano lepojas, ka piedzimis ainu ģimenē (aini ir neliela tauta Japānas ziemeļos un aptuveni 24 000 cilvēki mūsdienās sevi joprojām tā dēvē). Ceļojot pa pasauli, viņš iegriezīsies arī Valmiermuižā, kur iepazīstinās ar īpašajiem dziedājumiem, Japānas kultūru un tādiem mūzikas instrumentiem kā tonkori un mukkuri, kuri mūsu platuma grādiem ir neredzēta vērtība.

Oki Kano dzīvesstāsts ir tik pat raibs kā japāņu tradicionālie tautas tērpi. Izmācījies Tokijā, guvis pieredzi Ņujorkā, kur strādāja ar specefektiem filmu producēšanā, viņš atgriežas mājās – Japānā, lai būtu viens no pirmajiem cilvēkiem, kurš tradicionālo ainu stīgu instrumentu tonkori izceļ no vēstures dzīlēm un iemācās to spēlēt. Līdz tam šo instrumentu varēja atrast tikai muzejos aiz stikla. Oki tonkori spēli apguvis tik meistarīgi, ka viņam izdevies gan nodibināt savu studiju, lai veicinātu citu ainu mūziķu radošās izpausmes, gan izdot deviņus studiju albumus. Mūziķis ir arī grupas „Oki Dub Ainu Band” vadītājs, kurā galvenais instruments ir tonkori apvienojumā ar bungu komplektu, basģitāru un taustiņinstrumentu. Grupa uzstājas festivālos Japānā un visā pasaulē.

Etnofestivāls „Sviests” Valmiermuižā notiks 2018. gada 16. jūnijā. Festivāls radies, apvienojoties diviem jaudīgiem pasākumiem Vidzemes pusē – Jāņu ielīgošanas svinības „Saulgriezis” Valmiermuižā un etno-eko festivāls „Sviests” Cēsīs. Nākamgad festivāls sakrīt ar Latvijas simtgades svinībām, tamdēļ jo īpaši tiek plānots tā vērienīgums un unikālā sasaiste ar lielajām svinībām. Par festivāla virstēmu šogad izvirzītas baltu ciltis, kas nozīmē, ka papildu skanīgākajām latviešu etno un folkgrupām būs iespējams dzirdēt arī dienvidu kaimiņtautu mūziķus, kuru valstis atrodas bijušajās baltu cilšu teritorijās – Lietuvā, Krievijā un Baltkrievijā. Šī gada izskaņā un 2018. gada pavasarī norisināsies tematiski festivāla ieskaņas pasākumi, saukti par „Sviesta kulšanu”, kuros piedalīsies dažādi etnomūziķi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti