Tuvojas Zigmara Liepiņa operas «Turaidas Roze» jauniestudējuma pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

28. septembrī Latvijas Nacionālajā operā notiks pirmizrāde Zigmara Liepiņa operai “Turaidas Roze” ar Kaspara Dimitera libretu, informē operas pārstāve Irbe Treile.

Jauniestudējumu veido muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš tandēmā ar režisori Ināru Slucku, radošajā komandā strādā arī diriģents Jānis Liepiņš, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Jolanta Rimkute (Lietuva), gaismu mākslinieks Damirs Ismagilovs (Krievija), videomākslinieks -8, horeogrāfe Elita Bukovska un dramaturgs Mikus Čeže.

Maijas lomu jaunajā iestudējumā interpretēs Laura Teivāne, Marlēna Keine un Jūlija Vasiļjeva, Jakubovska lomā būs Jānis Apeinis, Rihards Mačanovskis un Juris Ādamsons, Burve - Dana Bramane un Sonora Vaice, Greifs - Krišjānis Norvelis un Armands Siliņš, Viktors - Raimonds Bramanis un Juris Jope, Lūzma – Laura Grecka un Ilona Bagele, Brukūzītis – Mihails Čuļpajevs un Viesturs Jansons, Madaļa – Sabīne Krilova un Laura Purena, Skudrics – Kalvis Kalniņš un Rihards Millers. Iestudējumā piedalīsies arī Latvijas Nacionālā baleta dejotāji, Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas audzēknes, Latvijas Nacionālās operas koris un orķestris.

Zigmara Liepiņa “Turaidas Roze” ir muzikāli un dramaturģiski pārveidota redakcija operai “No rozes un asinīm”. Stāsts par Turaidas 1620. gada notikumiem laika gaitā pārtapis dzīvā leģendā, kuras izklāsts mēdz būt atšķirīgs detaļās, bet ir nemainīgs savā kodolā. Tiek gatavotas dārznieka laulības ar pils rakstveža Greifa audžumeitu Maiju, kuru iemīlējis ne tikai viņas saderinātais. Lai saglabātu solīto uzticību līgavainim, Maija pieņem patiesi drosmīgu lēmumu…

“Paiet laiks – un rodas vēlme nevis vienkārši atskatīties pagātnē, bet drīzāk ieskatīties no jauna, ielūkoties vērtīgāk šķietami labi zināmajā leģendā par Maiju un viņas likteni. Priecājos, ka līdzās vecajam cīņubiedram, libretistam Kasparam Dimiteram, “Turaidas Rozes” iestudējuma procesā varēju sadarboties ar jaunu radošo komandu un lieliskiem solistiem!” saka komponists Zigmars Liepiņš.

“Iestudējumam centos piešķirt koncentrētu formu, jo tā palīdz labāk saskatīt varoņu raksturus un viņu rīcības motīvus. Jaunā redakcija likumsakarīgi ieguvusi jaunu noslēgumu, dažādām Maijas tēla un viņas mīlestības interpretācijām atvērtu finālu,” jauniestudējumu raksturo režisore Ināra Slucka.

 “Turaidas Rozes” pirmizrāde 28. septembrī būs pirmais Latvijas Nacionālās operas un baleta iestudējums, kuru tiešraidē varēs skatīties Latgales vēstniecības “Gors” Mazajā zālē.

“Sarunas pirms pirmizrādēm” par “Turaidas Rozi” notiks 25. septembrī 18.30 Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē.

Nākamās “Turaidas Rozes” izrādes skatāmas 29. un 30. septembrī, 22. oktobrī un 17. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti