Tuvojas pirmais Eirovīzijas gada kora konkurss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēc nepilna mēneša, 22. jūlijā, “Arēnā Rīga” pirmo reizi notiks jauns televīzijas konkurss amatieru koriem “Eirovīzijas gada koris 2017”. Kordziedāšanas prasmi un tradīcijas konkursā demonstrēs labākie amatieru kori no deviņām Eiropas valstīm: Austrijas, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Vācijas, Ungārijas, Slovēnijas un Velsas (Lielbritānija). Dalībniekus izraudzījās katras valsts sabiedriskā televīzija, bet Velsā un Latvijā notika nacionālie atlases konkursi.

“Eirovīzijas gada koris 2017” konkursā deviņi Eiropas valstu amatieru kori izpildīs sešas minūtes garu izvēles programmu bez pavadījuma. Konkurss atklās, ko iespējams panākt, apvienojot tikai cilvēku balsis. Kordziedāšana gan skatītājiem klātienē, gan pie televīzijas ekrāniem atklāsies kā visdabiskākais kopīgas muzicēšanas veids.

Dalībnieku sniegumu vērtēs augsta līmeņa žūrija: britu komponists Džons Raters (John Rutter), Latvijas mecosoprāns Elīna Garanča un šveiciešu diriģents Nikolass Finks (Nicolas Fink). Uzvarētājs saņems “Eirovīzijas gada koris 2017” titulu un Rīgas Domes naudas balvu. Konkursu vadīs "Grammy" balvas laureāts komponists Ēriks Vitekers (Eric Whitacre) un LTV kultūras raidījumu vadītāja Eva Ikstena.

“Eirovīzijas gada koris 2017” konkurss notiks Nāciju „Grand Prix Rīga 2017” un 3. Eiropas koru olimpiādes ietvaros, ko rīko INTERKULTUR sadarbībā ar „Live Riga”. Uz šo pasākumu Rīgā ieradīsies vairāk nekā 150 kori no visas pasaules.

Ikvienam interesentam būs iespēja ne tikai pie televīzijas ekrāniem, bet arī klātienē sekot līdzi koru sacensībai.

“Eirovīzijas gada koris 2017” dalībnieki ir gan savās valstīs, gan starptautiskos konkursos godalgoti amatieru kori.

Austrija (ORF) – Hard-Chor Linz

Šī Augšaustrijas kora mājvieta ir Lincā, tā sastāvā ir dziedātāji, kas rūpīgi apgūst un izpilda dažādu komponistu un laikmetu mūziku. Konkursā koris pārstāvēs savu dzimto vietu, piedāvājot augstu kvalitāti un savu īpašo stilu. Skaidrs, ka Lincas korim jāizpilda Antons Brukners (Anton Bruckner) un pasaulslavenās Alpu tautas dziesmas. Koris abus šos elementus pārvērš modernā skaņdarbā. Diriģents: Aleksandrs Kollers (Alexander Koller).

Beļģija (RTBF) – Les Pastoreaux

Korī „Les Pastoreaux” (Gani) soprānus un altus dzied 7 līdz 14 gadus veci puiši, bet tenorus un basus vajadzības gadījumā dzied jaunieši un pieaugušie. Zēnu koris „Les Pastoreaux” uzstājies vairāk nekā 1000 koncertos Beļģijā, Eiropā un visā pasaulē, gūstot pieredzi un starptautisku slavu. Diriģents: Filips Favets (Philippe Favette).

Dānija (DR) – Orhūsas Akadēmiskais koris

Orhūsas Akadēmiskais koris ir a cappella jauktais koris, kurā dzied apmēram 30 dalībnieku vecumā no 20 līdz 35 gadiem. Visi koristi ir saistīti ar Orhūsas Universitātes vai Orhūsas Karaliskās Mūzikas akadēmijas mūzikas dzīvi. Kolektīva repertuārā ir galvenokārt jaunā dāņu un Ziemeļvalstu kormūzika, bet pārstāvēti arī citi žanri – no renesanses līdz romantismam un mūsdienu komponistu darbiem. Diriģents: Ole Fauršovs (Ole Faurschou).

Igaunija (ERR) – Igaunijas Televīzijas meiteņu koris

Igaunijas Televīzijas meiteņu koris pēdējos gados izveidojies par vienu no pasaules labākajiem jauniešu koriem. Kolektīvs saņēmis starptautiskas balvas, tostarp pirmo vietu EBU tiešraides konkursā “Lai tautas dzied” (Let The Peoples Sing) 2005. gadā. Diriģents: Ārne Saluvērs (Aarne Saluveer).

Vācija (WDR) – Jazzchor Freiburg

Turnejas un koncerti Āzijā un Eiropā, panākumi konkursos (tostarp pirmā vieta 2002. gada Pasaules koru olimpiādē Dienvidkorejā), albumu ieraksti un uzstāšanās radio un televīzijas raidījumos nodrošinājuši Freiburgas džeza korim starptautisku slavu. Kora repertuārā pārstāvēts vokālais džezs no svinga līdz fusion, cenšoties nojaukt robežas starp populāro un māksliniecisko, virtuozo un izklaidējošo. Diriģents: Bertrands Grēgers (Bertrand Gröger).

Latvija (LTV) – Spīgo

Starptautiskos un valsts mēroga koru konkursos pieredzējušais meiteņu koris "Spīgo" godam pārstāvēs rīkotājvalsti Latviju pirmajā “Eirovīzijas gada kora” konkursā. “Spīgo” ir ieguvis pirmo vietu 2008. un 2013. gada Dziesmusvētkos, kā arī guvis starptautiskas uzvaras. Diriģente: Līga Celma-Kursiete.

Slovēnija (RTVSLO) – Carmen Manet

Kora „Carmen Manet” sastāvā ir labākās tagadējās un bijušās Kraņas ģimnāzijas meiteņu kora dziedātājas. Koris ir guvis lieliskus panākumus valsts un starptautiska mēroga konkursos. Jaunākais apbalvojums saņemts 2016. gada aprīlī – zelta godalga Mariborā, iegūstot 90% no maksimālā punktu skaita. Diriģents: Primožs Kerštaņs (Primož Kerštanj).

Ungārija (MTVA) – Bēlas Bartoka vīru koris

Desmitiem gadu Bēlas Bartoka vīru koris guvis ievērojamus panākumus daudzos valsts un starptautiska mēroga koru konkursos un festivālos. Iespējams, viņi ir rekordisti balvu skaita ziņā, jo saņēmuši vismaz 42 balvas visprestižākajos konkursos. Diriģents: Prof. Dr. Tamāšs Lakners (Lakner Tamás).

Velsa (Lielbritānija) (S4C) – Côr Merched Sir Gâr

„Côr Merched Sir Gâr” ir vidusskolnieču koris no Kārmartenšīras Rietumvelsā, kas izpilda plašu repertuāru vairākās valodās, arī velsiešu valodā. Nesen koris uzstājās Karaliskajā Albertholā Londonā un 2017. gada aprīlī uzvarēja prestižajā televīzijas konkursā „Côr Cymru 2017”. Šis panākums pavēra kolektīvam ceļu uz “Eirovīzijas gada kora” skatuvi. Diriģents: Islvins Evanss (Islwyn Evans).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti