Kultūras ziņas

Performanču meistars Andrejs Barteņevs Rīgā!

Kultūras ziņas

Liepājā pirmo reizi norisinās festivāls "Sensus"

Trīs Osokini Dzintaros

Trīs Osokini iestudē koncertu Jūrmalā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēdējos gados esam labi iepazinuši trīs talantīgos Osokinu dzimtas pianistus, kuri arvien biežāk uz skatuves kāpj kopā – tas ir profesors Sergejs Osokins un viņa dēli Andrejs un Georgijs.  Pašlaik  viņi iestudē koncertprogrammu  “Trīs Osokini Dzintaros”. Šo jauno projektu klausītāji varēs baudīt jūlija beigās. Repertuārs būšot pārdomāts un nedzirdēts – gan katram solo, gan visiem kopā.

30. jūlijā Dzintaru koncertzālē pēc gandrīz divu gadu aktīvas solo darbības Osokinu dinastijas pianisti atkal apvienosies kopīgā programmā un sniegs šīs sezonas vienīgo trīs Osokinu koncertu Latvijā.

Projekts ''Trīs Osokini'' pēdējo gadu laikā kļuvis ļoti populārs Latvijā un pievērsis plašu sabiedrības uzmanību arī ārzemēs. Pirmais ''Trīs Osokinu'' koncerts 2015. gadā Dzintaru koncertzālē kļuva par vienu no vērienīgākajiem klaviermūzikas notikumiem Latvijā, pulcējot vairākus tūkstošus klausītāju. Jau nākamo koncertu ''Trīs Osokini un Opera'' Latvijas Nacionālajā Operā translēja Vācijas internettelevīzija ''Klassik.TV''.  Savukārt Latvijas Televīzijas dokumentālā filma ''Osokini. Trīsdesmit pirkstu mūzikas enerģija'' tika prezentēta Berlīnes dokumentālā TV forumā.

Drīzumā gaidāms ''Trīs Osokinu'' albums, kā arī vairāku vērienīgu koncertu sērija Baltijā un Polijā.

Andrejs Osokins par 30. jūlija koncerta programmu: ''Katram koncertam nepieciešama sava iekšēja dramaturģija, kas būtu nopietni pārdomāta. Jaunās programmas koncepcija radās pēc ilgu stundu diskusijām un mākslinieciskajiem meklējumiem. Šogad komponistu diapazons būs milzīgs, no Vivaldi caur Mocartu, Brāmsu un Šopēnu līdz pat Rahmaņinovam un Ravēlam.'' 

''Repertuārs trīs klavierēm nav sevišķi bagāts, lielākoties tie ir pārlikti, vai vēl pat nepārlikti skaņdarbi, tāpēc absolūti visus šī koncerta opusus mēs spēlēsim savādāk par eksistējošām versijām un eksperimentēsim mēģinājumu laikos, kas, manuprāt, piedot lielu interesi gan potenciālajam klausītājam, gan arī pašiem mums, jo mākslinieciskais rezultāts var izkristalizēties diezgan vēlu, ļoti tuvu koncerta dienai,'' atklāj Georgijs Osokins.

Koncertā ''Trīs Osokini Jūrmalā'' klasiskās mūzikas cienītājiem būs unikāla iespēja dzirdēt Volfganga Amadeja Mocarta 11. klavierkoncertu Sergeja Osokina interpretācijā. ''Mocarts šo koncertu sacerēja neilgi pēc tam, kad bija uz mūžu pārcēlies no Zalcburgas uz Vīni. Šajā laikā uzplaukst viņa romāns ar Konstanci Vēberi, kas vēlāk kļūst par Mocarta sievu. Iespējams, tieši tāpēc šī koncerta mūzikā ir tik daudz dzīvesprieka, mīlestības un vieglas, koķetas spēles,'' stāsta Lielās Mūzikas balvas ieguvējs un Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Sergejs Osokins, kurš izskolojis ne tikai savus dēlus, bet arī citus talantīgus latviešu mūziķus: Vestardu un Aurēliju Šimkus, Artu Arnicāni, Elīnu Bērtiņu, Rihardu Plešanovu un Katrīnu Gupalo.  

Kopš pirmā ''Trīs Osokinu'' koncerta abu brāļu Georgija un Andreja karjeras strauji attīstījušās. Viens no nozīmīgākajiem notikumiem bija dubultdebija leģendārajā koncertzālē "Konzerthaus Berlin", kur vienā vakarā Andrejs izpildīja Rahmaņinova Otro klavierkoncertu, Georgijs - Rahmaņinova Trešo klavierkoncertu. Bet Frideriks Šopēns Georgija Osokina repertuārā allaž ieņem īpašu vietu: ''Dievinu visu Šopēna daiļradi, bet fa minora klavierkoncerts vienmēr ieņem īpašu vietu. Lieliski, ka atskaņosim tieši versiju klavierēm ar stīgu orķestri, nevis simfonisko, man šī instrumentācija patīk pat vairāk.''

Georgijs ir arī daudzu spilgtu pārlikumu un aranžiju autors: ''Neatklāšu visus noslēpumus, bet, kad atgriežos pie aranžēšanas, vienmēr gribas kaut ko izmainīt, tāpēc gandrīz nekad aranžēts skaņdarbs pat tekstuāli neskanēs tāpat. Es veidoju šīs aranžijas speciāli mums un tāpēc atstāju sev tiesības kaut ko modulēt un pievienot.''

Savukārt Morisa Ravēla slaveno ''Bolero'' dzirdēsiet autora pārlikumā trīs klavierēm - tas ir neparasts skaņdarbs, kurā Ravēls sasniedz milzīgu efektu un transformāciju, tīšuprāt izmantojot izteiksmes līdzekļu minimumu.

Būdams neskaitāmu pasaules nozīmes pianistu konkursu laureāts, kurš koncertē kopā ar izciliem pasaules orķestriem sadarbojies ar mūsdienu spožākajiem diriģentiem, Andrejs Osokins meklē aizvien jaunus ceļus un izaicinājumus mākslā. Pianista grafikā uzstāšanās leģendārās Eiropas koncertzālēs mijas ar koncertizrāžu un dažādu eksperimentālu projektu realizēšanu, kā arī meistarklašu pasniegšanu jaunajiem talantiem, lai klasisko mūziku iepazītu un iemīlētu pēc iespējas vairāk klausītāju.

''Johanesa Brāmsa daiļrade un personību man vienmēr bijusi ļoti tuva. Tāpēc 30. jūlija koncertam izvēlējos vienu no spilgtākajām viņa ģēnija atklāsmēm - Pirmo klavierkvartetu sol minorā. Ar šo darbu man ir īpaša vēsture, jo pirmo reizi to spēlēju Telavivā, prestižajā Artura Rubinšteina konkursā, kur kļuvu par laureātu un speciālās balvas ieguvēju par labāko kamermūzikas atskaņojumu. Dzintaru koncertzālē šis skaņdarbs skanēs īpaši krāšņi pārlikumā klavierēm un kamerorķestrim," saka Andrejs Osokins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti