Kultūra

Lielo Mūzikas balvu par mūža ieguldījumu saņem pianists Ventis Zilberts

Kultūra

100.gadskārta apritēs izcilajam trimdas latviešu rakstniekam Gunaram Janovskim

Koncertā Liepājā ieskandinās Imanta Kalniņa 75.jubilejas gadu

Trīs Imanta Kalniņa pasaules pirmatskaņojumi reģionālajās koncertzālēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektdien, 29.janvārī, plkst. 19 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" izskanēs komponista Imanta Kalniņa trīs pasaules pirmatskaņojumi. Komponista 75 gadu jubilejai veltītie koncerti notiks arī Rēzeknes un Cēsu koncertzālēs. Imanta Kalniņa Septīto simfoniju, miniatūru "Santakrusa" un Koncertu obojai atskaņos Liepājas simfoniskais orķestris diriģenta Māra Sirmā vadībā.

Imants Kalniņš pašlaik dzīvo Liepājā, un tieši šeit viņš radījis mūziku, kas 29.janvāra vakarā nonāks pie klausītājiem - trīs pirmatskaņojumi. Asociācijas vai atmiņas par Imanta Kalniņa mūziku katram savas, taču liepājnieki tajā noteikti dzird gan vēju, gan jūras skaņas. Arī Imants Kalniņš saka - jūra gāžas un vējš pūš gar zemi.

"Jā, zināmā mērā varētu teikt, ka Liepāja ir iedvesmas avots. Šis ir pirmais koncerts. Kad tuvosies dzimšanas diena, tad mēs šeit atkal rīkosim koncertu, bet tas būs cita žanra koncerts," stāsta Imants Kalniņš.

Komponists radījis arī 24 jaunas dziesmas. Vaicāts, kā radies Koncerts obojai ar orķestri, Imants Kalniņš norāda - ar vienu instrumentu ir jāsāk: "Obojai, manā gadījumā, ir laimējies, ka ar to tiek sākts. Ir papildu stimulējoši nosacījumi. Arī mans puika - Marts Kristians Kalniņš - ir obojists. Tas kaut kādā mērā manu domāšanu ir pavirzījis tā, ka oboja izvēlēta pirmā."

Obojas solo izpildīs kamerorķestra "Simfonietta Rīga" un Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestra pirmā oboja Pēteris Endzelis. Mūziķim tas ir īpašs notikums, jo tas būs viņa pirmais solo pirmatskaņojums. Raksturojot Imanta Kalniņa mūziku, Pēteris Endzelis uzsver tās dabiskumu: "Viņa līst pati no sevis. Nav nekas īpaši jāsamākslo. Jo vienkāršāk, jo labāk. Pats meistars tā vēlējās, lai dabīgums mūzikā saglabājās."

Diriģents Māris Sirmais ar Imanta Kalniņa simfonisko mūziku strādā pirmo reizi, viņam tā ir īpaša tikšanās ar komponista radītajiem simfoniskajiem skaņdarbiem. Septītās simfonijas mēģinājumā laikā, kad top Latvijas Radio ieraksts, abi kopā pārskata notis - komponists dziļdomīgi vēro Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķus, bet diriģents mudina mūziķus ar instrumentiem izdziedāt notis, jo tieši tāda ir Imanta Kalniņa mūzika. Māris Sirmais uzsver - Imants Kalniņš savā dziļākajā būtībā ir dziesminieks.

"Vērtīgākais, ko komponists var atstāt savā dzīvē, tas ir viņa izteikts, spilgts rokraksts. Ja mēs paskatāmies vēsturiskā šķautnē, mēs, dzirdot izcilus autorus, varbūt pat varam nezināt, kas tas ir par skaņdarbu, bet mēs zinām, kas tas ir par komponistu. Par Imantu mēs varam teikt to pašu. Imantu ir grūti ar kādu sajaukt. Imanta Kalniņa kods, viņa talants ir jūtams viņa rokrakstā," pauž Māris Sirmais.

"Mūžam jaunais" - tā nodēvēts Liepājas koncerts. Īpaši šiem jubilejas koncertiem, kas notiks Liepājā, Rēzeknē un Cēsīs, tapusi arī  miniatūra stīginstrumentu orķestrim "Santakrusa", kuras galvenā tēma skanēja 2007.gadā Latvijas Nacionālajā teātrī iestudētajā Maksa Friša lugā "Santakrusa".

Imanta Kalniņa pirmatskaņojumu koncerts notiks piektdien, 29.janvārī, Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars, 30.janvārī - Vidzemes koncertzālē "Cēsis", savukārt 31.janvārī - Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē. Koncerts no Cēsu koncertzāles tiešraidē skanēs arī Latvijas Radio 3 - "Klasika".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti