Kultūras ziņas

Kultūras centri gatavojas Latvijas simtgadei

Kultūras ziņas

Top NKC atbalstīta debijas filma "Spoguļvīrs"

Eiropas vadošie kori koncertēs Rīgā

«Tenso» dienu noslēgumā skanēs senie garīgie dziedājumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kamēr priekšā vēl seši citi Eiropas vadošo koru nedēļas jeb "Tenso" dienu koncerti, viens no asociācijas „Tenso” dibinātājiem, Latvijas Radio koris gatavojas jau noslēdzošajam „Tenso” dienu koncertam 22.oktobrī plkst. 19 Rīgas Domā. Koncertā skanēs senie garīgie dziedājumi pasaules pirmatskaņojumos.

Starp Pētera Vaska, Ērika Ešenvalda un Bernata Vivankossa jaundarbiem pirmatskaņojumu koncertā piedzīvos arī komponista Andreja Selicka opuss.

Galvenais ir nevis cenšanās izpaust sevi, bet izdarīt kādu Dieva darbu,” uzsver Selickis, stāstot, ka koncerta veidotāji devušies pat uz bijušo Konstantinopoli, uz senās Bizantijas sirdi, lai šī vieta viņus mainītu. Tā arī noticis.

Selicka skaņdarbā "Paradisus vocis" solo dzied vecticībnieku priesteris. Jau izsenis par tādu nevar kļūt, ja Dievs nav apveltījis ar muzikālo dzirdi un skaidru dikciju. 

Mēdz teikt,  ka ir sirsnīgs un garīgs dziedājums, proti, tāds, kas aizskar klausītāja garu un sirdi. Manuprāt Andrejam ir  izdevies savā kompozīcijā radīt tieši tādu skanējumu,” atzīst vecticībnieku priesteris Vasīlijs Volkovs.

Citos „Tenso” dienu koncertos uzstāsies kori no Francijas, Dānijas, Vācijas, spēlēs Latvijas nacionālais simfoniskais orķestris un “Sinfonietta Rīga” pie diriģenta pults stāsies slaveni Eiropas diriģenti. Koncertus papildinās video projekcijas, elektriskās ģitāras skaņas un citi modernās mūzikas un mākslas elementi.

Mēs mēģinājām nevis iekļauties tādā pēdējās desmitgades meinstrīmā, bet mēģināt rādīt ko tādu, ar ko mēs pašlaik dzīvojam, kas arī mums ir aktuāls,” skaidro Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava.

Jau vēstīts, ka Eiropas vadošo koru nedēļa jeb "Tenso" dienas norisināsies no 17. līdz 22.oktobrim, koncerti notiks Rīgā, Cēsīs, Siguldā un Ventspilī.

Eiropas vadošie kori ir izveidojuši Eiropas profesionālo kamerkoru tīklu - "Tenso", radot spēcīgu kormūzikas attīstības platformu, kas aktualizē svaigākās koru kultūras tendences Eiropā. "Tenso" ir unikāls un vēl nebijis projekts, kuru iniciējis Latvijas Radio koris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti