Kultūra

Notiks Somu dizaina ikonas Tapio Virkalas izstāde Rīgā

Kultūra

JRT top "Pēdējā Ļeņina eglīte"

Festivāla "Skaņu mežs" 15. jubilejā klausītāji varēs iepazīt visplašāko žanru spektru

«Skaņu mežs» aicina spert drosmīgus soļus vēl neapgūtajā mūzikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Atgādināt, ka mūzikas daudzveidība ir neizsmeļama un aicināt klausītājus spert drosmīgus soļus vēl neapgūtos mūzikas laukos ir viens no mūzikas festivāla „Skaņu mežs” galvenajiem uzdevumiem. Šogad festivāls atzīmē savu 15. gadskārtu, un tā centrālie koncertvakari notiks 13. un 14.oktobrī mūzikas namā „Daile”. Klausītāji varēs iepazīt visplašāko žanru spektru, sākot no ambientās mūzikas līdz eksperimentālajam hiphopam.

Jau 15. gadu „Skaņu mežs” rīkotāju intereses lokā ir eksperimentālā vai nepieradinātā mūzika, viņi aizrautīgi seko līdzi visām pārmaiņām šīs mūzikas laukā un iepazīstina ar tām arī Latvijas klausītājus.

Eksperimentālā mūzika nekad vēl nav atradusies tik tuvu popmūzikai – šo kā vienu no aktuālajām tendencēm šobrīd fiksē festivāla direktors Rihards Endriksons, un arī tā tiks atspoguļota festivālā.

Kopumā festivāls piedāvās ļoti bagātīgu žanru kaleidoskopu, skanēs trokšņu mūzika, brīvā improvizācija, free džezs, tumšais tehno, eksperimentālais hip-hops un vēl daudzi citi žanri.

Vergu kuģa pankroks, tumšādainas meitenes blūzs – tā savu daiļradi raksturo viena no festivāla viešņām – hip-hopa pārstāve Moor Mother, viņas mūzikai ir sociālpolitisks fokuss un tā ir visai agresīva.

Citāds raksturs ir hiphopa duetam „Shabazz Palaces”, stāsta Rihards Endriksons: „Interesanti fakti, ka „Shabazz Palaces” devās īsā tūrē pa Losandželosu kopā ar grupu „Radiohead”. Šogad viņi ir publicējuši veselus divus mūzikas ierakstus, un vēl pirms to iznākšanas žurnāls „Rolling Stones” nosauca tos par vieniem no gaidītākajiem hiphopa albumiem šogad un piebilda, ka „Shabazz Palaces” ir atbildīgi par daļu no vissavdabīgāk valdzinošākā hiphopa šajā desmitgadē."

Eksperimentālo hiphopu festivālā līdzsvaros akadēmisku avangarda mūzikas autoritāšu klātbūtne festivālā. Viņu vidū būs skotu komponists Džeimss Dilons, kas saņēmis četras Lielbritānijas Karaliskās Filharmonijas biedrības balvas, (šīs balvas laureāts ir arī mūsu diriģents Andris Nelsons), un amerikāņu instrumentālists un komponists Rosko Mičels.

Rihards Endriksons: „Tās lietas, ko viņš spēj panākt ar savu instrumentu, ir apbrīnojamas. Piemēram, tā nepārtrauktā skaņa, ko viņš panāk ar basa saksofonu, es neko tādu līdz šim neesmu dzirdējis. Viņam ir 77 gadi, bet viņš ir ļoti labā formā kā spēlētājs. Viņa koncerts patiešām būs arī tehniski jaudīgs."

Festivālā klātesoša būs arī amerikāņu deju mūzikas apakšžanra footwork producente Jlin, kas šajā žanrā ieviesusi stilu, ko kritiķi raksturo kā brutālisma arhitektūru un kas atspoguļojas arī viņas debijas albumā „Dark Energy”.

Džei Lin par eksperimentālās mūzikas slavenību kļuvusi četru gadu laikā.

Rihards Endriksons: „Pirms četriem gadiem viņa strādāja tēraudlietuvē, lēja tēraudu, taču tagad ir pievērsusies mūzikas radīšanai kā pilna laika nodarbei. Tas viss tādēļ, ka ietekmīgais britu izdevums „The Wire Magazine” 2015,gadā publicēja sarakstu ar gada nozīmīgākajiem mūzikas ierakstiem un viņa bija pašā pirmajā vietā."

Viena no radikālākajām festivāla viešņām varētu būt trokšņu mūzikas pārstāve ņujorkiete Mārgareta Šardjē vai Farmakon. Katrā savā priekšnesumā viņa agri vai vēlu metas iekšā pūlī un viņas kliedzošais vokāls ir tik intensīvs, ka – viņa pati atzinusies - tā dēļ dažkārt viņai mēdz asiņot rīkle.

Pilnīgs pretstats skaudri atonāliem mūzikas paraugiem festivālā būs arfistes Merijas Latimores un multiinstrumentālista Džefa Zeiglera duets, kas nododas ambientās mūzikas ietekmētām, gandrīz svētlaimīgi glītām skaņu ainavām.

Nepieradinātās mūzikas festivāla „Skaņu mežs” koncertvakari noritēs šodien un rīt mūzikas namā „Daile”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti