«Skani» izdod albumu «Cantus Annae. Rīgas Doma ērģeles un kamermūzika»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nacionālās skaņu ierakstu kompānijas "Skani" sērijā “Latviešu komponisti” iznācis jauns kamermūzikas albums “Cantus Annae. Rīgas Doma ērģeles un kamermūzika”, kurā latviešu skaņražu opusus ieskaņojuši sitaminstrumentāliste Elīna Endzele, soprāns Ieva Ezeriete, vijolnieks Gidons Grīnbergs un ērģelnieks Aigars Reinis.

“Ir skaņdarbi, no kuriem grūti šķirties un pēc koncerta nolikt notis malā. Ieraksts ļauj iemūžināt patiesas laimes mirkļus. Bet tā ir arī sirsnīga  pateicība komponistiem par brīnumu, ko viņi rada un dāvā mums visiem, lai ieklausītos..., “ par albuma ieceri stāsta viena no ieraksta idejas autorēm soprāns Ieva Ezeriete.

Latviešu mūziķu ilggadīga sadarbība rosinājusi komponistus rakstīt mūziku tieši viņiem - laika posmā no 2013. līdz 2017. gadam tapuši Santas Ratnieces, Riharda Dubras, Riharda Zaļupes apjomīgi skaņdarbi, kas katrs atšķirīgs tematikas, raksturu un komponistu rokraksta ziņā. Riharda Dubras reliģiskā tematika, Santas Ratnieces netveramais jūtīgums un aizplīvurotība, kā arī Riharda Zaļupes dzelžainā ritmika sola klausītājam plašu emociju spektru.

“Šim albumam tā idejas autori Ieva Ezeriete un Aigars Reinis bija izvēlējušies visai pretrunīgu „darba virsrakstu” – kamermūzika ērģelēm. Jo vai gan ērģeļmūzika un kamermūzika nav divi šķirami jēdzieni - jau vēsturiski? Ērģeles kopš sendienām skanējušas baznīcās kā kulta, sakrālās dzīves daļa. Tās atbalsojušas dievišķo vārdu un domu. Savukārt kamermūzika bijusi laicīgās jeb sekulārās dzīves auglis un rota. Dzimusi, lai izteiktu cilvēka paša dziņas un prātu, un lai skanētu mājās (musica da camera – istabas mūzika),” akcentē muzikoloģe Ināra Jakubone.

Ieraksta atvēršanas svētki notiks 9. septembrī plkst.18.30 Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, kurā mūsdienu kultūras foruma “Baltā nakts 2017” ietvaros izskanēs četri kamermūzikas koncerti “Skaņu, ritmu un gaismas spēles”.

Pirmais koncerts reizē būs arī ieraksta “Cantus Annae. Rīgas Doma ērģeles un kamermūzika” atvēršana. Koncerts tiks translēts uz baznīcas zālē izvietotiem ekrāniem, kuros būs redzama mūziķu darbošanās balkonā. Ieeja bez maksas.

Albums “Cantus Annaee. Rīgas Doma ērģeles un kamermūzika” meklējams ierakstu tirdzniecības vietās Latvijā un ārvalstīs, kā arī pavisam drīz nonāks visās digitālās lejuplādes un straumēšanas platformās kā Spotify, iTunes, Google Play, Deezer, Amazon, Naxos Music Library un daudzās citās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti