Sigvards Kļava: Aiz Broņislavas Martuževas patiesības nevar aizslēpties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Ne tik bieži nākas sastapties ar ļoti kailu, nenofrizētu un nefiltrētu poēziju. Aiz šīs patiesības nevar aizslēpties. Savā ziņā radošās attiecības tas dara sarežģītas. Ne tikai man, arī komponistiem neklājās viegli," par satikšanos ar dzejnieces Broņislavas Martuževas atstāto mantojumu un koncertuzveduma "Rakstītāja" tapšanu saka diriģents Sigvards Kļava.

Latvijas Radio kora, diriģenta Sigvarda Kļavas un režisora Roberta Rubīna veidotais koncertuzvedums "Rakstītāja" ir veltījums dzejnieces un folkloras teicējas Broņislavas Martuževas 90.gadu jubilejai. "Rakstītāja" pirmizrādi piedzīvoja 28.maijā Lubānā, bet 29.maijā koncertuzvedums izskanēs Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors", 30.maijā - Rīgā, mūzikas namā "Daile".

Koncertuzvedumā skanēs Jāņa Lūsēna, Mārtiņa Brauna, Valta Pūces, Imanta Kalniņa dziesmas ar Broņislavas Martuževas dzeju. Muzikālais stāsts vedīs pa Broņislavas Martuževas dzīves takām, atklājot dažādas dzejnieces bagātā mūža epizodes, viņas pārdzīvojumus, sapņus un ilgas.

Tās spēles, ko liktenis izspēlējis ar Broņislavu Martuževu, ne par matu nav nokāvis viņas garu. Viņas dzīve ir pierādījums, ka cilvēka patība un ticības spēks dzīvo pāri mūsu saprašanai. Nesaprotu, kā to var izturēt. Viņa man ir ideāls radošais partneris, jo pats viņu neesmu saticis. Esmu viņu veidojis tikai no daudzajām atrastajām lauskām un rezultātā izveidojis ideālu tēlu. Un man šobrīd ir vajadzīgs šāds ideāls," "Neatliekamajā sarunā" saka diriģents Sigvards Kļava.

Viss sācies ar to, ka pirms pāris gadiem Sigvards Kļava zvanījis Mārtiņam Braunam, lai aicinātu uz jaunu sadarbības vilni.

"Apspriežot tēmu loku un dzejniekus, ar kuriem varētu sadarboties, Mārtiņš teica: "Un kāpēc ne ar Martuževu?" Viņa teikums izraisīja eksplozīvu aizraušanos ar šo unikālo, tiešām lielo latviešu nācijas cilvēku – sievu, kuras dzīvesstāsta priekšā mums visiem jānoliec galva," saviļņojumu neslēpj diriģents Sigvards Kļava.

Milzīgā pietāte radījusi gluži vai magnētisku tuvināšanās sajūtu: "Braucu uz viņas dzimtajām vietām, un šobrīd jūtu, ka viņa man pašam pateikusi ko ļoti būtisku. Viņas vēstījums ir bez intelektualizēta filtra un diplomātiskiem reveransiem. Tur slēpjas gan viņas spēks, gan kailums," uzsver Sigvards Kļava.

Vienlaikus viņš neslēpj, ka "Rakstītāja" ir viens no grūtākajiem projektiem viņa radošajā biogrāfijā: "Ne tik bieži nākas sastapties ar ļoti kailu, nenofrizētu un nefiltrētu poēziju. Aiz šīs patiesības nevar aizslēpties. Savā ziņā radošās attiecības tas dara sarežģītas. Ne tikai man, arī komponistiem neklājās viegli."

Uzvedumā "Rakstītāja", kurā kopā ar Latvijas Radio kori piedalīsies arī daudzi solisti, dzirdēsim gan Broņislavas Martuževas dzeju un mūziku, gan viņas balsi. Taču tas nekādā gadījumā nebūs dokumentāls stāsts vai biogrāfiski precīzs uzvedums, bet gan stāsts par cilvēka garu. Caur emocijām izstāstīta dzīve.

"Neatliekamajā sarunā" skan arī Broņislavas Martuževas balss - dzeja viņas pašas lasījumā un bērnības atmiņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti