Senās mūzikas festivālā uzstāsies pasaulslavenais arfists Endrū Lourenss-Kings

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

XX starptautiskā Senās mūzikas festivāla īpašais viesis Endrū Lourenss-Kings ir viens no pasaulē ievērojamākajiem baroka arfas virtuoziem, kurš pārvalda arī ērģeļu, klavesīna un psaltērija (līdzīgs cītarai, bet spēlējams ar vālītēm) spēli.

11.jūlijā Lielajā ģildē viņš uzstāsies kopā ar Valsts kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" un savu domubiedru, kustību un skaņu mākslas satuvinātāju, baroka dejotāju Stīvenu Pleijeru. Koncertam Endrū Lourenss-Kings veidojis īpašu Henrija Pērsela mūzikas programmu "Prīsta triumfa deja", īpaši atlasot Pērsela deju un teātra mūziku, tāpēc koncerts būs kā krāšņa orķestrāla parāde ar kustības plastikas virtuozitāti. 

Arfists Rīgā jau viesojies pirms pāris gadiem, atskaņojot franču baroka mūzikas programmu un neviltoti priecājas par atgriešanos šeit vēlreiz. Sarunā ar Intu Zēgneri Endrū Lourenss-Kings atklāj, ka Henrija Pērsela mūzika viņu fascinējusi jau bērnībā.

"Man ļoti patīk viņa daudzpusība. Pērsels savieno itāļu, franču un seno britu tradīcijas, turklāt arī rakstījis dažādos stilos. Tomēr viņa baznīcas mūzikā varam manīt tolaik populārās deju mūzikas elementus un otrādi. Un vēl - lai gan viņš bijis galma mūziķis, pēc darba viņam tīri labi paticis kopā ar draugiem doties uz krogu un dziedāt dziesmas ar stipri nepieklājīgiem vārdiem."

Taujāts par savdabīgo koncerta nosaukumu, arfists stāsta, ka Prīsts bijusi reāla vēsturiska persona - deju skolotājs, kurš 16.gadsimtā apmācījis jaunās lēdijas, turklāt tieši viņa deju skolā tikusi uzvesta arī pirmā Pērsela opera "Didona un Enejs".

"Šodien esam ieraduši, ka dažādi žanri eksistē atsevišķi - balets, deja, opera. Bet 17.gadsimtā visas formas bija savijušās kopā. Arī Pērsela mūzika dziļākajā būtībā bija deju mūzika - gan tāda, ko dejoja teātrī, gan sabiedrībā. To visu centīsimies parādīt arī mūsu koncertā, tāpēc arī orķestra mūziķi šoreiz kļūs par aktieriem, atklājot dažādus tēlus - raganas un fūrijas, jūrniekus un dižciltīgus galminiekus," atklāj arfists.

Koncerts šoreiz neparedz diriģenta klātbūtni, taču līdera loma nepārprotami piederēs Endrū Lourensam-Kingam: "Lielāko darbu ieguldu mēģinājumos. Esmu vadījis baroka operas, kur skaidri norādīts, ka diriģenta nav. Auditorijai tas nozīmē daudz ciešāku kontaktu ar mūziķiem, mainās arī orķestra mūziķu attieksme - ikkatrs apzinās savu atbildību, ieklausās viens otrā, un rezultāts ir gluži cits."

Šajā sakarībā meistars slavē "Sinfonietta Rīga" mūziķus: "Viņi spēlē ārkārtīgi labi, mūziķiem ir laba ritma izjūta un viņi lieliski jūt 17.gadsimta stilu, tāpēc mēģinājumos varam strādāt pie detaļām."

Par savām mājām un miera ostu arfists sauc nelielo Gērnsija salu: "Tā ir brīnišķīga! Ir ļoti jauki, ka neskaitāmo ceļojumu starplaikos man ir mājas, kur atgriezties. Turklāt šajā salā dzīvo arī daudzi latvieši; te ir pat latviešu veikaliņš, kurā var nopirkt īpaši gardas lietas."

Endrū Lourenss-Kings ir Karaliskās burāšanas asociācijas sertificēts okeāna braukšanas meistars un lielāko daļu brīvā laika viņš pavada uz savas jahtas, ko nosaucis par "Continuo".  

"Burāšana ir līdzīga mūzikai - arī burājot jābūt elastīgam, jāsadarbojas ar vēju, un tieši tāpat ir ar orķestri. Es to nediriģēju, jo esmu viens no mūziķiem - atrodoties tā iekšpusē, jūtos tieši tāpat, kā atrodoties jūrā," saka Endrū Lourenss-Kings.

Endrū Lourenss-Kings ir pasaulē pieprasīts solists un diriģents, iestudējis baroka operas, oratorijas un kamermūziku Milānas "La Scala" operteātrī, Sidnejas un Tokijas operā, Berlīnes filharmonijā, Vīnes "Konzerthaus", Ņujorkas Kārnegija zālē, Maskavas filharmonijā, Mehiko "Palacio de Bellas Artes". Kā arfists Lourenss-Kings 2011.gadā izpelnījies "Grammy" godalgu kā labākais ansambļa mūziķis Žordi Savalla "Dinastia Borgia".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti