Senās mūzikas festivālā skanēs gregoriskie dziedājumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Koncerti, Latvijas Radio koris un viduslaiku baznīcas mūzikas speciāliste Simone van den Dūla (Vācija) Senās mūzikas festivālā piedāvā izbaudīt viduslaiku pasaules noslēpumaino valdzinājumu, klausoties gregoriskos dziedājumus Rīgas Sv. Pētera baznīcā 6.jūlijā pl. 22.00.

Katoļu lūgšanu vienbalsīgie gregoriskie dziedājumi un britu renesanses harmoniski izvītie vokālās daudzbalsības paraugi ir mūzika, ko pirmajai tikšanās reizei ar Latvijas Radio kori un diriģentu Pēteri Vaickovski izraudzījusies viduslaiku baznīcas mūzikas speciāliste Simone van den Dūla (Simone van den Dool) no Vācijas.

Iecerētā programma veltīta Jaunavai Marijai un tajā tiks virknētas nelielas vienbalsīgas lūgšanas un himnas vīru, sievu un solobalsīm, kas Eiropas katoļu liturģijā un klosteru garīgajā dzīvē pazīstamas jau no 9. un 10. gadsimta.

Iepretim atturīgajai Eiropas gregorikai pilnskanīgu un sulīgu daudzbalsību 15. gadsimtā karaļa Henrika VI dibinātajā Ītonas koledžā komponēja britu skaņraži. Laikā no 1500. gada līdz 1505. gadam tika izveidota īpaša Ītonas kora grāmata – Anglijas 15. gadsimta sakrālās mūzikas manuskripts –, kurā tika iekļauti 24 komponistu darbi. Daudzas motetes līdz mūsdienām nav saglabājušās, bet tās, kuras ir izdevies pilnīgi vai daļēji restaurēt, atklāj 15.gadsimta dziedātāju un komponistu augsto meistarību polifonijas mākslā. Trīs no Ītonas kora grāmatā publicētajām motetēm – tās, kas veltītas Jaunavas Marijas slavēšanai un kurās atpazīstami gregorisko dziedājumu citāti, krāšņos Eiropas gregorikai veltīto koncertprogrammu.

Jau vēstīts, ka 23. starptautiskais Senās mūzikas festivāls šogad notiek no 6. līdz 8. jūlijam. Koncertos Rīgā un Rundālē klausītājus priecēs lielākais Itālijas baroka mūzikas orķestris „Coin du Roi”, itāļu baroka ansamblis „Artemandoline”, baroka orķestris „Collegium Musicum Riga”, „Sinfonietta Rīga”, Latvijas Radio koris, solisti - Elīna Šimkus, Sergejs Jēgers. Koncertos skanēs Klaudio Monteverdi, Georga Frīdriha Hendeļa, Antonio Vivaldi un citu komponistu meistardarbi. Festivāla īpašais notikums - Henrija Pērsela operas “Didona un Enejs" atskaņojums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti