Kultūras ziņas

Positivus uzticīgie apmeklētāji laikus dodas uz Salacgrīvu

Kultūras ziņas

Kapu svētku kultūra

Sākas Saulkrastu džeza festivāls

Saulkrastu džeza festivāls - izglītības augļi un talantu parāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 21. līdz 26. jūlijam Minhauzena Undā Saulkrastos notiks 17. starptautiskais Saulkrastu džeza festivāls "Saulkrasti Jazz 2014", kurā uzstāsies izcili džeza mūziķi no 15 pasaules valstīm.

Ierasti festivālā notiks arī džeza meistarklašu nometne, kurā pieredzējušu pasniedzēju vadībā džeza mūzikas smalkumus apgūs jaunieši no Latvijas un kaimiņvalstīm.

"Kopš pašiem festivāla pirmsākumiem tajā nozīmīga daļa vienmēr bijusi atvēlēta izglītībai. Cita lieta, ka profesionālā džeza izglītība tā pa īstam Latvijā sākusi veidoties tikai 2004. gadā, kad sanāca kopā augstas klases profesionāļi - Indriķis Veitners, Tālis, Imants Mežaraups un Niks Gothems, Zigurds Žukovskis un citi, kuri nolēma - Latvijā vajadzīga jauna, profesionāla un labi izglītota džeza paaudze," intervijā "Klasikai" atklāj Latvijas Nacionālā kultūras centra eksperte Jolanta Klišāne..

Viņa arī stāsta par šī komplicētā procesa gaitu un pauž gandarījumu, ka šobrīd Latvijā beidzot realizēta pilna cikla džeza izglītība. Džezu var apgūt piecās mūzikas vidusskolās, kā arī Latvijas Mūzikas akadēmijā, tāpēc Saulkrastos 24. jūlijā tiks svinēta speciālās džeza izglītības desmitgade.

Bundzinieks, viens no Saulkrastu džeza festivāla dibinātājiem un tā mākslinieciskais direktors Tālis Gžibovskis atceras džeza apmācības priekšvēsturi, kura mērāma vēl 10 gadus pirms profesionālās izglītības sākumiem, minot Rīgas 100. vidusskolas piemēru un slavē lieliskā saksofonista, nu jau diemžēl mūžībā aizgājušā Raimonda Raubiško mērķtiecību, ticību un sapratni. Viņš atgādina, ka pirmie gardie augļi savulaik tika plūkti Džeza forumā, kas bija jauniešu džeza festivāls, bet sevi smejot dēvē par pirmo džeza izglītības abiturientu.

"Šobrīd ir liels prieks, ka posms, kurā valdīja uzskats, ka jebkur citur var iegūt labāku izglītību nekā Latvijā, ir izslimots kā masalas. Arī mūsu valstī džeza jomā šobrīd var gūt pietiekoši labu izglītību," uzsver izcilais džezmenis Tālis Gžibovskis.

Tomēr ļoti vērtīga ir arī jauno džeza mūziķu papildināšanās ārvalstīs, tāpēc Tālis Gžibovskis vērtē profesionālo apmaiņas procesu, kas tiek realizēts Saulkrastu džeza festivālos: "Pedagogi, kuri no ārvalstīm brauc strādāt uz mūsu džeza nometni, pamana un novērtē jaunos talantus, kurus pēcāk aicina papildināties savās meistarklasēs."

"Tomēr jāņem vērā, ka džeza mākslai ir tikai nedaudz vairāk par 100 gadiem, tas vēl ir pietiekoši šaurs un mazs lauciņš, tāpēc te paveras lielas attīstības perspektīvas," uzsver Tālis Gžibovskis.

Tālis Gžibovskis atklāj arī festivāla programmas košākos akcentus, kuru vidū - 24. jūlija lielkoncerts, kurā sastapsies Latvijas un ārvalstu džeza pedagogi, 25. jūlijā notiekošās džeza dejas, kas notiks pirmo reizi festivāla vēsturē, kā arī izcilu mākslinieku, tostarp viesmākslinieku, koncerti, kas notiks katru dienu.

"Ar lielāko nepacietību es gaidu pašu notikumu, nav runa par kādu konkrētu mākslinieku, bet visu kopumā, jo šeit es negribētu izdalīt kādu īpaši - tā ir vesela pasaule! Tie ir jaunieši, tie ir pasniedzēji, kas ir arī izpildītāji, un visa kopā tā ir džeza būšana. Ja nu kāds galīgi netiek uz Saulkrastiem, arī Rīgā, "Origo" laukumā būs trīs viesu koncerts no plkst.17 līdz 19, lai cilvēki ar vienu aci varētu ieskatīties, kas pie mums tur īsti notiek," norāda Tālis Gžibovskis.

"Saulkrasti Jazz 2014" programma pieejama festivāla mājas lapā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti