«Saucējas» ar koncertu svin desmit gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

19.martā Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Zirgu pastā notiks LKA tradicionālās dziedāšanas grupas “Saucējas” desmit gadu jubilejas koncerts. Koncerta programmā paredzētas šajos gados apgūto tradīciju dziesmas un atmiņas par iemīļotām teicējām.

“Saucējas” kā muzikāla kopa pirmo reizi kopā sanākušas vēl 2003. gadā, taču tieši 2004. gada 19. martā Tautas mākslas centrā noticis pirmais koncerts kopā ar Ziemeļlatgales teicēju Margaritu Šakinu, kura laikā tad arī radies grupas nosaukums. Šobrīd grupā ir astoņas dziedātājas, to skaitā arī vadītāja un LKA tradicionālās dziedāšanas pasniedzēja Iveta Tāle.

„Saucēju” dziedāšanas pamatā jau no sākta gala ir vēlme apgūt tradicionālo, attiecīgajam reģionam raksturīgo dziedāšanas manieri un skaņveidi, dziedot kopā ar teicējām un atdarinot etnogrāfiskos ierakstus. Katrā dziesmā ieguldīts ne tikai vokāls, bet arī zinātnisks darbs – tiek meklēti materiāli, nošu pieraksti, audioieraksti, izprasta atbilstošā dziedāšanas maniere.

Koncerta dienas rītā raidījuma “Kultūras Rondo” studijā sanākušās dalībnieces Signe Pujāte, Indra Mētra un Kristīne Jansone dalās savā aizrautībā ar etnisko dziedāšanu.

Kristīne Jansone aizrāvusies ar īpašo mūzikas skanējumu, studējot tradicionālo kultūru LKA, savukārt Indra Mētra “Saucējas” uztver kā loģisku turpinājumu savām latgaliskajām saknēm. Kopā dziedāšanu viņa salīdzina ar fizisku labsajūtu.

“Mēs neesam grupa, kas par varītēm raušas uz skatuves. Mūsu galvenā misija ir pievērst uzmanību atstātajam mantojumam un teicējam. Mūsdienās esam pieraduši centrēties uz sevi, teikt - Es dziedu. Mēs sakām - vispirms dzied teicējs,” - tā savu dziedāšanas filosofiju skaidro grupas dalībnieces.

Pēc koncerta dziedātājas cer uz sirsnīgu sadziedāšanos ar atnākušajiem klausītājiem. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti