Sadraudzības koncerts ar JVLMA Simfoniskā orķestra, Sakramento kora un solistu piedalīšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirmdien, 26. jūnijā, plkst. 19.00, Lielajā ģildē notiks grandiozs bezmaksas sadraudzības koncerts, informē organizatori.

Koncertā piedalīsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Simfoniskais orķestris diriģenta Jāņa Stafecka vadībā, Sakramento koris no ASV diriģenta Donalda Kendrika vadībā un solisti Laura Teivāne (soprāns), Tatjana Kopača (mecosoprāns), Ansis Bētiņš (tenors), Mihails Čulpajevs (tenors), Vjačeslavs Aleksejevs (tenors), Šons Spīss (baritons) un Edgars Ošlejs (bass). Mākslinieku izpildījumā varēs baudīt divus monumentālus klasiskās mūzikas skaņdarbus – Fēliksa Mendelszona psalmu Nr.42 un Džoakīno Rosīni “Stabat Mater”. Pateicoties labdaru atbalstam, ieeja koncertos būs bez maksas, ar ielūgumiem, kurus iespējams saņemt visās „Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās.

Sakramento biedrības koris, kas ir viena no izcilākajām izpildītājmākslinieku apvienībām ASV, Latvijā uzstāsies pirmo reizi. Tieši pateicoties diriģentam Donaldam Kendrikam, koris var lepoties ar izciliem mākslinieciskiem panākumiem jau 20 gadu garumā. Viņš 1996. gadā izveidoja Sakramento Kora biedrību un orķestri, kurā šodien darbojas 180 augsti profesionāli dziedātāji un 55 izcili orķestra mūziķi.

Mūzikas akadēmijas simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs Andris Vecumnieks: Par sadraudzības koncertu
00:00 / 00:43
Lejuplādēt
Sakramento koris regulāri uzstājas gan Amerikas labākajās koncertzālēs, gan ārpus tās robežām - Eiropā, Ķīnā un Kanādā. Kora repertuārā ir plaša kormūzikas un simfoniskās mūzikas programma – renesanses mūzika, lielformas romantiskie, mūsdienu mūzika, kā arī koncertsērija “Vitrāžas”, kurā iekļauti skaņdarbi, kuri komponēti atskaņošanai pasaules slavenākajās katedrālēs gan a capella, gan ērģeļu vai nelielu kameransambļu pavadījumā. Koris izdevis 5 kompaktdiskus, kā arī saņēmis daudzus apbalvojumus mūzikas un menedžmenta jomās.

Dr. Donalds Kendriks ir Sakramento kora un profesionālā orķestra mākslinieciskais vadītājs, kā arī Kalifornijas Štata universitātes (Sakramento) kora diriģents un vada maģistrantūras līmeņa kordiriģēšanas programmu, kuru dibinājis 1986. gadā. Viņa vadībā universitātes kori snieguši priekšnesumus Vācijā, Austrijā, Čehijā, Ungārijā, Itālijā, Ķīnā un Kanādā, pēc Kanādas premjerministra aicinājuma.

Dr. Kendrika vadībā kori sadarbībojušies ar tādiem vadošiem orķestriem kā Bostonas Simfoniskais orķestris, Boston Pops, Toronto Simfoniskais orķestris, Sanhosē Simfoniskais orķestris, Šotokas Simfoniskais orķestris, Batonrūžas Simfoniskais orķestris, Sakramento simfoniskais orķestris un citi orķestri Kanādā. Dr. Kendriks 1995. gadā debitējis Kārnegija zālē, diriģējot Dž. Verdi Rekviēmu; 2003. gada maijā tur uzstājies atkārtoti, vadot K. Orfa Carmina Burana atskaņojumu.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskais orķestris ir viens no mākslinieciski pārliecinošākajiem un tradīcijās stabilākajiem simfoniskajiem kolektīviem Latvijā. Prasmes, kas gadu desmitu gaitā koptas profesoru Leonīda Vīgnera, Imanta Rešņa un citu orķestra līderu vadībā, kolektīvs turpina attīstīt sava pašreizējā mākslinieciskā vadītāja asoc. prof. Andra Vecumnieka vadībā, nereti sadarbojoties arī ar izciliem ārzemju un pašmāju viesdiriģentiem /viņu skaitā Lutz Köhler, Leif Segerstam, Rolf Gupta, Karel Marc Chichon, Normunds Šnē, Yalchin Adigezalov, Denis Severin, Ainārs Rubiķis, Lorenzo Della Fonte, Erica J. Neidlinger, Eero Lehtimäki, Josef Wallnig u.c./.

2016. gada augustā JVLMA simfoniskais orķestris jau trešo reizi piedalījās jauniešu orķestru vasaras festivālā Young Euro Classic Berlīnē. 2017. gada pavasarī uz JVLMA simfoniskā orķestra bāzes tika izveidots Baltijas Akadēmiju orķestris jeb BAO, kas apvienoja talantīgākos jaunos mūziķus no visu trīs Baltijas valstu mūzikas augstskolām.

Pēdējās desmitgades laikā studentu orķestris vairākkārt sniedzis Valsts svētku koncertus, koncertējis Latvijas nozīmīgākajās koncertzālēs, kā arī sniedzis koncertus Lietuvā un Igaunijā. Piedalījies XXIV Vispārējos Latviešu dziesmu un deju svētkos 2008. gadā, Pasaules koru olimpiādē 2014. gadā un citos aktuālos Latvijas koncertdzīves notikumos. Orķestra misija – būt ne tikai mācību kolektīvam, bet arī koncertējošai vienībai, kuras mākslinieciskās aktivitātes un kvalitāte sniedzas ārpus studiju procesa ietvariem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti