Rudens kamermūzikas festivālā liriskas noskaņas, ugunīgi ritmi un Vīnes klasika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

“Latvijas koncertu” organizētais Rudens kamermūzikas festivāls šogad notiks no 5. līdz 20. oktobrim, piedāvājot klausītājiem gan liriskas noskaņas, gan ugunīgus ritmus, gan Vīnes klasiķu zelta repertuāru. Festivālā viesosies viens no pasaules izcilākajiem stīgu kavertetiem „Belcea Quartet” no Londonas, izcilās latviešu mūziķes – Baiba un Lauma Skrides,  pasaulslavenā „Artemis Quartet” pirmā vijole Vineta Sareika, Londonā dzīvojošā latviešu pianiste Diāna Ketlere, spilgtā itāļu vijolniece Lorenca Borrani, „Sinfonietta Rīga” un citi mūziķi. Rudens kamermūzikas festivāla patrons – komponists Pēteris Vasks.

Rudens kamermūzikas festivālu 5. oktobrī Dzintaru koncertzālē atklās „Belcea Quartet” no Londonas, kas jau vairāk nekā 20 gadu spoži mirdz starp pasaules izcilākajiem mūziķiem. Tikpat krāšņa un daudzveidīga kā kvarteta sastāvs ir arī viņu koncertprogramma, kurā skanēs Jozefa Haidna stīgu kvartets, čehu romantiķa Dvoržāka “Amerikāņu” kvartets, kā arī ungāru tautas mūzikā balstītais Ligeti agrīnais meistardarbs.

7. oktobrī Lielajā ģildē „Sinfonietta Rīga”, solisti Diāna Ketlere (klavieres) un Marselo Nisinmans  (bandoneons) diriģenta Normunda Šnē vadībā piedāvā klausītājiem koncertprogrammu “Tango no Buenosairesas līdz Parīzei”. Mūziķi atskaņos tango karaļa Astora Pjacollas, Marselo Nisinmana, Rosendo Mendisavala, Dariusa Mijo un Igora Stravinska skaņdarbus. 6. oktobrī koncerts notiks Latgales vēstniecībā "Gors".

11. oktobrī Lielajā ģildē klausītājus gaida tikšanās ar izcilajām mūziķēm Baibu un Laumu Skridēm, kuras Latvijā viesosies „Skride Quartet” sastāvā (Baiba Skride, vijole; Liza Berto, alts; Harieta Kreiga, čells; Lauma Skride, klavieres). Mūziķu izpildījumā skanēs jauna koncertprogramma, kuras centrā ir klavierkvarteta zelta repertuārs. Dzirdēsim Gustava Mālera, Volfganga Amadeja Mocarta un Johannesa Brāmsa klavieru kvartetus.

14. oktobrī uz Dzintaru koncertzāles skatuves kāps pasaulslavenā „Artemis Quartet” pirmā vijole Vineta Sareika, lai muzicētu kopā ar Amandīni Savarī – vienu no spilgtākajām jaunās paaudzes franču pianistēm. Šajā programmā mūziķes izgaismos slavenā norvēģu liriķa Edvarda Grīga vētraino dzīvi mūzikā, to ilustrējot ar viņa trim vijoļsonātēm. Koncerts notiks arī 15. oktobrī Siguldas koncertzālē “Baltais flīģelis”.

18. oktobrī uz Mazās ģildes skatuves satiksies spilgti mūziķi – Ieva Parša, mecosoprāns; Guna Šnē, čells; Agnese Egliņa, klavieres; Egīls Šēfers, klarnete, – lai spēlētu Pētera Plakida tik mīļo Brāmsu, kā arī Plakida leģendāro “Veltījumu Brāmsam”, un ļautu no jauna iemirdzēties viņa vokālās kamermūzikas pērlēm. Koncertā “Brāmss iedvesmo Plakidi” dzirdēsim arī četru latviešu komponistu muzikālos stāstus par Pēteri Plakidi.

20. oktobrī Lielajā ģildē Rudens kamermūzikas festivāla noslēgumā klausītājus savaldzinās un iedvesmos „Sinfonietta Rīga”, muzicējot kopā ar itāļu aizrautīgo vijolnieci Lorencu Borrani. Šī itāļu mūziķe ir spilgta it visās savās radošajās izpausmēs – gan iejūtoties orķestra koncertmeistares un atskaņojuma vadītājas lomā, gan saspēlējoties ar domubiedriem dažādos kamersastāvos vai spoži atklājoties solistes ampluā. Tikpat plašs vēriens raksturo arī viņas repertuāru, kura daudzveidība atbalsojas arī šajā programmā: Pētera Vaska rimtā “Epifānija” kontrastēs ar ekspresīvo Alfrēda Šnitkes Sonāti. Festivāla noslēguma akordi izskanēs Jozefa Haidna mūzikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti