Rīta Panorāma

Intervija ar Ingu Vanagu

Rīta Panorāma

Intervja ar Andri Piebalgu

Intervija ar Romānu Vanagu

Rīgu nedēļas garumā pieskandinās pasaules koru dziesmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šī nedēļa nesīs daudz dziesmotu dienu, jo līdz 23.jūlijam Latvijā uzturas aptuveni desmit tūkstoši dziedātāju no visas pasaules, lai piedalītos trešajā Eiropas koru olimpiādē un "Nāciju Grand Prix Rīga" jeb Nāciju Lielās balvas izcīņā.

Koru kolektīvi uzstāsies publiskos koncertos Rīgā, kā arī viņu uzstāšanos varēs klausīties Liepājā, Rēzeknē un Cēsīs. Savukārt sestdien Latvijas Televīzijas tiešraidē notiks arī konkurss amatieru koriem ''Eirovīzijas gada koris 2017''. 

Trešās Eiropas koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags raidījumā "Rīta Panorāma" atzina, ka pēc koru olimpiādes atklāšanas svētdien, 16.jūlijā, ir patīkams nogurums, bet šīs nedēļas gaitā būs iespēja uzlādēties, jo tiklīdz kori sāk dziedāt, no tiem starojot milzu enerģija.

Koru olimpiādē šogad ir ļoti daudzi dažādi formāti, un nedēļas ritms tikai augs augumā un kļūs arvien intensīvāks. Rīga un Latvija vienmēr māk izmantot situācijas, tāpēc daudzas lietas rīkojam kopā, piemēram, notiks sacensības ''Eirovīzijas gada koris 2017'', un cerams, ka tam būs turpinājumi arī citās koru tikšanās vietās, norādīja Vanags.

Tas, ko mēs paši darām, ir mūsu iespēja sevi izpaust un radoši attīstīties. Te jāmin gan mūsu koncerts „Ziemeļblāzma” Rīgas Domā, gan koncerts „Tiltiem pāri” ar Ulda Marhilēviča un Guntara Rača jaundarbu jauniešu koriem. Šīs nedēļas laikā tiks ieskandinātas ļoti dažādas Latvijas viestas, solīja koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs.

Skatītājiem būšot redzams un pieejams pilnīgi viss – gan bezmaksas, gan par biļetēm. Bet lēmumu apmeklēt kādu pasākumu nevajagot atlikt uz pēdējo brīdi, jo kopumā par koru pasākumiem esot liela interese un vietu skaits zālēs ir ierobežots. 

Savukārt ''Eirovīzijas gada koris 2017'' notiks sestdien, 22.jūlijā, LTV tiešraidē, pārstāvot deviņas valstis. Šeit korus vērtēs profesionāļi. Tas ir nebijis pasākums – zināmā mērā atšķirīgs no tā, kā koru konkursi notiek ikdienā, norādīja Vanags. Tā ir vēl viena iespēja latviešiem kultivēt savu nacionālo lepnumu. 

Jau ziņots, ka 16.jūlijā tika atklāti divi vērienīgi koru pasākumi – trešā Eiropas koru olimpiāde un "Nāciju Grand Prix Rīga 2017". Uz pasākumiem pulcēsies vairāk nekā 150 koru un 10 000 dziedātāju no visas pasaules. Līdzās koru sacensībai notiks arī visdažādākie koncerti gan koncertzālēs un baznīcās, gan uz brīvdabas skatuvēm. Atklāšanas pasākums notika Nacionālajā bibliotēkā, kur katra valsts sevi pieteica ar tai raksturīgu tautasdziesmu.

Uzrunātie dalībnieki no olimpiādes visvairāk gaida iespēju iepazīt citas kultūras un muzicēšanas stilus.

Koru olimpiādes dalībnieki
00:00 / 01:12
Lejuplādēt
„Mums tā ir iespēja iepazīties ar tik daudzām dažādām kultūrām un īpaši ar mūziku! Ir arī interesanti vērot, kā cilvēki redz tevi pašu un tavu kultūru. īpaši, kad tu esi no tik tālas vietas kā Dienvidāfrika. Cilvēkiem parasti nav pārāk skaidra priekšstata par to, kā lietas pie mums notiek. Tā kā tā arī ir forša sajūta – reprezentēt savu valsti un mazliet izglītot citus!” saka Čipo Mzvimbi un Palisa Kantani no Kimberlijas meiteņu kora.

„Ļoti gribas izbaudīt mūziku, iedvesmoties no citiem koriem un atrast jaunus skaņdarbus. Meitenes deg nepacietībā dzirdēt un iepazīties ar citu valstu dziedātājiem! Un tas liek arī mums pašiem ļoti nopietni strādāt ar sevi. Mēs gribam būt vislabākajā iespējamajā formā! Viena lieta ir dziedāt koncertā, bet būt konkursa līmenī – tas jau ir pavisam kas cits! Un mēs patiešām esam smagi strādājušas, lai varētu izbaudīt to, ko darām. Gribam nokāpt no skatuves, zinot, ka nodziedājām tik labi, cik vien varējām,” stāsta Lielbritānijas meiteņu kora „Cantamus” diriģente Anna Aironsa.


Rīgā šodien sākas trešā Eiropas koru olimpiāde, kas pulcēs 10 tūkstošus dziedātāju no 36 valstīm. Kori sacentīsies atklātajos un čempionu konkursos, dziedās draudzības koncertos, lieluzvedumos Rīgas Domā un „Arēnā Rīga”. Paralēli tam tiks noskaidrots arī Nāciju Grand Prix sacensības uzvarētājs un Eirovīzijas gada koris. Vakar Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika olimpiādes atklāšanas ceremonija, kurā kori no dažādām pasaules valstīm dziedāja savas tautasdziesmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti