Rēzija Kalniņa ar koncertu sēriju viesosies 15 Latvijas baznīcās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Mana roka Tavējā" - tāds nosaukums dots jaunajai koncertprogrammai, pie kā šobrīd rosīgi strādā populārā aktrise Rēzija Kalniņa un komponists Uldis Marhilevičs. Programma balstīta aktrisei tuvos dzejas tekstos, ko viņa pati izraudzījusies un kas ietver dziļu garīgu vēstījumu. Pēc trim nedēļām klajā nāks albums, un mākslinieki ar jauno veikumu sāks koncertu sēriju pa Latvijas baznīcām.

Sev tuvu dzeju jaunajai programmai izraudzījusies pati Rēzija Kalniņa. Līdzās Rudītes Losānes tekstiem tā ir arī Guntas Micānes, Ilgas Bērzas, Evas Dortānes un vēl citu autoru dzeja. Visi šie autori izgājuši dziļas ciešanas, pārvarējuši kaislību pilnas pretrunas un beidzot atraduši ceļu uz savu būtību.

Dziesmas ierakstu uz studiju atnākusi noklausīties arī kāda māmiņa ar pavisam mazu zīdainīti. Kādā brīdī pēc ieraksta Rēzija vēlas viņu samīļot, un viņš veikli un stipri satver viņas pirkstus un nelaiž vaļā arī visu mūsu intervijas laiku. Rēzija nosmaida, ka tas ir dziļi simboliski, jo tāds programmas nosaukums: „Dzejolī „Mana roka Tavējā" ir runa par manu roku, kas ir Dieva rokā. Bet tā kā Dievs ir mīlestība, tad tikpat labi runa var būt par manu roku kāda cita cilvēka rokā. Jo, ieliekot savu roku kāda cita cilvēka rokā, es viņam atdodu sevi. Tā ir īpaša uzticēšanās, būtībā savu dzīvi un dvēseli es atdodu viņam."

No Rēzijas izvēlētajiem tekstiem strāvo kāda ļoti dziļa patiesība un īstums - atzīst komponists Uldis Marhilevičs. Tādēļ tie esot uzlikuši ļoti augstu latiņu arī mūzikai, kurā tie komponistam jāietērpj. „Šie teksti uzlika patiešām lielu atbildību. Kas tad mūzikā ir atbildība? Nu, raksti mūziku un viss... Bet šoreiz mana metode bija norobežoties no visa apkārtējā, izslēgt prātu un gaidīt kādu vēsmu. Es centos nedomāt par to, vai es rakstīšu vienkārši vai sarežģīti, es vienkārši ļāvos kaut kādai plūsmai, tieši iedziļinoties šajos tekstos," stāsta Marhilēvičs.

Plānots, ka Rēzijas Kalniņas un Ulda Marhilēviča kopīgā koncertprogramma izskanēs 15 koncertos dažādās Latvijas baznīcās.

Koncertu idejas autors ir producents Sandis Mohovikovs, kurš ir ļoti gandarīts par sadarbību tieši ar šiem diviem māksliniekiem: „Es uzskatu, ka baznīcās nevar dziedāt visi, un Latvijā ir ļoti maz dziedātāju, kas var šajā vidē uzstāties. Man ir daudzi zvanījuši un lūguši: Sandi, es gribu koncertus baznīcā!. Bet es atsaku, ja es sajūtu, ka mūziķis tur neiederas."

Ar Rēziju un Uldi ir pilnīgi otrādi - viņi ļoti organiski piederas baznīcas videi. „Tāpēc, kad man Uldis zvanīja un teica, ka Rēzija piekritusi, es biju vienkārši stāvā sajūsmā! Man tiešām ir milzīgs prieks ar šo projektu strādāt," atzīst producents.

Rēzijas Kalniņa un Ulda Marhilēviča kopīgā koncertprogramma, kurā līdzās dziesmām skanēs arī instrumentālā mūzika un fragmentu kopums no Zālamana Augstās dziesmas, skanēt sāks 20.decembrī ar koncertu Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcā. Kopumā plānoti 15 koncerti baznīcās visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti