Rēzeknē izveidota muzikāla ekskursija «Skan Rēzekne»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rēzeknē izveidota muzikāla ekskursija, kas ļauj iepazīt, kā skan Rēzeknes pilsēta. Muzikālo ekskursiju izveidojuši Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas audzēkņi kopā ar pedagogiem. Rēzeknes skaņās iekļauti 14 pilsētu raksturojoši un nozīmīgi punkti un tām piemeklēts atbilstīgs muzikālais skanējums. Muzikālo skanējumu ikviens var dzirdēt savos mobilajos telefonos, pastaigājoties pa Rēzekni.

Skan Rēzekne - muzikāla ekskursija pa pilsētu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Rēzeknes Zaļā sinagoga ir viens no punktiem, kas iekļauts jaunizveidotajā Rēzeknes muzikālajā ekskursijā.

Zaļā sinagoga
Zaļā sinagoga

Muzikālie punkti ļauj ieklausīties kā skan Rēzekne un iepazīst pilsētas vēsturiskās un mūsdienās nozīmīgās vietas. Muzikālās ekskursijas idejas autori un veidotāji ir Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas audzēkņi un pedagogi.

“Galvenā projekta doma - papildināt gida portfeli, līdz ar to mēs, sadarbojoties ar gidu Voldemāru Ivdri, gājām ekskursijās, runājām ar viņu un secinājām, ka mēs varam papildināt gida portfeli ar mūziku. Mēs gribējām, lai cilvēks, kurš ir ieradies viens pats Rēzeknē, arī var apceļot Rēzekni bez gida palīdzības. Un būtībā kļūt gids pats sev," stāsta pedagoģe Vineta Briede-Dzanuška.

Ir izveidota mājaslapa skanrezekne.lv, kurā var apskatīt pilsētas muzikālo punktu karti, taču, lai saklausītu Rēzeknes daudzveidīgo skanējumu, ejot pa pilsētu, ir nepieciešams mobilais telefons.

“Cilvēks, ejot pa pilsētu, var ieraudzīt uz pilsētas soliņiem, attiecīgiem objektiem pieskrūvētu metāla plāksnīti ar qr kodu, un telefonā ir jābūt lejupielādētai aplikācijai, kura ļauj nolasīt, noskenēt šo qr kodu; tad, kad cilvēks to izdara, viņam atveras mājaslapa, kurā ir karte ar attiecīgajiem apskates punktiem, un tad izvēlas, ko grib tuvāk apskatīt, ko grib iepazīt," stāsta Vineta Briede-Dzanuška.

Muzikālajā ekskursijā iekļauti kopumā 14 punkti. Tie ir pilsētas dievnami, Rēzeknes pilskalns, dažādi pieminekļi un vietas, kas raksturo pilsētu šodien. Piemēram, viena no iecienītākajām jauniešu atpūtas vietām "Ausmeņa kebabs". Šīs vietas raksturojošai skaņai izvēlēta muzikālā projekta "Ausmeņa records" dziesma. Muzikālo  maršrutu papildina apraksti par katru no objektiem.

Jāņa Ivanova Mūzikas vidusskolas audzēkņi kopā ar pedagogiem izvērtēja, kādus punktus iekļaut muzikālajā maršrutā, meklēja par tiem informāciju un izvēlējās punktiem raksturojošo skanējumu.

Mūzikas vidusskolas audzēknei Zigrīdai Kručenai projekts atklāja jaunu informāciju par vecticībnieku lūgšanas namu un vecticībnieku tradīcijām.

“Šī baznīca ir uz iekša vērsta, noslēgta uz āru, īsti nesaka, neparāda savas tradīcijas. Tas man bija kaut kas jauns par nošu zīmēm, kas man kā mūziķim atvēra jaunas durvis. Kas tieši? Nošu raksts, notis, ko pierakstīja, mēs varējām grāmatu apskatīties par vecticībnieku dziedājumiem,” stāsta audzēkne Zigrīda Kručena.

Rēzeknes Sāpju Dievmātes baznīca
Rēzeknes Sāpju Dievmātes baznīca

Muzikālais maršruts, pēc jauniešu domām, palīdzēs labāk iepazīt Rēzekni, ieklausoties gan Jāņa Ivanova, gan arī mūsdienu muzikālajā daiļradē.

Projekta laikā ir tapis arī buklets, kurā apskatāma muzikālo punktu karte ar aprakstiem. Bukleti būs pieejami Rēzeknes Tūrisma informācijas centrā, kā arī iecienītās pilsētas apskates vietās. Muzikālā maršruta veidotāji cer, ka tas būs viens no veidiem, kā gan vietējiem, gan ciemiņiem parādīt daudzveidīgo Rēzeknes pilsētu un tās apskati noteikti padarīt skanīgāku.

Antona Kūkoja piemineklis un Latgales kultūrvēstures muzejs
Antona Kūkoja piemineklis un Latgales kultūrvēstures muzejs

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti