Kultūra

Režisore Ieva Ozoliņa: «Dotais lielums: mana māte» ir filma par nesarunāšanos

Kultūra

Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcā notiks labdarības koncerts «Mīlestības pieskāriens»

Piektdien LNO pirmizrādi piedzīvos operas "Turandota" atjaunojums

REPORTĀŽA: Top «Turandotas» atjaunojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Piektdien, 1.decembrī, Latvijas Nacionālajā operā atjaunojuma pirmizrādi piedzīvos režisora Jāņa Zariņa un scenogrāfa un kostīmu mākslinieka Edgara Vārdauņa 1973.gada leģendārais iestudējums – Džakomo Pučīni opera „Turandota”. Grandiozais iestudējums savulaik kļuva par sensāciju, un vēl joprojām tā vizuālais tēls un sižetiskais kodols ir nemainīgi aktuāls.

Kamēr uz operas skatuves notiek „Turandotas” atjaunojuma mēģinājums, es dodos uz dekoratoru darbnīcu, kur šajās dienās norit vēl pēdējie darbi pie rekvizītu un kostīmu atjaunošanas.

Darbnīcas vienā stūrī žūst tikko nokrāsoti milzīgi lampioni, kāda no meistarēm piekrāso bruņas karavīru tērpiem, bet scenogrāfs Juris Salmanis maisa krāsu, lai atsvaidzinātu imperatora tērpa kādu ļoti svarīgu sastāvdaļu.

Juris Salmanis: "Ziniet, tas ir imperatoram bruncītis, viņš pats sēž tur iekšā. Nu tur jālaiž vēl ar zeltu, jāpakaisa un tā…”

Juris Salmanis darbojies arī leģendārā iestudējuma pirmuzveduma komandā pirms 44 gadiem, kad Edgars Vārdaunis radījis vērienīgo scenogrāfiju un kostīmus, kas nu jau piedzīvo ceturto atjaunojumu.

„Ir rekvizītos diezgan daudz kas jāatjauno, mazie lampioni bija pilnīgi nosūbējuši, nomelnējuši, tātad – rekvizīti un arī dekorācija, īstenībā esam pārgājuši ar krāsu visām iekarēm, arī podestiem un trepēm," stāsta Juris Salmanis.

Lai arī dekorācijas vienmēr atjaunotas, turoties pie oriģināla, paņēmieni un krāsas, kā tās atsvaidzināt, gan gadu gaitā mainījušās.

Operai „Turandota” ir īpaša loma operdziedātāja Romāna Poļisadova dzīvē, jo tieši tā bijusi pirmā izrāde, kurā viņš nu jau pirms 26 gadiem pilntiesīgi piedalījies. Saviļņojumu nemazināja arī tas, ka izrādes tolaik notika Dailes teātrī, jo Baltajā namā risinājās remonts.

Atjaunojuma režisors ir Guntis Gailītis, kurš 1973.gadā, kad iestudējums tapa, bija režisora Jāņa Zariņa asistents.

Pučīni operas „Turandota” leģendārais iestudējums atjaunojuma pirmizrādi piedzīvos piektdien, 1.decembrī. Muzikālais vadītājs un diriģents būs Ģintars Rinkevičs, titullomā iejutīsies lietuviešu soprāns Sandra Janušaite, Kalafa lomu dziedās krievu tenors Sergejs Poļakovs, Liu -Dana Bramane, Jūlija Vasiļjeva vai Laima Krīgere, Timura lomā – Krišjānis Norvelis vai Romāns Poļisadovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti