Kultūra

Modes muzejā notiks Kristiana Diora modes nama 70.jubilejai veltīta izstāde

Kultūra

Vīru korim "Gaudeamus" notiks koncerts "Afrodītes sagaidīšana"

Latvijas Radio koris piedāvā jaunu koncertprogrammu "Diena un nakts"

Radio koris jaunajā programmā aicina muzikāli izdzīvot diennakts ciklu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Caur mūziku izdzīvot vienas diennakts ciklu no saullēkta līdz saulrietam būs iespēja Latvijas Radio kora jaunajā koncertprogrammā „Diena un nakts”. Turklāt tā būs latviskā izjūta par šo tēmu, jo koncertā skanēs tikai pašmāju komponistu mūzika, tostarp četri jaundarbi. Koncerts diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā notiks piektdien, 27.oktobrī, Rīgas Svētā Pētera baznīcā, un tā muzikālo paleti bagātinās arī arfas un sitaminstrumentu spēle.

Koncerta programma veidota kā mūzikas skaņās ietērpts vienas diennakts ritējums. Katra kompozīcija veltīta kādam vienam svarīgam diennakts brīdim – no nakts vidus, ko ataino Anetes Ašmanes „Nakts vokalīze”, līdz saulrietam, ko mūzikas skaņās ietērpis Ēriks Ešenvalds.

Santa Ratniece savukārt bijusi aicināta radīt jaundarbu par mirkli, kad tik tikko sāk aust gaisma. Viņa savam jaundarbam devusi nosaukumu „Mattino” un iedvesmojusies no Dantes „Dievišķās komēdijas” pēdējās daļas „Paradīze”.

Komponiste pati piedalās mēģinājumā un ir gandarīta, ka kompozīcija skan tieši tā, kā viņa bija iztēlojusies.

Santa Ratniece: „Tā kā Sigvards [Kļava] bija iecerējis, ka mans skaņdarbs būtu pats gaismas sākums, kad tumsa pamazām izklīst, tad koris pamazām iesāk, iesilda dienu pa vienam saules staram, un arfa savukārt dod gaismas zibšņus. Pat nevar saprast, vai tā spēlē vai nespēlē un ko tā spēlē, bet patiesībā arfas partija ir ļoti būtiska un ienes pilnīgi citu krāsu Radio kora skanējumā."

Savu kompozīciju kopumā Santa Ratniece raksturo kā stāstu par gaismu visdažādākajās nozīmēs, un darba saturisko kodolu viņa atkal atradusi sev tik tuvajos viduslaiku tekstos.

Santa Ratniece: „Mani īstenībā ļoti saista viduslaiku teksti. Kad es domāju par gaismu, tad man nāca prātā viduslaiku glezniecība… Patiesībā viduslaiku cilvēki sevi iztēlojās kā gaismas apmirdzētus, jo viņiem nebija elektrības, un krāsas gleznās ir ļoti tīras, starp tām nav izteiktu pāreju, līdz ar to krāsas atstaro it kā viena otru, un tad es kora balsīs meklēju šīs dimensijas un kaut kādu telpiskumu. Tādā ziņā es centos atrast ko jaunu kora skanējumā."

Komponists Andrejs Selickis būs pārstāvēts ar dziesmu „Saule austrumos”, kas pirmo reizi izskanēja šī gada sākumā kora „Austrums” 30. jubilejas koncertā.

Komponistam bija pasūtījums – uzrakstīt jaunu mūziku Teodora Zeiferta dzejai, ko savulaik komponējis Jāzeps Vītols un kas jau kļuvusi par klasiku. Tagad Radio kora koncertā Selicka dziesmu jau dzirdēsim mazliet atšķirīgu, jo viņš bijis tik drosmīgs un uzdrīkstējis kompozīcijā nocitēt paša Vītola tēmu, ko vienā brīdī atklājis kā universālu, mūžsenu arhetipu.

Andrejs Selickis: „Es tēmu attīrīju no jebkuriem laikmeta kontekstiem un pasniedzu kā cilvēces sapņu zelta pirmdziesmu par pasauli vai zemi, kurā nav ēnu (kā raksta Zeiferts), un šis punkts uz i manā konceptā man likās tik ārkārtīgi svarīgs, ka es to uzskatu par šī darba vainagojumu."

Jaundarbos savas izjūtas par dažādiem diennakts mirkļiem būs izteikuši arī Maija Einfelde, Juris Karlsons un Aleksejs Peguševs, tāpat skanēs arī vēl citu komponistu mūzika.

Koncerta idejas autoram, diriģentam Sigvardam Kļavam intriģējoši šķitis atklāt, cik dažādi radošie gari sevi izsaka šajā diennakts stāstā.

Sigvards Kļava: „Programma, man liekas, būs kā tāda laika zīme, jo visi skaņdarbi ir tapuši tagad pēdējā laikā, un līdz ar to varēs sajust komponistu radošo un emocionālo temperatūru."

Latviešu mūzikas koncertprogrammu „Diena un nakts” Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā atskaņos piektdien Rīgas Svētā Pētera baznīcā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti