Pirmoreiz Latvijā skanēs J. S. Baha Si minora mesas agrīnā versija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sagaidot sirsnīgo Ziemassvētku laiku, Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā 22. decembrī pulksten 20.00 baroka koris "Collegium Choro Musici Riga" un baroka orķestris "Collegium Musicum Riga" ar solistu Sergeju Jēgeru, kā arī viesiem – pūšaminstrumentālistiem no Igaunijas – diriģenta Māra Kupča vadībā atskaņos J. S. Baha Si minora mesas pirmo versiju, kura, kā norāda koncerta rīkotāji, "visdrīzāk pie mums līdz šim nav šādā veidā atskaņota".

J. S. Baha Si minora mesa piedzīvojusi neskaitāmus ierakstus un atskaņojumus, un komentārus neprasa, jo ir viena no visu laiku vispopulārākajiem baroka laika skaņdarbiem. Autors tai devis nosaukumu "missa brevis". Šādas īsās mesas visai bieži varam sastapt Baha un viņa kolēģu darbos. Koncertā tiks atskaņota pirmā šī darba versija, kurai šogad aprit jau 280 gadu un visdrīzāk pie mums līdz šim nav šādā veidā atskaņota.

Šī versija 1733. gadā tika sacerēta un pirmoreiz atskaņota Drēzdenē Saksijas galmā jaunajam grāfam Frīdriham Augustam II. Bahs ar šo skaņdarbu cerēja iegūt kapelmeistara darbu Saksijas galmā, kas trīs gadus vēlāk arī piepildījās.

Šī 1733. gadā radītā mesa vēlāk neveiksmīgi papildināta ar mākslu nesaistītu iemeslu dēļ līdz pilnai katoliskajai mesai, taču tā izrādījās pārāk apjomīga un tajā laikā palika neatskaņota, līdz 100 gadus vēlāk tikusi pilnībā atskaņota. Visas mesas fragmanti ir atrodami Baha iepriekš sarakstītos darbos. Te jāmin "Gloria" daļa, kas ir arī 191. kantātes paplašināta versija.

19. gadsimtā, meklējot paralēles ar lielajām svinīgajām mesām, skaņdarbs ieguvis nosaukumu Augstā mesa, kā dažbrīd arī mūsdienās to sauc.

Mesas lielie atskaņojumi ar lielajiem koriem un orķestriem ir postmendelsona tradīcija, jo, visticamāk, Bahs radījis to viņa tipiskajam atskaņošanas veidam, kad kora dziedātāju skaits nepārsniedz 12, kas arī viņam visdrīzāk nemaz nebija.

Balstoties uz vēsturisko rakstības gaitu un ņemot vērā, ka Si minora mesa radīta tieši katoļu baznīcas atskaņojumiem, mākslinieki maina koncerta vietu uz skaisto un līdz šim maz šādus koncertus piedzīvojušo Sv. Marijas Magdalēnas baznīcu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti