Pirmo reizi Latvijas Radio vēsturē – pašiem savs rezidences ansamblis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar trio "Art-i-Shock" koncertu 8. maijā Latvijas Radio 1. studijā un lsm.lv video tiešraidē Latvijas Radio 3 - "Klasika" piesaka vēl nebijušu jaunumu Latvijas Radio vēsturē – rezidences mākslinieka titulu. 

"Esam gandarīti, ka tieši "Klasikai" ir gods aizsākt tradīciju, kāda pasaules radio un koncertzāļu praksē vairs nav nekāds jaunums, bet mūsu Latvijas Radio vēsturē gan – šogad mums ir pašiem savs rezidences mākslinieks, pareizāk – pat veselas trīs rezidējošās mākslinieces jeb trio "Art-i-Shock"," atklāj Latvijas Radio 3 - "Klasikas" direktore Gunda Vaivode.

Rezidējošajam ansamblim pastiprināta uzmanība tiks veltīta gan Latvijas Radio studijas koncertos, gan fondu ierakstos un intervijās. Jau šobrīd zināms, ka Latvijas Radio 1. studijā un "Klasikas" tiešraidē skanēs divi trio "Art-i-Shock" koncerti, kas tiks rīkoti  8.maijā un 13.novembrī. 8.maija koncerts tiešraidē būs skatāms lsm.lv.

"Savukārt vasarā taps fondu ierakstu programma, kuras rezultāts papildinās ne tikai Latvijas Radio fonotēku, bet ieguls arī ciešripā. Latvijas Radio studijas koncertiem ir pasūtinājis arī īpašus jaundarbus šī gada komponistiem-jubilāriem, tā veicot pienesumu jaunas kamermūzikas radīšanā," uzsver "Klasikas" direktore.

Pavasara koncertam jau tapis Georga Pelēča skaņdarbs "Pieneņu lauks", Zigmara Liepiņa melodiju "Ķiršu lietus" aranžēs Jānis Ķirsis, savukārt speciāli novembra koncertam mūziku rakstīs Santa Ratniece un Arturs Maskats.

Rezidējošā (rezidences) mākslinieka statuss pasaulē jau sen nozīmē izcilu atspēriena punktu daudzsološajiem māksliniekiem (mūziķiem, komponistiem, gleznotājiem, dzejniekiem, rakstniekiem, tēlniekiem un citiem radošo profesiju pārstāvjiem) – tas ir nenovērtējams atbalsts īpaši jau viņu karjeras sākumā.

Trio "Art-i-Shock" sastāvā muzicējošās dāmas – čelliste Guna Šnē, pianiste Agnese Egliņa un sitaminstrumentāliste Elīna Endzele – savas muzikālās izglītības pamatus guvušas Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, bet kopīgi pirmoreiz saspēlējušās tikai deviņus gadus pēc skolas beigšanas un arī tad – teju nejauši, jo visas trīs bijušas nominētas "Lielās mūzikas balvai 2010" – kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī". Jau pēc pirmās uzstāšanās tapis skaidrs – ar to šī saspēle neapstāsies. Un patiesi – kopš tā laika trio regulāri pieskandina ne vien Latvijas, bet arī citzemju koncertzāles. "Art-i-Shock" iemantojis atpazīstamību kā viena no stabilākajām un inovatīvākajām kamermūzikas vienībām Latvijā, kas sava repertuāra izveidē īpašu akcentu liek uz latviešu komponistu jaundarbiem, savām koncertprogrammām ik pa reizei pievienojot arī kādas eksotiskākas garšvielas.

"Rezidējošā mākslinieka tituls mūsu ansamblim ir ļoti liels pagodinājums un arī jauns izaicinājums, jo tāds rezidējošais mākslinieks Latvijā ir pirmo reizi," atzīst Agnese Egliņa, kura Latvijas Radio studijas ierakstos ir ļoti bieža viešņa. "Trio tas būs liels ieguvums ne tikai repertuāra ziņā – ieskaņosim trīs latviešu komponistu jaundarbus, kas veltīti īpaši mums. Par vienu no lielākajiem ieguvumiem uzskatām albuma jeb ciešripas ieskaņojumu, jo trio var lepoties jau ar vismaz 18 komponistu darbiem – cik gan ilgi tiem gulēt nošu bibliotēkas plauktā vai Latvijas Radio fondos? Būs jauki to visu iznest saulītē! Protams, koncertos atskaņosim un ieskaņosim ne tikai latviešu mūziku, bet arī citu valstu komponistu darbus. Mums ir daudz ideju, un priecājamies, ka ansambļa sesto dzimšanas dienu pavadīsim "Klasikas" zīmē!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti