Pirmatskaņos Imanta Kalniņa oratorijas «Dzejnieks un Nāra» pilno versiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

 

26. maijā, komponista Imanta Kalniņa dzimšanas dienā, mūzikas namā "Daile" Rīgā pirmatskaņojumu piedzīvos oratorijas "Dzejnieks un Nāra" koncertuzvedums. Oratorija ir Imanta Kalniņa un Imanta Ziedoņa kopdarbs, un šī būs pirmā reize, kad vienkopus varēs dzirdēt abas oratorijas daļas.

Oratorijas "Dzejnieks un Nāra" pirmā daļa komponēta 20. gadsimta 70. gadu sākumā, bet otrā – tikai pirms nedaudz gadiem, un pirmo reizi tā tika atskaņota Imantdienās. Oratorijas pilno versiju 26. maija vakarā atskaņos Latvijas Radio kora grupa un mūziķu apvienība "Raxtu raxti", kā arī solisti Daumants Kalniņš, Linda Berkule un Kristiāns Jasinskis. Koncertuzvedumu diriģēs Sigvards Kļava, koncertuzveduma režisors ir Reinis Suhanovs.

"Manuprāt, tās pamatvēstījums ir – kas notiek starp šiem diviem, starp cilvēka ilgām pēc ideāla un to, kas ir reālā dzīve," tā savulaik par oratoriju teicis pats Imants Kalniņš, uzsverot arī domu par ideālu un pārlaicīgās dimensijas būtisko nozīmi ikviena cilvēka dzīvē.

"Oratorijas otrā daļa jau arī sākas ar to, ka Dzejnieks saka: "Ir saule, debesis, un maize abrā rūgst. Un bērni dzimst – nekā jau nepietrūkst." Bet izrādās, ka tomēr cilvēks nedzīvo tikai, lai izdzīvotu, bet ka ir vēl kas cits, kas liek cilvēkam dzīvot, un, lūk, to simbolizē Nāra," pauž komponists.

Diriģents Sigvards Kļava oratoriju izjūt kā ļoti personisku, tādēļ ka tā trāpīgi, līdz pat sāpīgumam, atklāj to, kas notiek ikviena radoša cilvēka dvēselē.

Lai paspilgtinātu reālās dzīves un ideālu vai laicīgā un pārlaicīgā attiecības, Sigvards Kļava līdzās pieredzējušiem profesionāļiem koncertuzvedumā iesaistījis arī divus tīrradņus, kā viņš pats saka. Nāras lomu dziedās viņa atradums Alūksnes pusē – Linda Berkule, bet Nāras puikas lomā būs Kristiāns Jasinskis no Līvāniem.

"Tā bija tāda mana sajūta, ka es šīs ideālās pasaules tēlus gribēju arī tīri pēc savas garīgās piederības citādākus. Es viņus par brīnumiņiem saucu, par dabas bērniem, jo viņi ir pilnīgi tīrradņi. Tie ir cilvēki, kurus daba ir apveltījusi ar milzīgu privilēģiju sajust muzikālās veltes. Viņi nav jāmāca, viņiem šī sajūta un varēšana ir no Dieva dota. Un tad arī šajā ziņā būs tādas divas pasaules: viena – profesionālā pasaule ar savu kārtību, otra – "nenofrizēts", "nesaķemmēts" talants," stāsta Sigvards Kļava.

Nāras lomas dziedātāja Linda Berkule ar savu dzidro balsi uzmanību piesaistījusi koncertā Alūksnes luterāņu baznīcā. Meitene neslēpj, ka tas bijis milzīgs pārsteigums un saviļņojums, kad Sigvards Kļava viņu aicinājis uz sadarbību. "Pirmais uzreiz bija tāds uztraukumus, likās – cik tas ir skaisti! Tas bija milzīgs saviļņojums," atklāj Linda Berkule.

Dziedātāja stāsta, ka apgūt Imanta Kalniņa oratorijas partitūru viņai nenākas viegli, bet stimulu dod lielā apbrīna un mīlestība pret šo mūziku: "Man Imanta Kalniņa mūzika vispār ir sirdij tuva jau kopš bērnības. Es nespēju noticēt, ka tas viss tā ir noticis un izvērties."

Koncertuzveduma režisors un arī scenogrāfs ir Reinis Suhanovs, kurš asociatīvus tēlus uz skatuves radīs, izmantojot telpisku objektu, krāsu un gaismu saspēli. "Es nesen esmu strādājis ar Marka Rotko tekstiem, viņa gleznām, esmu aizguvis dažas domas un idejas. Marka Rotko ideja un vēlme bija uzgleznot gleznu, kas strādātu tieši tikpat abstrakti kā mūzika," norāda Reinis Suhanovs.

Oratorijas "Dzejnieks un Nāra" koncertuzveduma pirmatskaņojums notiks otrdienas, 26. maija, vakarā, kas ir Imanta Kalniņa dzimšanas diena. Mūzikas namā "Daile" to izrādīs četras dienas – līdz 29. maijam, bet 31. maijā koncertuzvedums būs skatāms Valmieras Drāmas teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti