Kultūra

Klajā nākusi Kārļa Ķezbera atmiņu grāmata "Ar domu par Latviju"

Kultūra

Dailes teātrī notiks izrādes "Kaķis uz nokaitēta skārda jumta" pirmizrāde

Ikšķilē gaidāms jau Otrais Operetes festivāls

Operetes festivāls smeļas iedvesmu klausītāju atsaucībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sirsnīgā klausītāju atsaucība pirmajam Operetes festivālam Ikšķilē festivāla rīkotājiem devusi stimulu otro Operetes festivālu veidot jau plašāku un bagātīgāku. Festivāls notiks pēc nepilniem diviem mēnešiem – 14. un 15.jūlijā, un piedāvās vairākas krāšņas koncertprogrammas, pirmizrādi bērniem, sarunas par operetes jubilāriem, kā arī pašā noslēgumā – dzirkstošu valšu vakaru.

Valdis Lūriņš: „Operetes festivāla kopīgā mākslinieciskā koncepcija ir radīt cilvēkiem prieku, jo pats operetes žanrs jau ir tāds apliecinājums dzīvespriekam un mīlestības iespējamībai, pēc kuras mēs ilgojamies un kurai ticam visos vecumos."

Šādi ir otrā Operetes festivāla režisora Valda Lūriņa ceļa vārdi festivālam, un tik tiešām prieks un dzīvi apliecinoša noskaņa būs ikviena festivāla notikuma pavadoņi.

Otrais Operetes festivāls sāksies labdarības koncertu „Dvēseles stīgas” Ikšķiles luterāņu baznīcā, kurā piedalīsies Sonora Vaice un jaunie operetes solisti.

Otrs spilgts pirmās dienas notikums būs viesu no Austrijas koncerts veltīts Zārai Leanderei Ikšķiles Tautas namā, jo savā otrajā gadā festivāls iet plašumā, piesaistot arī ārvalstu māksliniekus, stāsta Latvijas Operetes fonda priekšsēdētāja Agija Ozoliņa-Kozlovska: „Austrijā jau vairākus gadus ir ļoti populārs džeza orķestris Eddie Luis und die Gnadenlosen, tātad Edijs Luiss un nežēlīgie. Kāpēc nežēlīgie? Tāpēc ka orķestrī spēlē nežēlīgi labi jauni mūziķi. Tas, ka viņus vieno ir šī mīlestība un dzirksts uz mūziku, to var manīt katrā viņu programmā, kad publika zālē ir kājās koncerta noslēgumā."

Džeza orķestra „Edijs Luiss un nežēlīgie” soliste ir šobrīd Austrijā dzīvojošā Helēna Sorokina no Latvijas, tajā darbojas arī mūziķi no Japānas, Grieķijas un citām valstīm.

Festivāla otrā diena jau pēc tradīcijas ar iepriekšējo reizi sāksies ar muzikālu pirmizrādi bērniem „Karlsons”, kuras pamatā būs Astrīdas Lindgrēnes sižets un savulaik ļoti populārā Ārnes Oitsa mūzika.

Režisors Valdis Lūriņš muzikālo izrādi „Karlsons” sola saistošu visiem vecumiem: „Es pieturos pie Ēriha Kestnera formulējuma, ka tāda īsta bērnu grāmata ir lasāma lasītājiem no astoņiem līdz 80 gadiem. Mēs mēģināsim šo principu ievērot, jo bērnu izrādē kāds slānis tiek adresēts tīri bērniem un kaut kāds – pieaugušo uztverei."

Abas festivāla dienas notiks arī īpašas teātra zinātnieka Jāņa Siliņa sarunas par operetes jubilāriem, šī gada simtgadniekiem Hariju Misiņu un Kārli Pamši, bet festivāla kulminācija, protams, būs Galā koncerts Ikšķiles estrādē, arī šogad diriģenta Guntara Bernāta vadībā.

Guntars Bernāts: „Koncerta pirmā daļa ir balstīta uz Imres Kalmana operetes „Silva” numuriem, otrā – uz dažādiem pasaulē slaveniem operešu hitiem, būs gan Štrausa, gan Lehāra, gan Kalmana skaistas melodijas, ko izpildīs krāšņa solistu buķete."

Festivāla solistu buķeti veidos Sonora Vaice, Anta Jankovska, Marlēna Keine, Dainis Skutelis, Nauris Indzeris, Emīls Kivlenieks, viesi Anna Hočai un Emīls Laveckis no Polijas un vēl citi dziedātāji.

Ņemot vērā, iepriekšējo ļoti pozitīvo pieredzi, festivāls noslēgsies ar Valšu vakaru, kur visi būs aicināti izdejoties Operetes festivāla orķestra pavadībā. Valdis Lūriņš neslēpj, ka pirmajā reizē bijis pavisam skeptisks par šo ieceri, bet piedzīvojis ļoti patīkamu pārsteigumu publikas atsaucības ziņā.

Valdis Lūriņš: „Tādu atsaucību es nebiju redzējis. Ar visu to saulrietu fonā, ar visiem tiem daudzajiem cilvēkiem…, kuri nelaida no skatuves projām Guntaru Bernātu, un, kad es iegāju pēc koncerta ģērbtuvē, es ieraudzīju nevis apmierinātu diriģentu, bet maratonu noskrējušu cilvēku, kurš distanci ir laimīgi pabeidzis, un saka – nu beidzot ir viss! Bet tas tiešām bija brīnišķīgi!"

Otrais Operetes festivāls Ikšķilē notiks divas dienas pašā jūlija vidū – 14. un 15.jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti