Kultūras ziņas

Aigara Bikšes meitene LU Botāniskajā dārzā

Kultūras ziņas

Dzintaros sacenšas jaunie operdziedoņi

Metropolitēna opernamam Linkolna centrā – 50

Ņujorkas «Metropolitan» operas nams nosvinējis 50. jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"Metropolitan" opernams ar krāšņu Gala koncertu ir nosvinējis 50. jubileju. Šis grandiozais operteātris joprojām ir viens no pirmajiem pasaulē gan savas izrāžu politikas, gan izcilu solistu dēļ. Latvijas Televīzijas filmēšanas grupa Ņujorkā iepazina "Metropolintan" opernama aizkulises un tikās ar tā leģendāro ģenerāldirektoru Pīteru Gelbu.

Lai arī pati Ņujorkas "Metropolitan" opera ir 133 gadus veca, lielāko uzplaukumu tā piedzīvo kopš teātra pārcelšanās uz namu Linkolna centrā 1966.gadā. Iespaidīgs ir gan modernais un elegantais foajē ar Šagāla gleznojumiem, gan milzīgā zāle ar izcilu akustiku, kurā izvietotas teju 3800 sēdvietas un vieta vēl 245 stāvvietām. Savukārt aizkulises un tehniskās telpas ir apjomīgas un ērtas.

Šosezon teātris spējis pārdot vidēji 2869 vietas uz vienu izrādi, kas ir par 613 vietām vairāk nekā leģendārajā Eiropas opernamā “Covent Garden” Londonā.

Operas ģenerāldirektors Pīters Gelbs ir teātra pasaules leģenda, kurš pratis piesaistīt Metropolitēnam slavenākos teātra un filmu režisorus un izveidojis inovatīvu izrāžu politiku. Viņš kā producents pirmais uzsācis HD kvalitātes tiešraižu tradīciju, kas piesaistījusi miljoniem lielu auditoriju opermākslai visā pasaulē.

"Mans uzdevums ir nodrošināt šīs operas nākotni un uzturēt opernamā svarīgo izklaides funkciju, lai piesaistītu publiku," saka operas ģenerāldirektors Pīters Gelbs. "Opera ir publiska mākslas forma, tā nevar eksistēt bez skatītājiem. Mēs visiem spēkiem cenšamies uzvest gan izrādes, gan nodrošināt tām HD kvalitātes pārraides visā pasaulē, lai šajā mākslas formā maksimāli iesaistītu publiku."

Lai arī operu vairāk apmeklē vecākā paaudze, ar jaunas auditorijas piesaistīšanu Met operā domā visi, arī diriģents Sebastiāns Veigle.

"Patiešām ir grūti ievilināt operā jauniešus. Viņi ir saistīti ar saviem viedtālruņiem, planšetdatoriem un domā, ka mūzika nāk no tiem. Jāatrod īstais veids, kā viņus uzrunāt – piemēram, piedāvājot samainīt kinoteātra biļeti ar ielūgumu uz operas izrādi. Viņi sākumā ir pārsteigti un uztraucas, ka nav atbilstoši ģērbušies, tomēr tas nav svarīgākais – galvenais – nāciet!" aicina diriģents Sebastians Veigls.

Īpašajā operas jubilejas galā koncertā piedalīties bija uzaicinātas pasaules izcilākās operzvaigznes, kuru vidū bija divas Latvijas dziedātājas – Elīna Garanča un Kristīne Opolais.

"Plašāks izskaidrojums, kādēļ no Austrumeiropas nāk tik daudz talantīgu dziedātāju, ir tas, ka dziedāšanas tradīcijas tur ir ļoti spēcīgas. Tas gan neizskaidro, kādēļ tieši Latvija, tik maza zeme, spēj radīt tik daudz lielu dziedātāju. Man joprojām nav atbildes uz šo jautājumu. Bet esmu laimīgs, ka tā ir. Un ļoti patīkami, ka šie dziedātāji uzstājas uz Ņujorkas "Metropolitan" skatuves," diriģents Sebastians Veigls .

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti