Kultūras ziņas

Pasniedz "Autortiesību bezgalības balvu"

Kultūras ziņas

Laikmetīgās rotas izgaismo ziemu

Noskaidroti Augusta Dombrovska konkursa laureāti

Noskaidroti Augusta Dombrovska konkursa laureāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ik pēc trīs gadiem Rīgā leģendārā mecenāta un vijoļmeistara Augusta Dombrovska vārdā nosauktā starptautiskā konkursā tiek noskaidroti labākie jaunie altisti, čellisti un vijolnieki. Šogad konkursam aprit 20 gadi, un tas turpina piesaistīt dalībniekus no jaunām valstīm. Šogad kopskaitā tas pulcējis teju 40 dalībniekus no 12 valstīm, un laureātiem 3.decembrī bija iespēja piepildīt vienu no lielākajiem šī brīža sapņiem – uzstāties kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

Filantropam un leģendārajam latviešu vijoļmeistaram Augustam Dombrovskim reiz bija sapnis – redzēt savu tautu izglītotu un talantiem bagātu. Un tā jau kopš 1997. gada viņa izlolotajā kultūras pilī “Ziemeļblāzma” šis sapnis tiek piepildīts, ik pēc trīs gadiem pulcējot jaunos čellistus, altistus un vijolniekus starptautiskā jauno izpildītājmākslinieku konkursā.

"Konkurss ir izaudzis, tas ir kļuvis plašāks, nopietnāks, profesionāli nobriedušāks. Piedalās daudzas valstis, kas līdz šim nav piedalījušās, mums varbūt mazāk zināmas valstis, kas līdz šim šeit, Latvijā, nav spēlējušas – Taivāna, Ķīna, pirmo reizi ir arī Rumānija, nemaz nerunājot par mūsu kaimiņiem. Ciemiņi no Singapūras bija," stāsta žūrijas priekšsēdētājs, komponists, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Juris Karlsons.

Altiste Jingju Vū no Ķīnas mērojusi vistālāko ceļu līdz Rīgai, un tas vainagojies ar otro vietu un diplomu par labāko Riharda Dubras jaundarba izpildījumu.

"Pirms dažiem gadiem konkursā piedalījās mana klasesbiedrene, un tad teicu skolotājai, ka arī gribu braukt. Šī ir iespēja sevi parādīt, un šādi es sava ceļa sākumā gūstu arvien jaunu un noderīgu skatuves pieredzi," saka altiste, konkursa 2. vietas ieguvēja Jingju Vū (Ķīna).

"Tas ir ļoti nopietns konkurss ar trim kārtām. Un balva, paskatieties, – spēlēt ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Manuprāt, tas ir viens no labākajiem orķestriem Latvijā. Tā ir arī man pirmā pieredze, un man ļoti patika," - tā  vijolniece, konkursa laureāte Emīlija Bukša.

Šogad muzikālajā varēšanā sacentās 39 jaunie mūziķi, no tiem daži atkārtoti. Pirms trīs gadiem vijolnieks Andrejs Jegorovs ieguva 3. vietu, bet šoreiz mājās devās kā uzvarētājs un arī kā labākais šogad mūžībā aizgājušā komponista Pētera Plakida jaundarba interprets.

"Tas bija ļoti negaidīti – spēka pat nebija nekādām emocijām beigās, kad paziņoja rezultātus, jo bija ļoti grūta nedēļa – uztraukums, sirdssāpes, šausmas," atklāj vijolnieks, 1. vietas ieguvējs Andrejs Jegorovs.

Atgriešanās šajā konkursā arī lietuvietim – jaunajam čellistam Augustam Gocentam.

"Tas man nozīmē nelielu revanšu, jo pirms trīs gadiem, kad biju ticis līdz otrajai kārtai, es izkritu. Toreiz raudāju un domāju, ka tas ir pasaules gals," saka čellists, 1. vietas ieguvējs Augusts Gocents (Lietuva).

Šogad gan ne visās kategorijās žūrija ir piešķīrusi pirmās vietas, un arī jaunākajā vijoļu grupā otrā vieta uz pjedestāla palikusi tukša.

"Tas nenozīmē, ka šie jaunie mūziķi spēlē sliktāk, bet vienkārši šī konkursa līmeņa uzturēšanai," skaidro Karlsons.

Nākamreiz jaunie izpildītājmākslinieki Augusta Dombrovska konkursā satiksies 2020. gadā. 2017.gada konkursa rezultāti pieejami šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti