Labrīt

Imantam Kalniņam 75: Muškātnes dziesma no izrādes Lilioms

Labrīt

Imantam Kalniņam apritējuši 75 gadi: Grupa "Jumis" izpilda "Saki nē nē, saki nē jā"

Imantam Kalniņam 75 gadu jubileja: Veltījums Latvijas Tautas frontei

«Nezināmais Imants Kalniņš»: Negaidīti pavērsieni un «Veltījums Tautas frontei»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Daiga Mazvērsīte par godu komponista Imanta Kalniņa 75. dzimšanas dienai piedāvā darbadienu rītos rubriku "Nezināmais Imants Kalniņš".

Pēdējos gados komponists Imants Kalniņš sabiedrību nereti pārsteidzis, pauzdams negaidītus viedokļus par politiku un filozofiju, taču ar neikdienišķu skatījumu uz pasaules kārtību viņš izcēlies jau sen. Jaunībā viņš izlasīja grāmatu ''Senās Ķīnas akvareļi'', kas komponistu iegrūda senās Ķīnas apkampienos. Imants sāka mācīties ķīniešu valodu, apgūt kaligrāfiju, atrada mācību par Dao, iepazinās ar budisma pasaules izjūtu. Tālākie meklējumi viņu noveda pie Kristus studijām, Kalniņš izlasīja Toma evaņģēliju, un skaņradis ir daudz par to domājis, kā baznīca interpretē to vai citu kristietības mācību.

Brīvdomīgais komponists padomju ierēdņiem nereti bija kā dadzis acī, taču pret tiem, kas apgrūtināja Kalniņa dzīvi vai daiļradi, viņš nekādu naudu nejuta, drīzāk pasmaidīja kā par bērnu, kas savu rīcību līdz galam neizprot. Padomju režīmu Imants neņēma galvā un agri nonāca pie pieredzes, ka nevajag no civilizācijas prasīt to, ko tā nav spējīga dot. Un komponista nodošanās politikai no pagājušā gadsimta 80. gadu nogales arī būtībā bija pasaules uzbūves izpētes turpinājums, jo politika jau arī ir gandrīz vai reliģija ar daudziem neizprotamiem simboliem un baušļiem.

90. gados, nosēdējies Saeimā, Imants Kalniņš komponēja daudz mazāk, toties vairāk nodevās reliģiju izpētei. Pirms pāris gadiem tika izdots viņa tulkotais Korāns un, atzīstot Imanta Kalniņa ģenialitāti mūzikā, daudzi bija šokēti pēc paziņojuma par islāmticības pieņemšanu. Taču, iespējams, tādējādi oriģinālais mūziķis atkal vēlējies atšķirties no pūļa, pierādot, ka viņa brīvībai nav nospraužamas nekādas robežas. Un Imants, ja par kaut ko sajūsminās, tad savā sajūsmā iet līdz galam. Taču šodien, komponista 75.jubilejas dienā, vēlējos atgādināt, kādu entuziasma pilnu kompozīciju, ar kuru 1980.gadu beigās viņš cildināja Tautas fronti.

1990. gadā Kalniņš tieši kā Latvijas Tautas frontes kandidāts Nīcas vēlēšanu apgabalā tika ievēlēts Augstākajā Padomē. Dziesmu "Veltījums Tautas frontei" ieskaņoja komponista 1980.gadu nogales grupa "NEA", kas bija tīrs studijas projekts. Tajā kopā ar Imantu muzicēja viņa vecie domubiedri no "Turaidas rozes" pirmā sastāva – Edmunds Pumpurs un Alberts Bartaševičs, un tapa šis veltījums, ko dziedāja autors pats. Ar to tad arī sveicam komponistu šodien dzimšanas dienā!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti