Labrīt

Atkal izdzēš Bauskas cerības uz apvedceļu

Labrīt

Imantam Kalniņam 75 gadu jubileja: Veltījums Latvijas Tautas frontei

Imantam Kalniņam 75: Muškātnes dziesma no izrādes Lilioms

«Nezināmais Imants Kalniņš»: Kalniņš, Čaklais un «Lilioms»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Daiga Mazvērsīte par godu komponista Imanta Kalniņa 75. dzimšanas dienai piedāvā darbadienu rītos rubriku "Nezināmais Imants Kalniņš".

Laikā, kad estrādes dziesmu komponisti pārmeta dzejniekiem neprasmi rakstīt dziesmu tekstus, komponists Imants Kalniņš diezgan lielīgi paziņoja, ka viņš varot komponēt kaut vai telefona grāmatu. Ar to viņš gribēja teikt, ka nepastāv baltā panta nekomponējamības problēma. Galvenais, jābūt labai dzejai. Toreiz, septiņdesmitajos, viņa dzejnieki bija Māris Čaklais, brālis Viktors Kalniņš, vēlāk Ojārs Vācietis. Arī Juris Helds un Ilze Binde. Tieši tie, kuriem kritika reizumis pārmeta sarežģītību.

Atšķirībā no skaņražiem, kuru mūzikā pirmās dzimst melodijas, Imants Kalniņš ļoti respektējis dzejniekus, dažkārt viņu sacerējumus nolikdams pirmajā vietā. Dzejniekam Mārim Čaklajam viņš tā arī esot teicis – „ tās ir tavas dziesmas” . Un tā jau ir, – ko dod lieliska melodija, ja lai līdzi nenāk vārdi, piešķirot jēdzienisku izteiksmi skanīgām notīm. Un, cik viegli Kalniņam plūda melodijas, atklājot viņa pasaules pārdzīvojumu, tik atvērts Māris Čaklais bija vārda mākslā. Viņu kopīgā darbošanās sākās 60. gadu vidū filmā "Elpojiet dziļi!", turpinājās dziesmās "Dzeguzes balss", "Bāka", "Dziesmiņā par Rīgas redzēšanu", par "Džordano Bruno un Floridas smiltīm".

Vēl šajā gadsimtā tapušas vairākas kopīgas Kalniņa un Čaklā dziesmas, taču līdzīgi sešdesmito gadu melodijām "Es esmu bagāts" un "Viņi dejoja vienu vasaru" par mūsu popmūzikas leģendām kļuva dziesmas no izrādes "Lilioms". Pēc neliela strīda par komponista kandidatūru dzejnieks Čaklais un režisors Alfrēds Jaunušans vienojās par Imantu Kalniņu, kurš tikko bija lauzis kādu līgumu ar Rīgas kinostudiju – taču šoreiz, saņēmis Māra Čaklā dzejoļus, jau pēc divām nedēļām ar nošu mapi padusē bija klāt. Un, kad viņš citu pēc citas nodungoja Lilioma "Dziesmu par karuseli", "Policista songu", "Mēness leitnantu", Muškātnes dziesmu "Vēlā roze" un "Akāciju palagu", Jaunušans mazajā mēģinājumu telpā sācis dejot…

"Lilioma" pirmizrāde notika 1971. gada 5. aprīlī, taču ieraksts, kas skan rubrikā, veikts dažus gadus vēlāk. "Muškātnes dziesmu" no izrādes "Lilioms" dzied skatuves karaliene Elza Radziņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti