Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvos Džuzepes Verdi «Trubadūrs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

30.maijā Latvijas Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvos Džuzepes Verdi operas "Trubadūrs" jauniestudējums.

Uzvedumu veido latviešu mākslinieku komanda - režisors Andrejs Žagars, muzikālais vadītājs un diriģents Aleksandrs Viļumanis, diriģents Jānis Liepiņš, scenogrāfs Reinis Dzudzilo, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, dramaturgs Mikus Čeže un citi. Izrādē dziedās Latvijas Nacionālās operas solisti Julianna Bavarska, Jānis Apeinis, Andžella Goba, kā arī viessolisti Oļesja Petrova, Anna Ņečajeva, Igors Golovatenko un Murats Karahans.

Džuzepes Verdi operā "Trubadūrs" paralēli vijas stāsti par mīlestību un atriebību, pieņemtajiem un atstumtajiem. Čigāniete Azučena, kuras māte savulaik tika sadedzināta sārtā, vēlas atriebties grāfa Lunas dzimtai par pieredzētajām ciešanām. Viņa nolaupa vienu no grāfa dēliem un uzaudzina viņu kā savu bērnu, turpinot kaldināt atmaksas plānus. Daudzus gadus vēlāk starp čigāniem uzaugušais trubadūrs Manriko nenojauš, ka sīvākais sāncensis ceļā uz mīļotās sievietes Leonoras sirdi - jaunais grāfs Luna, ir viņa paša brālis.

Opera "Trubadūrs" tiek uzvesta visā pasaulē, jo tās komplicētā dramaturģija pieļauj daudzveidīgas interpretācijas. Šo unikālo izrādi režisors Andrejs Žagars ir pietuvinājis Latvijas tautas piedzīvotajiem notikumiem 1919.gada pirmajā pusē, kad vēsture veidoja skarbu fonu cilvēku likteņiem un radīja apstākļus, kurā brālis cīnījās pret brāli.

"Pirmā pasaules kara norisēs izpostītā Latvija 1919.gada pirmajā pusē - ar tajā valdošo neskaidrības un nedrošības atmosfēru, ar vienlīdz briesmīgo "sarkano" un "balto" teroru, ar ideoloģiski, nacionāli un sociāli sašķeltu sabiedrību un pilnīgu neziņu par to, kas notiek un kas vēl notiks - ir atbilstošs vēsturiskais fons Džuzepes Verdi "Trubadūra" libreta vēstījuma garam. Iestudējuma telpu tādēļ veidos pils uz frontes līnijas starp landesvēra un lielinieku armijas spēkiem, pils, kas 1919.gada ziemas un pavasara cīņu gaitā maina savus iemītniekus, tiek iekarota, zaudēta un no jauna atkarota," stāsta izrādes dramaturgs Mikus Čeže.

Iepriekšējo reizi Latvijas Nacionālajā operā "Trubadūrs" režisora Jāņa Zariņa vadībā tika uzvests 1968.gadā, kad pie diriģenta pults stājās Rihards Glāzups, dziedāja Žermēna Heine-Vāgnere, Regīna Frinberga, Kārlis Zariņš, Jānis Zābers, Miķelis Fišers, Laima Andersone-Silāre, Pēteris Grāvelis un citi.

Operas "Trubadūrs" pirmizrāde notiks 30.maijā, pārējās izrādes - 31.maijā, Rīgas Operas festivāla laikā 7. un 14.jūnijā, kā arī 30.augustā un 25.septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti