Kultūras ziņas

Gaismas pilī sākas Kolumbijas filmu dienas

Kultūras ziņas

Kā Nacionālajā bibliotēkā restaurē grāmatas?

Pelēča klavierkoncerta pirmatskaņojums

Nacionālais simfoniskais orķestris kopā ar Vestardu Šimku pirmatskaņos Georga Pelēča Klavierkoncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) 17. februārī aicina uz izcilas mūzikas koncertu, kur vienā programmā izskanēs jaundarba pirmatskaņojums un latviešu simfoniskās mūzikas zelta fonda opuss. Georga Pelēča Klavierkoncertā solists būs slavenais pianists Vestards Šimkus. Koncerta otrajā daļā Imanta Kalniņa Piektā simfonija. Diriģents Andris Vecumnieks.

Šīgada jubilārs Georgs Pelēcis (1947) uzrakstījis Klavierkoncertu un devis tam nosaukumu "Musica confinanta". Koncertam ir sešas daļas, un paradoksālā kārtā opuss sākas ar pēcspēli (Postludio) un beidzas ar ievadu jeb priekšspēli (Preludio).

Georgs Pelēcis saka: “Kāpēc skaņdarbam ir šāds nosaukums? Kāpēc tam ir sešas daļas? Noceļojot savu biogrāfiju gandrīz līdz galam un ieejot jau pierobežas jeb confinanta zonā, ir pilnīgi dabiski drusku apstāties, nostalģiski atskatīties atpakaļ (I daļa Postludio), apzināt pavadītās dzīves emocionālo dominanti (II daļa Via passata jeb “Noietais ceļš”), ieklausīties dažos tās akcentos (III daļa Reminiscenza, IV daļa Scherzo sereno jeb “Dzidrais skerco”, V daļa Toccata furiosa jeb “Niknā tokāta”) un arī ļauties domām par nākotni (VI daļa Preludio). Koncerta solopartiju var uztvert kā mūzikas asociatīvā “liriskā varoņa” gaitas.”

Imanta Kalniņa Piektā simfonija ir viena no komponista daiļrades lielajām virsotnēm, komponēta 1979.gadā un pirmatskaņota 1980.gada agrā pavasarī LNSO un Vasilija Sinaiska lasījumā. Par šo simfoniju daudzi saka – ceļš. Pats ImKa teicis – “no neziņas uz harmoniju”. Ligita Viduleja saka – “no subjektīvā uz objektīvo, no konkrētā uz vispārējo, no vispārējā uz būtisko”. Komponists ļauj klausītājam pamatīgi iedziļināties visā un finālā apbalvo mūs ar gavilējošu tautasdziesmas “Caur sidraba birzi gāju” melodiju.

LNSO līdz šim atskaņojis Imanta Kalniņa Piekto simfoniju Imanta Rešņa, Paula Megi, Terjes Mikelsena un Andra Veismaņa vadībā. Simfonijas ierakstu ar LNSO un Vasiliju Sinaiski CD formātā 2005. gadā laida klajā skaņu ierakstu nams “upe tt”.

Koncerts notiks 17.februārī plkst. 19 Lielajā ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti