Kultūra

Jaunajā koncertprogrammā Raimonds Pauls sadarbojas ar vokālistu jaunāko paaudzi

Kultūra

Rīgas cirka piedāvājums šajā sezonā būs atšķirīgs no gadiem pierastā

Itāļu vijolniece Lorenca Borrani Rīgā

Muzikoloģe: Vijolniece Borrani ir burtiski uzlādēta ar mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

„Viņa ir burtiski uzlādēta ar mūziku un ar savu azartu spēj aizraut līdzi ikvienu – gan mūziķus, gan klausītājus,” – tā muzikoloģe Baiba Kurpniece raksturo itāļu vijolnieci Lorencu Borrani. Pie mums ilgi gaidīta, nu viņa arī patiešām viesojas Rīgā un piektdien, 20.oktobrī, sniegs koncertu Lielajā ģildē kopā ar orķestri „Sinfonietta Rīga”. Borrani koncertā būs ne tikai soliste, bet arī atskaņojuma vadītāja.

Alfrēda Šnitkes ekspresīvā vijoļsonāte ir skaņdarbs, kuras iestudēšanu ir iespēja pavērot koncerta mēģinājumā.

Itāļu vijolniece Lorenca Borrani strādā intensīvi un ļoti ieinteresēti, viņai ir savs skaidrs redzējums par skaņdarbu, bet viņa cenšas to sabalansēt arī ar Latvijas mūziķu šīs kompozīcijas izjūtu.

Lorenca Borrani ir bieža viešņa teju visos Eiropas nozīmīgajos muzikālajos centros. Viņa jau ilgāku laiku gaidīta arī Latvijā, un nu viņas vadībā notiks "Sinfonietta Rīga" koncerts ar ļoti daudzveidīgu programmu.

Borrani ne tikai spēlēs vijoles solo, bet būs arī atskaņojuma vadītāja. Latvijā viņa viesojas pirmo reizi.

Lorenca Borrani: "Tas ir vienmēr mazliet bailīgi – kad tev jāienāk kādā jaunā, vēl neiepazītā cilvēku kolektīvā. Bet šai lietai ir arī fascinējošā puse, proti, tā ir iespēja iepazīt citu pieredzi, citu mūzikas izjūtu, un tā ir liela vērtība. Katrā orķestrī viena un tā pati mūzika skan atšķirīgi, un man vienmēr ir interesanti to dzirdēt, jo arī es tādējādi mūzikā atklāju jaunas šķautnes un krāsas. Kā, piemēram, šodien mēs mēģinājām Šnitkes sonāti, un man bija pat pārsteigums, cik ļoti personiski un dziļi mūziķi to sajūt, es biju patiesi laimīga."

Līdzās Alberta Šnitkes mūzikai koncertā atskaņos arī Pētera Vaska „Epifāniju” un Jozefa Haidna Simfoniju Mi bemol mažorā.

Neapšaubāmi ar lielu interesi komponists Pēteris Vasks gaida, kā Lorenca Borrani interpretēs viņa skaņdarbu „Epifānija”. Savulaik tas tapis kā velte viņa draugam, somu diriģentam Juham Kangasam viņa 65.dzimšanas dienā, pats komponists skaņdarbu raksturo kā rēna miera pilnu dziedājumu:

„Man arvien vairāk svarīgi liekas savā mūzikā stāstīt, ka – apstājieties šajā šausmīgajā skrējienā, kad visi pasaulē uz kaut kurieni steidzas, arvien ātrāk, arvien mežonīgākā tempā. Mēs vairs paši netiekam tam līdzi.

Mūzikā man gribas teikt: apsēdīsimies, nomierināsimies, mums nekur nav jāsteidzas, skrienot mēs visam paskrienam garām, bet apstāsimies un bez steigas ieklausīsimies, kā mūzika lēni un mierīgi plūst, cilvēkam mierinājumu, prieku, cerību dodot."

Kā ziemeļnieka Pētera Vaska lēnā un nesteidzīgā mūzika skanēs Itālijas mūziķes Lorencas Borrani interpretācijā, to varēs dzirdēt piektdien koncertā Lielajā ģildē. Programma kopumā būs gana kontrastaina, jo līdzās Vaska „Epifānijai” skanēs arī Alfrēda Šnitkes un Jozefa Haidna opusi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti