Kultūras ziņas

Latvijas lauri Maskavas starptautiskajā baleta konkursā

Kultūras ziņas

JRT atvadās no Lāčplēša ielas ēkas

JVLMA jaunievēlētais rektors - Guntars Prānis

Mūzikas akadēmijas jaunais rektors: Mūsu spēks ir daudzveidībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirmsjāņu laikā, 21. jūnijā,  uzzinājām, ka ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Satversmes sapulces lēmumu rektora amatā tika ievēlēts  profesors, akadēmijas Senāta priekšsēdētājs, diriģents un izcilais senās mūzikas eksperts Guntars Prānis. Lai sēstos rektora krēslā, vēl jāsagaida Ministru kabineta  apstiprinājums, un no 23. augusta JVLMA vadība no Arta Sīmaņa pāries Guntara Prāņa rokās. Kā intervijā Latvijas Televīzijai norāda jaunievēlētais rektors, Mūzikas akadēmijas spēks ir daudzveidībā.

"Jūtos ļoti pagodināts un tiešām ļoti aizkustināts," saka jaunievēlētais JVLMA rektors, atzīstot, ka tikai pakāpeniski saprotot visas konsekvences, ko viņam nozīmē jaunais amats.

Jau vēstīts, ka kopš 2014. gada Guntars Prānis ir JVLMA Senāta priekšsēdētājs un kopš 2011. gada ir JVLMA Ētikas komisijas priekšsēdētājs. 2009. gadā ieguvis maģistra grādu muzikoloģijā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, studiju ietvaros aktīvs pētniecības darbs Grācas Mūzikas augstskolā (Austrija).

No 1989. līdz 1993.gadam Prānis studējis kordiriģēšanu JVLMA, pēc tam no 1993.līdz 1995.gadam kora un orķestra diriģēšanu, kā arī seno mūziku maģistra līmenī Vācijā.

Studējis seno mūziku Austrijā, Vācijā un Šveicē, īpaši pievēršoties viduslaiku mūzikai. Guntars Prānis ir pieprasīts lektors dažādos senās mūzikas kursos un konferencēs Latvijā un ārzemēs. G. Prānis ir senās mūzikas ansambļa "Schola Cantorum Riga" dibinātājs un vadītājs, ar ko veic aktīvu koncertdarbību Latvijā un ārzemēs (Austrija, Vācija, Beļģija, Norvēģija, Somija, Polija, Igaunija u.c.), kā arī ir ieskaņoti neskaitāmi mūzikas ierakstu albumi (par CD "Rīgas mesa" saņemta Latvijas Ierakstu gada balva). Par spilgtu koncertdarbību 2016. gadā ansamblis nominēts Latvijas Lielajai mūzikas balvai.

Guntars Prānis, augstu novērtējot iepriekšējā JVLMA rektora devumu, norāda, ka "mūsu spēks ir daudzveidībā".

"Mēs noteikti šodien nevaram izcelt vienu jomu mūzikā un teikt, ka tas tagad būs mūsu akcents, tas būs galvenais. Mums ir jāierauga, kā katra no jomām var augt," uzsver Prānis.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti