Kultūra

Zvaigznes dienā notiks Bībera Rožukroņa sonāšu cikla pirmatskaņojums Latvijā

Kultūra

Rīgas Centrālajā bibliotēkā atvērs pirmo lieldrukas grāmatu latviešu valodā

Paziņoti Mūzikas akadēmijas Gada balvas laureāti

Mūzikas akadēmijā - Gada balvas laureātu koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) jau tradicionāli gadu uzsāk ar akadēmijas Gada balvas laureātu pasludināšanu. Kā vēstīts, balva šogad piešķirta diviem talantīgiem studentiem, uzlecošajām zvaigznēm - pianistam Georgijam Osokinam un čellistei Magdalēnai Ceplei, kā arī mācībspēkam, docentam Rolandam Kronlakam. Laureātu sumināšana un svinīgs koncerts ar viņu piedalīšanos notiks piektdien, 8.janvārī, JVLMA.

Aizvadītā gada pavasarī Lielajā ģildē notika Georgija Osokina pirmais solokoncerts, ko viņš veltīja sava iemīļotākā komponista Friderika Šopēna mūzikai. Georgijam Osokinam ir 20 gadi, viņš ir viens no spožākajiem Latvijas jaunajiem talantiem un šogad pasludināts par JVLMA Gada balvas laureātu. Viņš ir vairāku nozīmīgu starptautisku konkursu laureāts, bet spilgtākais viņa sasniegums ir pērn iegūtais diplomanda statuss Šopēna leģendārajā konkursā Varšavā.

Laureātu koncertā Mūzikas akadēmijā piektdien, 8.janvārī, Georgijs Osokins arī spēlēs savu iemīļoto Friderika Šopēna mūziku.

JVLMA Gada balvu šogad izpelnījusies arī jaunā čelliste Magdalena Ceple, kuras sniegumu profesionāļi vērtē kā ļoti meistarīgu un saturiski dziļu. "Magdalena Ceple ir viena no šobrīd spilgtākajām zvaigznēm pie Latvijas čella debesīm. Man pašai ilgi atmiņā paliks viņas sniegums simfoniskā orķestra šīs sezonas atklāšanas koncertā, kur viņa atskaņoja solo diriģenta Luca Kēlera vadībā. Tas bija tiešām ievērojami un ļoti spoži izdarīts. Par Magdalenu nebija nevienam šaubu, ka tieši viņa ir pelnījusi šo Gada balvu. Man ir liels prieks, un es ceru, ka Magdalenas vārdu mēs vēl dzirdēsim," saka JVLMA profesore Anda Beitāne.

Magdalena Ceple čellu spēlē no astroņu gadu vecuma, un viņas radošajai pašizpausmei tas esot visatbilstošākais instruments. "Mani valdzina tas, ka čells skan tā kā balss, ka tam ir visi reģistri, tas var runāt un dziedāt. Tā skanējums sniedz ļoti daudzas iespējas. Kā mūziķei man patīk spēlēt solo un kamermūziku. Spēlējot es vienmēr vēlos cilvēkiem kaut ko pavēstīt, lai tā nav tikai skaista mūzika, bet lai tajā ir ietverts kāds saturs, kāds vēstījums," norāda Magdalena Ceple.

Laureātu koncertā Mūzikas akadēmijā Magdalena Ceple atskaņos Pētera Čaikovska Rokoko variācijas.

Jau tradicionāli ar JVLMA Gada balvu līdzās diviem studentiem tiek izcelts arī kāds spilgts mācībspēks, un šoreiz tas ir Mūzikas tehnoloģiju katedras vadītājs, komponists Rolands Kronlaks. Viens no viņa pēdējiem svarīgiem veikumiem ir laikmetīgās mūzikas festivāla "Decibels" noorganizēšana, pērn festivāls notika pirmo reizi, un tagad Rolands Kronlaks aktīvi strādā pie otrā festivāla, kas notiks jau februārī. Viņš atzīstas - nemaz nebija cerējis, ka festivāls izpelnīsies tik lielu interesi.

Laureātu koncertā gan vairāk tiks akcentēts Rolanda Kronlaka kā komponista veikums, skanēs divas viņa kompozīcijas - darbs "Lauskas" obojai un klavierēm un kora dziesma "Fantāzija par sīna bolsu".

JVLMA Gada balvas laureātu sumināšana un koncerts notiks piektdien, 8.janvārī, Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti