Kultūra

Izcilības balvu kultūrā saņem "H2E, Alvis Hermanis, Gidons Krēmers un "Kremerata Baltica"

Kultūra

Izdots eposa "Lāčplēsis" tulkojums spāņu valodā

Par godu komponista Artura Maskata jubilejai top koncertuzvedums "Maskats"

Muzikāls ceļojums Maskata mūzikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

20.decembrī apaļu jubileju svinēs viens no spilgtākajiem mūsdienu komponistiem Arturs Maskats. Viņa mūzikai un personībai būs veltīts jaunais koncertuzvedums „Maskats”, kas ceturtdien, 7.decembrī, piedzīvos pirmizrādi mūzikas namā „Daile”. To veido Latvijas Radio koris, diriģents Sigvards Kļava, režisore Māra Ķimele un scenogrāfe Austra Hauks. Uzvedums veidots kā muzikāls ceļojums, kura pieturas būs nozīmīgākie komponista dzīves notikumi.

Muzikālā uzveduma noskaņu labi raksturo afiša, kurā Arturs Maskats un Māra Ķimele redzami braucam vilcienā.

Šāds brauciens vasarā tiešām notika, abi devās uz komponista dzimtajiem Strenčiem un atpakaļ uz Rīgu, runāja par dzīvi, un tagad arī koncerts veidots kā muzikāls ceļojums ar dažādām komponista dzīvē būtiskām pieturām. Vizuāli koncertu papildinās secogrāfes Austras Hauks radītās dokumentālās liecības. Kāpēc par vadmotīvu izvēlēts ceļojums, stāsta režisore Māra Ķimele:

"Man šķiet, ka Arturs ir viens no tiem cilvēkiem, kas ārkārtīgi daudz ceļo pats. Viņš ir ļoti dzīvs, iekšēji un ārēji kustīgs cilvēks. Ļoti atvērts. Un, neskatoties uz to, ka dziesmās un viņa mūzikā allaž ir kāda pastāvīga smeldze, tomēr viņš ir dinamisks cilvēks. Un tad tas ceļojums ir gan no Strenčiem uz Rīgu, gan caur gadalaikiem, desmitgadēm, bet tas bez šaubām nepretendē uz Artura biogrāfijas izstāstīšanu. Tas vairāk emocionāli, jo Artura mūzika ir ļoti emocionāli piesātināta."

Koncerta skatuve būs veidota vilciena atmosfēras estētikā, un Latvijas Radio koris izpaudīsies gan vokāli, gan aktieriski. Viena no solistēm Inga Martinsone atzīst – tas nav viegli, bet ļoti interesanti, un atraisīties palīdz Maskata mūzikai piemītošais teatrālisms. Īpašu šarmu koncertam varētu piešķirt, tas, ka daudzi koristi paši spēlēs arī mūzikas instrumentus, stāsta Inga Martinsone.

Kopā ar Latvijas Radio kori koncertā muzicēs arī populārais dziedātājs Daumants Kalniņš, kurš koncertā sola daudz sirsnības un rotaļīga viegluma, kas arī ir klātesošs Maskata mūzikā.

Konceruzvedumā pamatā skanēs dziesmas ar Aleksandra Čaka un Ojāra Vācieša vārdiem, kas Arturam Maskatam ir ļoti tuvi dzejnieki, jo ar viņu dzeju ļoti precīzi sabalsojas viņa paša iekšējā dvēseles sajūta.

Šajā sajūtā domubiedrs ir arī diriģents Sigvards Kļava, kurš ir biežs Maskata mūzikas atskaņotājs un pirmatskaņotājs.

"Jo vairāk es pieskaros un veidoju atkal jaunus un jaunus Artura mūzikas uzvedumus, es jūtu, ka Artura gara darbs atver atkal jaunas variācijas, jaunas iespējas. Un tas acīmredzot ir tas noslēpumainais, kas ļoti magnetizē un piesaista klausītājus pie Artura mūzikas. Un arī noteikti mani. Esmu ievērojis pie sevis, ka paiet atkal laika nogrieznis un tā iekšējā vajadzība liek atkal dziedāt un spēlēt Artura mūziku," skaidro Sigvards Kļava.

Sigvarda Kļavas un Māras Ķimeles veidotā koncertuzveduma „Maskats” pirmatskaņojums notiks ceturtdien, 7.decembrī, mūzikas namā „Daile”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti