Rīta Panorāma

Intervija ar Edvardu Smiltēnu

Rīta Panorāma

"Citādas debesis, tā pati dvēsele" Ausmas Kantānes dāvana sev dzimšanas dienā

"Ravels – smalkais huligāns" - koncertā satiekas Goran Gora un LNSO

Mūsdienīgais Ravēla «Bolero» izskanēs Goran Goras un simfoniskā orķestra interpretācijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) un mūziķis Goran Gora ceturtdien, 10.novembrī, Lielajā ģildē aicina uz koncertu un sarunām par Morisu Ravēlu – kaprīzo, švītīgo un ļoti talantīgo franču komponistu.

„„Bolero” ir absolūti mans favorīts. Tas ir tāpēc, ka, neskatoties uz šī skaņdarba vecumu, tas ir ārkārtīgi mūsdienīgs, jo mūzika arī balstās, angliski sakot „loop”, latviski –  cilpā,” uzskata Goran Gora.

Ravēla slavenais darbs „Bolero” skanēs LNSO koncertciklā pusaudžiem un jauniešiem. Pirms koncerta atskaņošanas būs Goran Goras sarunas par Ravēlu.

„Ņemot vērā manu nerimstošo vēlmi komunicēt ar cilvēkiem, man šī iespēja ārkārtīgi patīk, jo ir tik daudz nebūtisku lietu ikdienā, kam mēs veltām laiku, un šī ir alternatīva, kā aizpildīt šo laiku ar tiešām svarīgu informāciju,” piebilst Goran Gora.

Mūzikas vēsture stāsta, ka Ravēls esot bijis švītīgs un skarbs cilvēks, un to var saklausīt arī viņa mūzikā, īpaši koncertā, kas būs sol mažorā.

Pianiste Agnese Egliņa stāsta, ka Ravēls bargus vārdus pat netaupījis izciliem mūziķiem, kuri nav spēlējuši tā, kā viņš vēlējies: „Kā viņš teica diriģentam Toskanīni: „Ja jūs nevarat mūziku nospēlēt tā, kā ir uzrakstīts, tad nespēlējiet vispār!” Un man liekas, ka tas pasaka to, ko viņš vēlējās mūzikā sadzirdēt.”

Diriģents Guntis Kuzma slavenajā Ravēla hitā „Bolero” kopā ar LNSO meklē savu, no citiem skanējumiem atšķirīgu interpretāciju: „Es domāju, ka katrai variācijai jābūt savā raksturā ar dažādu frāzējumu. Tembrs jau ir iešifrēts no instrumentācijas, bet ir diriģenti, kas cenšas visu izdarīt maksimāli vienādi un tad ne no kurienes uzbūvēt milzīgu celtni un pienāk kulminācija. Manuprāt, katram instrumentam ir individualizēta loma.”

Ar Ravēla mūziku LNSO jau trešo sezonu uzsāks sarunu ar jauniešiem par mūziku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti