Kultūra

Top uzvedums "Valka. Latvija. Brīvība"

Kultūra

Kino "Bize" sezonas atklāšanā - mēmā filma "Tabu" ar spāņu mūziķu dzīvo pavadījumu

Skaņu meistars Hosuē Moreno pārvērš "Lielo dzintaru" milzu skaļrunī

Moreno satikšanās ar «Lielo dzintaru», iespējams, Liepājas mākslas foruma lielākā intriga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Spāņu komponista un skaņu tehnoloģiju eksperta Hosuē Moreno (Josué Moreno) satikšanās ar „Lielo dzintaru”, iespējams, ir Liepājas mākslas foruma lielākā intriga. Hosuē Somijas Sibēliusa mūzikas akadēmijā pēta jēdzienu „skaņas akupunktūra” – to, kā skaņa ietekmē vietas uztveri. Liepājā viņš to pirmoreiz pielietos praksē.

Jau trešo gadu Liepājas koncertzāle „Lielais dzintars” vasarā aicina iepazīt laikmetīgo kultūru festivālā „Liepājas mākslas forums”. Pirms divām vasarām sācies kā koncertzāles „gaidīšanas svētki”, forums šogad izaudzis līdz 16 pasākumiem četrās dienās. To vidū ir gan elektroniskās mūzikas koncerti un laikmetīgā deja, gan intriģējoša arhitektūras un skaņas saspēle, kurā par galveno varoni kļūs pats „Lielais dzintars”.

Spāņu komponista un skaņu tehnoloģiju eksperta Hosuē Moreno (Josué Moreno) satikšanās ar „Lielo dzintaru”, iespējams, ir Liepājas mākslas foruma lielākā intriga. Hosuē Somijas Sibēliusa mūzikas akadēmijā pēta jēdzienu „skaņas akupunktūra” – to, kā skaņa ietekmē vietas uztveri. Liepājā viņš to pirmoreiz pielietos praksē.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

„Pazīstu „Lielā dzintara” audiovizuālo inženieri Dāvi Ozoliņu, kurš arī mācījās Sibēliusa akadēmijā. Kad viņš sāka strādāt Liepājā, stāstīja man, cik šī ēka ir brīnišķīga. Tāpēc es atbraucu to apskatīt. (..) Man jau ir zināma pieredze ar stikla ēku pārvēršanu mūzikas instrumentos – pērn to izdarīju ar kādu ziemas dārzu Helsinkos. Bet šeit viss ir pilnīgi citādāk! Strādājot īstā koncertzālē, varu radīt daudz jaunu sasaistes punktu ar to, kas šajā ēkā jau notiek. Tas ir ļoti iedvesmojoši,” atzīst Moreno.

Vienkāršiem vārdiem runājot, Moreno izmanto ēkas stikla virsmu kā lielu skaļruni, kas rada skaņas vibrāciju klausītājiem iekštelpās. Mūziku ģenerē viņa radīta programmatūra.

„Parasti cilvēki īpaši neuzkavējas koncertzāles telpās, jo vai nu dodas uz koncertu, vai steidzas mājup. Tagad ēku piepildīs skaņa, kas aicina uzkavēties un ieklausīties. Ceru, ka tagad cilvēki pa koncertzāli staigās lēnāk un vairāk to izbaudīs. Un ka skaņa papildinās to noskaņu, ko jau tagad rada dzelteni oranžā gaisma, kas plūst caur stikliem,” skaidro Moreno.

Skaņu mākslinieku Hosuē Moreno sazvanu Liepājā, kur viņš pašlaik veic pēdējos priekšdarbus lielā instrumenta iedarbināšanai. Pirmie izmēģinājumi pašam mūziķim atstājuši dziļu iespaidu.

„Lai gan es atskaņoju šo skaņu tikai no ēkas stikla sienām, šķiet, ka tā nāk no visurienes. Līdzīgi kā gaisma izplūst pa visu telpu, tāpat es rīkojos ar skaņu,” turpina mākslinieks.

Hosuē Moreno skaņu instalācija, ko „Lielajā dzintarā” varēs dzirdēt arī pēc festivāla beigām, gan būs tikai viens no 16 Liepājas mākslas foruma dažādajiem pasākumiem. Tā iepriekš raidījumā „Kultūras rondo” atklāja koncertzāles un foruma mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

„Tas ir daudz, bet pasākumi ir ļoti dažādiem profiliem, dažādām vecuma grupām. Ir programma bērniem, ir deja, laikmetīgais teātris, vizuālā māksla, koncerti… Programma ir tik dažāda, ka tie 16 pasākumi ir katrs ar citu raksturu. Man nav sajūtas, ka kaut kas atkārtotos vai būtu pārsātinājuma sajūta,” stāsta Bartkeviča.

Viens no festivāla akcentiem ir elektroniskā mūzika – no Luksemburgas pianista un tehno mūziķa Frančesko Tristano deju mūzikas stāvkoncerta un perkusiju apvienojuma ar elektroniku spāņa Roberto Oliveiras izpildījumā līdz Liepājas elektroniskās mūzikas mākslinieku priekšnesumiem, kas sola ievibrēt „Lielo dzintaru” pavisam jaunās skaņās. Forumā šogad iesaistījies arī mākslas centrs „Totaldobže”, skatītājus aicinot gan uz izstādi „Melnais caurums” koncertzālē, gan intriģējošu mākslu sintēzi Karostas ūdenstornī, stāsta centra vadītājs Kaspars Lielgalvis.

„Mēs esam vairāk pieraduši pie tādām pamestām, neizmantotām telpām, bet te pēkšņi – šī skaistā koncertzāle! Manuprāt, „Lielais dzintars” ir unikāla celtne Latvijā ar saviem labirintiem un izskatu. Izstāde „Melnais caurums” būs diezgan pārsteigumiem bagāta, tas ir salikums no ļoti dažādiem māksliniekiem. Daži vēl ir pilnīgi jauni, svaigi un topoši, bet daži jau ir pieredzējuši, piemēram, Voldemārs Johansons. Es pats sadarbojos ar komponisti Lindu Leimani. Savukārt ūdenstornī jau no jūlija sākuma strādā 10 mākslinieki, kuri gatavo izstādi atklāšanai 6.augustā,” atklāj Lielgalvis.

Skaņu vides iedzīvināšana notiks 3.augustā pulksten 18. Pasākums ir bez ieejas maksas un uz to laipni gaidīti visi interesenti. Vairāk informācijas par “Liepājas mākslas forumu” šeit. Liepājas mākslas forums turpināsies līdz svētdienai, 6.augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti